пʼятниця, 12 серпня 2016 10:00

Контрабас, фікус, сноуборд та песик: подорожуємо із нестандартним багажем
7

 

Зазвичай, вирушаючи у подорож, ми намагаємося мінімізувати кількість речей та втиснути все в одну маленьку валізку, яку можна взяти з собою у салон літака. І це цілком виправдано: все необхідне під рукою, не треба витрачати час на реєстрацію багажу, а потім очікуючи на його прибуття гадати, чи не заблукала твоя валіза десь на півдороги до пункту призначення.

А що як ви летите далеко та/або надовго, та без багажу аж ніяк не обійтись? І мова тут не лише про речі. Буває, що доводиться брати з собою велосипед, гітару, монітор. Або подорожувати з домашнім улюбленцем на додачу. Ось коли підготовка до перельоту може перетворитися на суцільний кошмар.
Аби цього не сталося, ми підготували міні-гід з перевезення нетипових "вантажів".

Отже, полетіли.

Валізи

Сьогодні майже всі авіакомпанії застосовують Piece Concept, так звану поштучну систему реєстрації багажу. Це означає, що кожному пасажиру, залежно від типу квитка, дозволяється безкоштовно перевозити певну кількість одиниць багажу – від 0 до 2 – 3. Ця інформація міститься у квитку під умовним позначенням PC. Знайдіть її заздалегідь, аби не довелося платити за надлишковий багаж. Якщо цього не уникнути, оплачуйте перевезення валіз за декілька діб до вильоту – так дешевше.

Зазвичай в економічному класі можна безкоштовно перевезти одне місце багажу вагою 20 – 23 кг, у бізнес класі – два.

Порада: пакуйте валізи у пластикову плівку – таким чином для любителів поритися у чужих речах ви перетворите свій багаж з "ласої здобичі" на "твердий горішок".

 

Негабаритний багаж

Тут все очевидно. Авіакомпанії перевозять предмети інтер'єру, велику побутову техніку і т.п. виключно в якості вантажу. І виключно за додаткову плату. З тарифами та умовами такого транспортування необхідно ознайомитися заздалегідь – у спеціальному розділі або окремому сайті, як у МАУ. Можливо, побачивши рахунок, ви зрозумієте, що зможете без проблем обійтися без тих самих дуже об'ємних речей.

 

Спортивне спорядження

Якщо ви затятий лижник, сноубордист, серфінгіст, гольфіст або прихильник будь-якого іншого виду спорту, заняття яким потребують спеціального (і об'ємного) екіпірування, майте на увазі: кожний комплект спорядження вважається окремим місцем багажу. Наприклад, у випадку, коли у вашому квитку зазначено 1PC, і ви плануєте взяти з собою велосипед, вам або доведеться заплатити за понаднормовий багаж, або спакувати усі речі у ручну поклажу.

Купуючи квиток, поцікавтесь, яка політика обраної вами авіакомпанії щодо спортивного спорядження. Буває, що, приміром, протягом лижного сезону, перевізники пропонують пасажирам, що вирушають на зимові курорти, можливість безкоштовно перевезти один лижний або сноуборд-комплект. Але подбати про такий багаж потрібно заздалегідь – як, правило, таку акцію перевізники проводять за півроку до подорожі.

Порада: як правило, авіакомпанії мають чіткий перелік і кількість артикулів, які можуть входити в комплект спортивного спорядження. Не пхайте у чохол куртки та джинси – відповідність вашого спортивного комплекту встановленим нормам можуть перевірити.

 

Музичні інструменти

Застосовуються ті ж самі норми, що і до звичайного зареєстрованого вантажу. Кожен інструмент – окреме місце, яке підлягає оплаті відповідно до тарифів перевізника. Деякі музичні інструменти, наприклад, контрабаси, навіть потребують купівлі окремого квитка з місцем в літаку.

 

Медикаменти

З препаратами все дуже просто. Стандартна аптечка туриста перевозиться у зареєстрованому багажу, тоді як специфічні ліки мають перевозитися в салоні. Якщо вам за станом здоров'я необхідно приймати ліки, робити ін'єкції, інгаляції, тощо протягом польоту, прихопіть із собою відповідні рецепти та рекомендації лікаря. В іншому випадку пронести таку персональну аптечку на борт вам не дозволять.

Рослини

Серед туристів є чимало відданих садоводів і тих, хто бажає привезти екзотичну рослинку у подарунок. Плануєте дещо подібне? Спочатку запитайте у Google, чи є якісь обмеження щодо перевезення рослин з країни вашого перебування до України. Буває, що вивезти можна без проблем, а от ввезти – жодним чином. Яскравий приклад з Нідерландами та паростками марихуани, яка є абсолютно легальною у країні тюльпанів. Мало того, що українські прикордонники конфіскують такий подаруночок, так ще й справу на вас заведуть. Якщо ж без фікусу (або іншого зеленого презенту) ніяк не обійтись, купуйте рослини у спеціалізованих магазинах, просіть занурити коріння у спеціальний субстрат та видати фіто-сертифікат.

 

Цінні речі

Виключно у річній поклажі і виключно під рукою. Жодних полиць. Хоча ми звикли вважати, що літак – не потяг метро, де, варто відволіктись, можна з легкістю розпрощатися з гаманцем або мобільним, випробовувати долю не варто.

Тварини

Подорож з домашнім улюбленцем – кішкою або песиком – треба готувати. Це стосується, в першу чергу, отримання необхідних документів: дозволу на ввезення, вивезення або транзит тварини, медичної довідки, свідоцтва про вакцинацію. А ще аби летіти до країн ЄС, тваринці необхідно мати спеціальний чіп. Другий етап – ще узгодження перевезення вашого чотирилапого друга з авіакомпанією. Зробити це рекомендується мінімум за 24 години до вильоту. Раніше – краще, адже в вас буде більше часу на обговорення всіх деталей подорожі.

 

Вартість та спосіб перевезення тваринки залежить від її ваги. Мініатюрні вихованці, які разом з контейнером важать менш ніж 8 кг, можуть летіти із господарем в салоні, від 8 до 32 кг – подорожують в якості зареєстрованого багажу, "велетні" понад 23 кг перевозяться виключно в якості вантажу. Цікаво, що службові тварини пасажирів з особливими потребами подорожують поруч з господарем та абсолютно безкоштовно – за наявності відповідних документів, що підтверджують їхнє "спецпризначення".
Сподіваємося, відтепер усі ваші подорожі із нестандартним багажем будуть легкими та приємними.

Зараз ви читаєте новину «Контрабас, фікус, сноуборд та песик: подорожуємо із нестандартним багажем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути