середа, 20 листопада 2013 13:22

Пізанська вежа похилилася посеред Поля Чудес
12

Фото: Фото: Олена Дзік

Італійське містечко, відоме насамперед завдяки "падаючій" башті, це, звісно ж Піза. Зрештою, не такий уже і малий населений пункт – тут проживає близько 90 тисяч людей. Але туристів приїжджає значно більше. І всі прямують на Поле Чудес – так з італійської перекладається назва площі Campo dei Miracoli, де височіє і не збирається падати дивовижа, знана у всьому світі.

Насправді ж похилена вежа – це зовсім не вежа, а дзвіниця собору Санта Марія Ассунта. Та весь комплекс церковних споруд виглядає настільки досконало, що навіть не одразу звертаєш увагу на вежу.  Він наче витканий, вишитий чи просто намальований. І тільки коли підходиш ближче, розумієш: уся ця краса – справжня.

"Багатий, як пізанин". Такий вислів для визначення міри багатства існував у середні віки. Тоді Піза була великим містом, а її мешканці – багатими людьми. І квінтесенцією усієї цієї величі став собор, баптистерій та дзвіниця.  Що цікаво, будували їх із трофеїв, привезених із завойованих міст. Тому колони на соборі – різнокольорові, а плити часто мають написи і навіть язичницькі візерунки. Із цим тут пов'язано безліч прикмет. Так, студенти, яких у цьому місті багато, переконані: якщо вдасться правильно порахувати кількість дірочок в одному із каменів – складеш іспит на найвищий бал. А одружені жінки нібито вірять в інше: досить усього 5 хвилин подивитися на четверту чорну колону у другому ярусі собору – і їхні чоловіки будуть неодмінно вірними. От тільки діє така магія лише 24 години. Тож усім охочим залишається два виходи – або переїжджати до Пізи і щодня споглядати красу Поля Чудес, або ж не вірити у прикмети.

10 євро коштує піднятися на Пізанську вежу. За ці гроші можна подолати 294 сходинки, а це аж вісім поверхів! І, відповідно, подивитися на місто з висоти 55 метрів. Але якби не помилка архітектора, допущена ще на початку будівництва у ХІІ столітті, підійматися сходами довелося би майже удвічі більше. За задумом, дзвіниця собору повинна була височіти аж на 98 метрів над землею. Усередині навіть є сім дзвонів, налаштовані на звучання семи нот. От тільки хилитися башта почала практично одразу -- чи то через м'який грунт, чи через поганий фундамент і близькість грунтових вод. Тож майстер збудував перший поверх і втік. Ще майже два століття архітектори ризикували, добудовуючи, зміцнюючи і змінюючи ненадійну конструкцію. І досягли свого -- вежа таки не впала.

Сьогодні Пізанська вежа буквально "нафарширована" різноманітними сенсорними датчиками. Тут повсякчас пильнують, щоб "тривале диво", як ще називають башту, не завалилося. У 1990 році досередини навіть заборонили пускати туристів – настільки великою була загроза обвалу. Над вирішенням цього складного завдання мізкували  найвідоміші архітектори з усього світу. Але завдяки тому, що у 2007-му з північного її боку вибрали 70 тон грунту, кут нахилу верхівки вежі вдалося вирівняти аж на 45 градусів.

Найвідоміша у Європі дзвіниця і далі щороку відхиляється від вертикальної осі на 1 міліметр. Але наверх знову почали пускати усіх охочих. І кожен може відчути себе трішки Галілео Галілеєм – адже відомий вчений також піднімався на її вершину. Він  кидав донизу предмети і зміг довести, що прискорення вільного падіння не залежить від маси тіла. От тільки кидати тепер нічого не треба. Унизу повно туристів.

Зараз ви читаєте новину «Пізанська вежа похилилася посеред Поля Чудес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути