четвер, 30 серпня 2012 14:15

Найкраще шукати гриби з північної та західної сторони дерева

 

32-річний грибник Ігор Щур збирає маслюки з шостої години ранку. Каже, що вони ростуть сім'ями.

У зеленій траві навколо мурашника не видно жодного гриба. Чоловік починає обережно руками розгрібати траву. За хвилину знаходить перший гриб. За 5 сантиметрів ще три. Поруч ще 2. Загалом на одному квадратному метрі чоловік зрізав 16 грибів різного розміру.

"Де знайду одного маслюка, по периметру можна ще з десяток вирізати, - розповідає Ігор. - Треба бути уважним, гарно під траву дивитися".

Збирає гриби біля лісу з мішаними деревами неподалік міста Червоноград, що на Львівщині. Попід лісом посаджені молоді сосни, росте висока трава. Одягнений у гумові чоботи, джинси й подерту куртку з капюшоном.

"Зранку багато роси, після дощу узагалі бувають калюжі, - пояснює чоловік. - А щоб назбирати грибів, то треба пройти багато. Інколи треба під сосни лізти, то щоб голову не замазати у клей вдягаю капюшон".

"Маслята завжди збираю тут, у ліс не заходжу. В лісі зараз є підберезники та козирі, але до них важко добратись через сухі гіляки. Ще тиждень-два і маслюки закінчаться"

Чоловік розповідає, що найлегше гриби знаходити під соснами та мурашниками. Потрібно гарно придивитися поміж гіллям біля стовбура, або поритися у траві біля мурашників.

"Інколи дивлюся під сосну і ніц не видно, - говорить грибник, - а потім минулорічну хвою рукою посуну, а там кілька молодих грибочків, ще з краплинками свіжої роси. Чомусь вони полюбляють більше рости з північної та західної сторони. Велику шапочку розгледіти легко – вона розлога і золотисто-коричневого кольору. Знайшовши один, треба розгортати траву кругом нього, і швидше всього знайдеться ще купка його родичів. Буває по півгодини на кількох метрах сиджу і риюся, але усе дає свій результат. Інші тут проходять і кажуть, що грибів немає, а я за кілька годин назбирую вдосталь".

Гриби потрібно зрізати ножем, щоб у відро не потрапляла земля.

"Дехто одразу знімає шкірку з грибів у лісі але я так не роблю. Я їх підсушую на сонці, а потім чищу, - каже грибник. - Ще деякі люди дуже бояться червивих грибів. То дурниці, черв'як вилізе із гриба, якщо його варити у соленій воді. А взагалі, він нічого страшного організмові людини зробити не може".

Ігор говорить, що після дощу ще кілька днів можна ходити по гриби, й щось збирати, головне, щоб температура повітря була теплою.

"Деякі люди збирають тільки великі гриби, їх легше знайти, але мені особисто менші смакують більше. Вони свіжі, тільки виросли, а великі уже можуть простояти день-два, пожовтіти. У загальному то нічого поганого з ними не стається, та молоде — це молоде", - пояснив гурман.

За 3 години чоловік назбирав 5 кілограмів грибів. У Львові на базарі кілограм таких коштує 30 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Найкраще шукати гриби з північної та західної сторони дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути