неділя, 14 лютого 2016 13:36

"Замість Тейшейри гратиме Коваленко" - Луческу

"Замість Тейшейри гратиме Коваленко" - Луческу
Мірча Луческу. Фото: shakhtar.com

Наставник "Шахтаря" Мірча Луческу розповів про збори і кадрової ситуації в клубі. Зокрема, тренер розповів про ...

Про трансфер Алекса Тейшейри

Після переговорів з "Ліверпулем" я просив Алекса залишитися в "Шахтарі" до завершення сезону, щоб допомогти нам виграти чемпіонат. Наголошував на тому, наскільки важливо піти з клубу саме на мажорній ноті. На той момент по Тейшейрі була тільки одна пропозицяія - від "Ліверпуля". І ми вирішили почекати до кінця сезону. Але тут в переговори вступив китайський клуб. "Цзянсу Сайнти" зробив пропозицію, від якого ні "Шахтар", ні гравець не могли відмовитися. Йшлося про рекордну суму. З фінансової точки зору цей перехід допоможе Алексу Тейшейрі забезпечити свою сім'ю на кілька поколінь вперед! Адже футбол - це не лише амбіції, мотивація, це ще й бізнес. У гравців дуже коротке спортивне життя. Тому вони повинні думати про майбутнє. Але мені здається, Алекс надовго не затримається в Китаї. На два-три роки, не більше. Тейшейра ще молодий. Китайці знають: якщо Алекс буде демонструвати хорошу гру, вони повернуть суму трансферу в разі його переходу в європейський клуб у віці 28-29 років, де він зможе виступати на високому рівні ще років 5. Візьміть такі великі клуби, як "Реал", "Барселона", ПСЖ, "Манчестер Сіті"- основну обойму цих команд складають футболісти старше 30 років. Тому, коли Алекс отримав пропозицію з Китаю, я йому сказав: користуйся цією можливістю, переходь туди, демонструй хорошу гру і потім повертайся до Європи. Як приклад, Вілліан, який вже через рік перейшов у європейський клуб.

Я ніколи не заперечував проти того, щоб Алекс змінив клуб. Навіть на початку зимових зборів я говорив: ми не будемо утримувати гравців, якщо надійде пропозиція, яка влаштує і клуб, і самого футболіста. Що стосується його трансферної вартості, то, якщо пам'ятаєте, після матчу з ПСЖ в Парижі я підкреслював: ціна Алекса - 40 мільйонів євро, але може вирости до 50. У результаті сталося саме те, про що я сказав! Я шановний тренер, і мені здається, мої слова щодо суми переходу були сприйняті як реальна та адекватна вартість Тейшейри. На велику суму розраховувати не доводилося, враховуючи нинішній рівень чемпіонату України. Виступ Алекса було неймовірним. Сьогодні я не бачу, за кого ще в нашій внутрішній першості можна заплатити стільки ж, скільки за Тейшейру. Я дуже радий за нього. Хочу, щоб він продовжував показувати хорошу гру і притягувався до матчів бразильської збірної. Упевнений, Дунга буде уважно стежити за футболістами, які виступають в Китаї.

Про заміну Алексу

Кожен раз, коли від нас іде гравець, у мене є футболісти, які можуть зайняти його місце. В даному випадку це Віктор Коваленко. Він в першій команді вже півтора роки, я його готував на цю позицію. І сьогодні він вже готовий грати в основі. Так, Віктор не бразилець, але я впевнений, що ми зможемо вивести його на дуже високий рівень. Віце-капітаном буде Тайсон, з тими ж функціями, які виконував Тейшейра. Про це я вже повідомив команді: просто зайшов в автобус і оголосив. Гравці почали аплодувати, бо в команді його люблять! Сподіваюся, Тайсон буде допомагати команді так, як це робив Алекс протягом усього періоду після відходу Адріано.

Про Луіса Адріано

Я розмовляв з ним і сказав: якщо у нього немає шансів боротися за місце в основному складі "Мілана", якщо він відчуває, що в нього не вірять, то розумніше переїхати в Китай. Так він зможе хоча б забезпечити свою сім'ю. Я ставлюся до своїх футболістів так, як якщо б вони були моїми власними синами. В якійсь мірі я відповідальний за їхню долю, тому що взяв їх зовсім молодими. Ми обговорюємо абсолютно все. Вони часто просять ради, тому що у мене більше життєвого досвіду, ніж в них. І я дуже уважно підходжу до питань щодо їхнього майбутнього, сім'ї. Кар'єра гравця коротка. І вони повинні правильно поводитись, щоб зберегти зароблені гроші.

Про кадрові проблеми

На жаль, у нас багато травмованих. Але це тільки їхня вина: вони підійшли до збору непідготовленими, не підтримували форму під час відпустки. Чекаємо, коли вони наберуть кондиції. Я говорю про Бернарда, Азеведо, Дентіньо, Арабідзе. Плюс Фред. Фактично випали п'ять гравців, а з огляду на відхід Тейшейри - шість. Як наслідок, команда перебуває в складній ситуації. Футболісти повинні усвідомити всю відповідальність повернення в стрій якнайшвидше. Фред? Ми дозволили йому поїхати додому на той час, поки проведемо матчі з "Шальке". Тому що зараз він не може нам допомогти. Фред дискваліфікований до 27 червня, але він залишиться в команді. Ми повинні знайти рішення щодо його тренувального процесу. Він молодий, йому буде легше пройти через цей період, ніж, наприклад, тридцятирічному гравцеві.

Про "Шальке"

У них зараз дуже хороший період. Вони гідно виступають в цьому році. Це молода команда, якій іноді не вистачає стабільності. В її складі діють дуже талановиті футболісти - перш за все, молоді та швидкі Гайс, Сане, Майер. Агресивні гравці з високим рівнем техніки. Два центральні захисники дуже високі, як у "Боруссії" і "Байєра". А їхній центральний форвард дуже швидкий. Матч буде важким. Так, вони втратили свого капітана, але це для нас не має істотного значення. Ми за рік втратили шість бразильців: чотирьох влітку і двох взимку, враховуючи дискваліфікацію Фреда. Всіх гравців, які залишили клуб, ми поважаємо, вони - частина нашої історії. Але зараз я сконцентрований тільки на тих, хто є в наявності і може допомогти команді перемогти.

Зараз ви читаєте новину «"Замість Тейшейри гратиме Коваленко" - Луческу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути