пʼятниця, 18 квітня 2014 17:27

Кисло-гіркі цукерки - один з улюблених десертів фінів
9

Солодощі та десерти Фінляндії в першу чергу тісно пов'язані з ягодами, яких тут дуже багато. В кінці літа і на початку осені журавлину, морошку, чорницю та лохину тут можна легко назбирати не тільки в лісах, а й у міських парках. З ягід роблять варення, додають його в якості начинки в різноманітні булочки. Стандартний фінський хлібобулочний виріб - кругленька булочка, щедро посипана ягодами або полита ягідним джемом. З кислих ягід тут також роблять соки, додають їх у шоколад і оладки.

Найпопулярнішим видом солодкої випічки є пулла, або ж просто здобна булочка. За смаком і формою деяким туристам вона вона нагадує чеську паску або англійський хот-крос бан. По суті, це здобна булочка з корицею, яку треба їсти свіжою і теплою. Фіни додають в неї кардамон. Ці прянощі у випічці тут використовують найчастіше. Пухнасте тісто і ароматна начинка в кілька шарів точно не залишить вас байдужими. До речі, спробувати пуллу можна в одному з найстаріших кафе Гельсінкі "Esplanad" в самому центрі міста по однойменній вулиці навпроти стародавнього парку з липами. Тут можна брати каву в необмеженій кількості, заплативши близько 4 євро лише за першу чашку.

На столах фінів і на полицях всіх магазинів щорічно 5 лютого з'являється маленькі тортики Рунеберга - Рунебергінтортту. Це маленькі круглі тістечка з тіста з ромом. Зверху тіста їх прикрашають великою круглою краплею начинки з мармеладу і марципану. З цими ласощами пов'язана і невелика легенда. Подейкують, ці тортики були улюбленим десертом знаменитого фінського поета Йоганна Людвіга Рунеберга. На основі цього склалася традиція щорічно подавати ці солодощі в день його народження.

Любителі традиційних солодощів знайдуть тут і цілком відомі звичні в Європі здобні булочки, безе, тірамісу, фрукти в шоколаді або йогурті. Не можна не помітити, що у Фінляндії дуже люблять цукерки з лакриці - салміаккі. Їх можна знайти в будь-якому супермаркеті. На смак такі ласощі подобаються не всім. Кислувато-гіркі, трохи солоні цукерки зазвичай везуть з Фінляндії в якості сувенірів. Фіни запевняють: солодощі не завжди шкідливі. Цукерки та мармелад можуть бути відмінним ліками, якщо вони приготовані на основі лакриці - висушеного соку з кореня солодки. Якраз такі солодощі користуються й тут великою популярністю.

Хоча фінські житні пироги, як і простий житній хліб, — не зовсім солодощі, але згадати їх все ж варто. Житнє тісто тут дійсно дуже популярне. Karjalan piirakat або карельські пиріжки в Карелії називають калитки. Але, на відміну від російських пирогів, житні пиріжки тут - найзвичніша страва. Готувати її просто і швидко. Зазвичай пиріжки випікають з несолодкими начинками: кашами, грибами, сиром, але найчастіше - з картоплею.

Зараз ви читаєте новину «Кисло-гіркі цукерки - один з улюблених десертів фінів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути