пʼятниця, 28 вересня 2012 22:17

Норвегія: секс-меншини, самогубства і салат із картоплі та макаронів
8

Фото: Фото: Уляна Тимків

"Люди в Норвегії такі ж, як і країна, холодні та замкнуті. Не відразу йдуть на контакт, – розповідає Єлизавета Палій, 24 роки, киянка. Зараз вона живе та працює в Осло. – Але їхній егоцентризм проявляється не тільки на індивідуальному рівні, а й на суспільному і переходить у форму етноцентризму. Тобто споживачі купують продукти лише свого споживача, тому ринок практично закритий для іноземних інвесторів".

"Ціни страшенно високі, – продовжує Ліза. – За хліб треба викласти щонайменше 35 гривень, молоко коштує 25-30 грн, наприклад, кілограм найдешевших яблук – 20 гривень. Але рівень життя дуже високий – середня заробітна плата 20 000 – 40 000 крон на місяць. З одного боку норвежців визнано "найщасливішою нацією", з іншого – найвищий рівень самогубств серед молоді саме в Норвегії. Дуже багато молодих людей не можуть знайти себе в житті".

Проблема молоді, як зазначає киянка, в тому, що вони не можуть визначитися з вибором професії, особливо це стосується людей, в яких незаможні батьки, в 30 років доволі часто вступають на бакалаврат і там це вважають нормальним. Тому й середній вік норвезьких студентів 27-31 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Осло через безкоштовну шаурму билася тисяча людей

"Часто молодь пробує себе в абсолютно різних спеціальностях, – додає вона. – Уряд виділяє на це гроші і гранти. Що стосується побуту. Люди дуже дбають про чистоту довкілля, зате особиста чистота й дисципліна кульгає. Кухня у них специфічна – популярно їсти стейки на вогні, гриль-сосиски, салат із картоплі і макаронів, приправлений майонезом".

П'ють у Норвегії грог, каже дівчина, додаючи туди сухофрукти і мед.

"Взагалі норвежці – нація доволі "п'юща", – розповідає Єлизавета. – Однак, оскільки немає резистенції до алкоголю в крові, так як в інших людей, п'яніють швидко і стають відразу веселі та комунікабельні. Норвегія – країна рівності – обов'язкова декретна відпустка для чоловіка, або 50% на 50% із жінкою, зазвичай саме чоловік доглядає дітей вдома. Особливо часто в метро бачу чоловіків із колясками. Середній вік одруження – після 35-ти, тому трохи посивілі пари з немовлятами тут не дивина".

Ліза стверджує, Норвегія – надзвичайно живописна.

"Щодня бачу під вікнами свого дому чайок, які будять уранці. Тут ріки, озера, гори. Це все в одному Осло, – ділиться враженнями дівчина. – Дуже багато сучасної архітектури. У музеї сучасного мистецтва зараз, наприклад, виставка фотографій геїв, короткі історії збочень у фотокартках. На вулиці можна без проблем побачити секс-меншини, ніхто не ставиться дико до поцілунків і всього решти на публіці".

Зараз ви читаєте новину «Норвегія: секс-меншини, самогубства і салат із картоплі та макаронів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути