пʼятниця, 30 вересня 2011 10:04

На батьківщині Лукашенка нема бродячих собак
9

Літом їздила до приятельки в Могилів у Білорусь. В цьому місті пройшли студентські роки їхнього президента Лукашенка.

І з цим пов'язують порядок, який підтримують комунальні служби Могильова. У місті за тиждень я не зустріла жодної бродячої собаки, а ремонт вулиць і фасадів свіжий навіть у дворах.

Їх називають за російськими містами. Наприклад, Московський. Там мініатюрна копію Червоної площі. Будинки в ріст 5-річної дитини. Є ще Тульський двір з великим самоваром. Видно на фотці.

Такі штуки доповнюють обмаль історичні пам'яток архітектури й розважають. Біля театру чеховська дама з собачкою, а на одній із площ по колу стоять крісла із знаками зодіаку. Сідаєш у свій й хочеш бажання загадуй, хочеш просто відпочивай. Грошей за це не беруть.

Безкоштовні також вуличні виставки дитячих малюнків. Місцевої художньої школи. Здивувало, як розважають туристів у чистому полі. Набудували будинків. Кожен присвячений якомусь з ремесел. Там сидить майстер. Робить вироби, розповідає про них. Гроші платяться тільки за готові сувеніри, все інше за "спасіба".

Є хатина майстра робіт з льону, з соломки, коваля, гончаря, пекаря. В останньому стоїть піч й весь день печуть булочки за старовинними рецептами. Коваль дає постукати молотком, а гончар — покрутити круга.

Через дорогу (дуже зручно) зоопарк. Ходиш, а звірів не бачиш. Приятелька пояснила, що у них не вольєри, а урвища й чагарники в яких живуть звірі. Треба почекати й вони вибіжать. Так до нас вибігли кабани, олені, лосі, лиси. Птиця вільно плаває по паркових озерах. Загорож немає.

Правда, в магазинах по іншому. Сам, як у нас, нічого не візьмеш. Все треба просити в продавця, як в радянській кооперації. Гудять мотори холодильників-вітрин. Всі товари білоруські.

На залізничній станції приїжджих зустрічає й проводжає залізничник з фонарем. Подорожуючого на чемодані сфотографувала на іншій станції. Такі тематичні скульптури стоять майже біля кожного залізничного вокзалу.

Зараз ви читаєте новину «На батьківщині Лукашенка нема бродячих собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути