середа, 08 травня 2013 16:15

На Шрі-Ланці ефірні олії виготовляють в самогонних апаратах
8

Фото: Фото з архіву Олексія і Олександра ТЕБЕНКО

Кияни Олександр та Олексій Тебенки під час мандрів Шрі-Ланкою вирішили дізнатися, як виготовляють ефірні олії - один із найбільш відомих і традиційних продуктів цієї країни.

Олію на острові продають туристам, а також експортують в десятки країн світу. Брати побували на тамтешній фабриці з виробництва ефірної олії.

"Відвідавши спершу фабрику для туристів, ми зрозуміли, що тут екзотики нам не побачити. Тому вирушили на пошуки приватної мануфактури. Знайти таку виявилося досить легко. Оскільки великих плантацій на острові немає, практично всі сільські жителі вирощують коричні дерева у себе в городі, поряд із кокосами. Коричне дерево — стратегічно важливий продукт для шріланкійців. Найпопулярніший спосіб використання кориці, звісно, кулінарія. Але крім цього, із неї виробляють ефірні олії, які потім використовуються в парфумерії та косметології. Більшість селян восени здають кору коричного дерева оптовикам, але є й такі, хто переробляє її самостійно. До однієї з таких родин ми й навідалися", - розповідають хлопці.

"Прянощі для додавання у кулінарні шедеври отримують з висушеної і перемеленої кори дерева. А от виготовлення олії — процес більш технологічний і забирає немало часу".

"Вся фабрика з виготовлення олії складається з імпровізованого самогонного апарату, в якому ми виділили наступні конструктивні елементи: піч для нагріву води і отримання пару, резервувар з водою. Також — бочка, в яку засипають листя, з яких потім випарюється ефірна олія. Знайшли ми там і систему охолодження, а також резервуар для збору конденсату".

"Апарат готують до запуску. Засипають у бочку листя і накривають кришкою з металевою трубкою, по якій проходитиме насичена ефірними оліями пара. Починають топити піч. В якості пального використовують вже відпрацьоване листя. Водяна пара іде по трубі у бочку з листям. Через деякий час ми стаємо щасливими власниками ефірної олії".

"Таким самим методом парової дистиляції отримують олію і з кори дерева. Причому таку олію оцінюють навіть дорожче за рахунок високого вмісту у ній коричних альдегідів. У домашньому господарстві через подразнюючу чи навіть токсичну дію таку олію не використовують, а от у парфумерії чи косметології — спокійно".

Зараз ви читаєте новину «На Шрі-Ланці ефірні олії виготовляють в самогонних апаратах ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути