середа, 19 червня 2013 15:55

"Зараз у моєму житті є одна мета — стати президентом МОК" - Бубка

"Зараз у моєму житті є одна мета — стати президентом МОК" - Бубка
Сергій Бубка розповів, чому хоче стати президентом Міжнародного олімпійського комітету ФОТО: Gazeta.ua

Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка відвідав тренування українських легкоатлетів на "Олімпійському". Спортсмени готуються до командного чемпіонату Європи, який пройде 22-23 червня у Гейтсхеді, Велика Британія.

"Я спілкувався з функціонерами, тренерами та самими спортсменами. Загалом команда перебуває у гарному стані. Думаю, цього року наші легкоатлети виступлять краще, ніж 2011-го (у Стокгольмі збірна України зайняла третє місце)."

Збірна України тренується на "Олімпійському". Це додає спортсменам мотивації?

"Важливо готуватися до змагань у хороших умовах. Ти знаєш, що у твоєму розпорядженні якісна доріжка, на якій ти не підвернеш ногу. У спортсменів не виникає ніяких побоювань, вони не витрачають фізичну та емоційну енергію на труднощі, які можуть з'явитися у процесі підготовки. "Олімпійський" — ультрасучасний стадіон. Тренуватися тут дійсно приємно, комфортно і необхідно. Коли ти потрапляєш з одного стадіону на інший, то це також відбивається на руху спортсмена. Маленькі технічні нюанси дають різницю у результаті. Зараз у наших легкоатлетів справді чудові умови для підготовки."

Наскільки формат і сама концепція командного чемпіонату Європи успішна?

"Подібний турнір проводиться вже не вперше. Крім олімпійського року, командний чемпіонат Європи проходить системно. Європейська легка атлетика повинна мати серйозні змагання, на яких європейські спортсмени боротимуться за медалі. Це робиться для популяризації та просування легкої атлетики на континенті. У нас мають бути свої герої. Вважаю, що концепція турніру дуже хороша. Команди активно змагаються, є суперліга і перша ліга. Це створює мотивацію і здорову конкуренцію. Загалом, турнір мені подобається.

Крім того, завдяки виступу у Гейтсхеді наші спортсмени зможуть підготуватися до чемпіонату світу, який пройде у серпні у Москві. Командне Євро дає додаткову сходинку росту і вдосконалення своєї майстерності перед головним стартом сезону".

Наскільки командний дух в індивідуальному виді спорту впливає на результати?

"Це дуже важлива складова. Навіть якщо взяти суспільство, то ми живемо за одними правилами, хоча у всіх різні професії і цілі в житті. Командний дух зближує спортсменів. Коли ти граєш в баскетбол чи футбол, то працюєш на команду. Важливо відчувати лікоть чи плече партнера, підтримувати і допомагати у складній ситуації. Командний чемпіонат допомагає формувати особистість".

Ви претендуєте на посаду президента Міжнародного олімпійського комітету. Як ви себе почуваєте на даному етапі?

"Це важливий і відповідальний період. До виборів залишається більше двох з половиною місяців. Нещодавно я був у Лозанні. Там проходила позачергова генеральна асамблея. Було дуже багато зустрічей з членами МОК, з якими я спілкувався, розповідав своє бачення розвитку олімпійського руху, запитував їх поради. Олімпійська сім'я — це єдиний моноліт, а президент — це командний гравець. Мені важливо знати точку зору колег та їх бачення майбутнього комітету.

Я відчуваю підтримку не тільки українців. Люди по всьому світу позитивно відреагували на моє рішення. Куди б я не летів, до мене підходять і кажуть: "якби я мав право голосувати, то відразу віддав би вам свій голос."

Півроку назад ви говорили, що будете претендувати на посаду президента Міжнародної Асоціація легкоатлетичних федерацій. Чому передумали?

"Я виходець з легкої атлетики, вона мені дуже дорога. Це номер один в олімпійському спорті. Але я ніколи не говорив, що буду балотуватися на ту чи іншу посаду. Якщо про це писала преса, то це одне. Від мене подібних заяв ніхто не чув. Зараз у моєму житті є одна мета — стати президентом МОК. Це сьогоднішнє завдання, яке супроводжувало мене протягом життя.

Поганий той солдат, який не мріє стати генералом. Це нормальна річ. У мене є любов до своєї роботи, є бажання бути корисним і зробити олімпійський рух ще кращим."

Ви багато років очолюєте НОК. Що ви можете почерпнути з роботи в Україні і перенести на міжнародний рівень?

"Розумієте, НОК — це не тільки привести команду на чемпіонат світу та Олімпійські ігри. На сьогодні не багато олімпійських комітетів можуть похвалитися такою роботою, яка проводиться у нас. Мова йде про спорт високих досягнень, стосунки між олімпійськими федераціями та національним комітетом і мережу з 27 регіональних осередків. Такого у світі немає.

У нас є унікальні проекти — "Олімпійський день", "Олімпійський урок", "Герої спортивного року". Вони слугують для суспільства, виховують молодь та інтегрують людей у спорт і здоровий спосіб життя. На олімпійських цінностях виховується здорове покоління.

Візьмемо видавничу діяльність. Ми займаємось випуском спортивної, методичної літератури, олімпійською освітою. За великим рахунком, ми є законодавцями серед усіх національних комітетів. Такий досвід корисний і потрібний. Молодь має бути пріоритетним напрямком діяльності МОК. Молодих людей потрібно залучати до спорту.

Було б непогано вручати нагороди в олімпійському русі. Скажімо, кращому національному комітету в освітніх проектах чи як лідеру спорту у країні."

Ви підготували собі наступника?

"Зараз таке питання не стоїть. Якщо буде така потреба, то все вирішить олімпійська сім'я. Як можна ділити шкуру невбитого ведмедя? Зараз це не актуально".

Якщо вас оберуть президентом МОК, що буде із заявкою України на зимову Олімпіаду-2022?

"Президент МОК належить усьому олімпійському рухові. Він має до всіх ставитися нейтрально і рівно."

Як розвивається ситуація з біатлонною трасою у Тернопільській області?

"Це краще запитати у Равіля Сафіулліна (міністр молоді та спорту України). Я думаю, це не вплине на підготовку наших біатлоністів до Олімпіади у Сочі. Зрозуміло, що це проблема, яку потрібно вирішити. Ми висловлювали свою точку зору. Знаю, що Равіль Сафович дуже ефективно обговорював ці питання. У нас не так багато баз, щоб їх втрачати, особливо у біатлоні. У зимових видах спорту біатлоністи показують найкращі результати. Здоровий глузд та розум мають превалювати. Ми не повинні у жодному випадку втратити цю базу".

Зараз ви читаєте новину «"Зараз у моєму житті є одна мета — стати президентом МОК" - Бубка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути