середа, 22 червня 2016 05:50

"Ми збудували успішну команду, але я вирішив піти"

46-річний іспанський тренер Рауль ­Ріанчо прийшов до київського "Динамо" на початку 2014-го. Тоді наставником команди був Олег Блохін. Запропонував залучити Рауля Сергій Ребров, який знав іспанця по роботі у російському "Рубіні".

Два роки тому Ребров став головним тренером "Динамо", а Рауль Ріанчо — його помічником. Під їхнім керівництвом команда двічі поспіль виграла чемпіонат України і вийшла до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

Рауля вважають майстром із тактичної підготовки команди. Під час поєдинків "Динамо" він перший тайм дивився з трибун. Потім спускався на лаву запасних і звідти коригував дії команди. Формально іспанець був асистентом, але фактично мав ті ж повноваження, що й головний тренер.

Місяць тому Ріанчо заявив про свій відхід із команди. Причини цього пояснив в інтерв'ю телепрограмі "Профутбол" на телеканалі "2+2".

— За два роки ми змогли побудувати нову систему гри. Головний ініціатор та ідеолог цих змін — Сергій Ребров. Він дозволив привнести в команду нові ідеї. Я знаю, що дехто критикує стиль "Динамо". Мовляв, ми відійшли від методики Лобановського. Але якщо ми продовжуємо жити ідеями 20-річної давнини, а інші прогресують — що може статися? Наприклад, за 17 років команда може жодного разу не вийти до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Яким би розумним і талановитим не був Лобановський, футбол еволюціонував і змінився.

Ми збудували успішну команду, але я вирішив піти. Збоку це видається дивним. Річ у тім, що кожній успішній команді потрібні люди, спраглі до роботи й перемог. Які на кожному тренуванні хочуть бути кращими і вчитися. В очах деяких гравців "Динамо" зник цей вогонь. Є чотири футболісти, яких слід замінити.

У кожній команді є футболісти, які потрапляють в зону комфорту і в них починається регрес.

Так сталося в "Челсі". Команда виграла чемпіонат Англії, але в наступному сезоні провалилася. Як вирішити проблему? Є два варіанти. Перший — продати цих футболістів. Другий — змінити тренера. У нас була довга розмова з Ігорем Суркісом. Я сказав про необхідність замінити кількох українських гравців. Не дорогими легіонерами, а іншими українцями. На 80% наше бачення з президентом збіглося. Але він пояснив, що не може зробити головні зміни, про які я просив. Ігор Суркіс ставиться до всіх футболістів із величезною любов'ю і дуже важко з ними розстається.

Футбол — це швидкість. Коли в тебе немає гравців-спринтерів, доводиться по-іншому будувати гру. Індивідуально "Динамо" програє "Шахтарю". У них сильніший склад. Подолати їх ми можемо тільки колективною роботою. Всі перемоги "Шахтаря" над "Динамо" здобуті за рахунок швидкості атакуючих футболістів. У командній грі вони нас не переграють. Між нами сім очок різниці в чемпіонаті. Ми — стабільніші. Але якщо хочемо підвищити рівень гри "Динамо", потрібні спринтери. Футболісти з швидким ривком і швидким прийняттям рішень.

Ярмоленка слід відпустити. Настав найкращий момент для трансферу. Важливо, щоб він не увійшов до зони комфорту, про яку ми говорили.

Зараз ви читаєте новину «"Ми збудували успішну команду, але я вирішив піти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути