субота, 11 липня 2015 21:15

"Важливу роль зіграв Павелко" - Колліна розповів, чому продовжив роботу в Україні
12

Фото: Ірина Козюпа

"Можна с вами сфотографироваться?" - питає один із журналістів Катерину Монзуль та Наталю Рачинську, які 5 липня успішно відсудили фінал жіночого Кубка світу. Українки також працювали на відкритті турніру, який нещодавно завершився у Канаді. Чемпіоном світу стала збірна США. Американки у фіналі розгромила команду Японії — 5:2.

У цей день головний арбітр матчу Катерина Монзуль відсвяткувала свій 34 рік народження. Чудовий подарунок на свято. Минулого року харків'янка працювала на фіналі Ліги чемпіонів серед жіночих команд. Що далі?

"Олімпійські Ігри", - ставить планку арбітр ФІФА.

Андрій Павелко, президент Федерації футболу України, відзначив досягнення українок. Зізнався, що дивився фінал і переживав за наших арбітрів.

"Це успіх! Ми пишаємося вами. А чоловікам-арбітрам треба брати приклад з дівчат", - зазначив Павелко.

Президент ФФУ вручив арбітрам квіти, грамоти і нову форму.

П'єрлуїджі Колліна зазначив, що п'ять років тому, коли він почав працювати в Україні куратором, справи в суддівстві йшли не так добре. Тепер же українки працюють на найвищому рівні. У чоловіків успіхи в Європі скромніші, але у них також є певні досягнення. 

"В українських арбітрів є унікальна можливість першими знайомитися з інформацією та нововеденнями у суддівстві. Велике вам дякую. Ми дуже раді, що ви у нас є", - зазначила Монзуль.

"Фінал Кубка світу — це дуже важлива для нас подія, - каже Наталя Рачинська. - На турнірі ми представляли Україну. Зараз країна переживає непростий час. Ми намагалися не підвести тих людей, які нас вчили - Лучі, Колліну та інших. Ми постаралися виконати свою роботу на тому рівні, якого від нас чекали".

На такому позитиві українські арбітри готуються до нового сезону. 14 липня він стартує матчем за Суперкубок України. "Динамо" та "Шахтар" довірили Анатолію Жабченку. Рефері тільки вчора повернувся з Польщі, де судив матч кваліфікації Ліги Європи. 

За словами Колліни вчора у Києві розпочався збір, який триватиме до понеділка. Завтра арбітри здаватимуть тести з фізпідготовки, а сьогодні розберуть свої помилки за минулий сезон. Зранку (о 9:30) судді мали зустріч з Павелком. 

"Президент ФФУ зустрівся з арбітрами у суботу зранку. Цей жест показує ставлення організації до суддів. У ФФУ дві команди - збірні різних рангів та арбітри. Павелко надає рефері моральну та конкретну допомогу", - зазначив Колліна.

Сам президент ФФУ зізнався, що був шокований, коли дізнався, що арбітри п'ять років працюють в одній формі. І відразу ж продемонстрував три нових комплекти екіпіровки.

Також зовсім скоро в них з'явиться зникаючий спрей. В Європі його почали активно використовувати після Кубка світу-2014 у Бразилії. Україна намагається йти в ногу з часом. 

А от додаткових арбітрів за воротами поки не буде. І Колліна, і Павелко хотіли б їх бачити на полі, але економічні реалії та складна ситуація в якій перебуває більшість клубів поки не дозволяє цього зробити. 

"Минулий сезон вийшов досить хорошим, - каже Колліна. - Так, траплялися помилки, але їх не уникнути. Це утопія. У цьому сезоні постараємось працювати ще краще, щоб зменшити кількість помилок".

Наприкінці травня стало відомо, що італієць, який працює в українському арбітражі з 2010-го року, продовжить свою угоду ще на два роки.

"Члени виконкому одноголосно прийняли рішення продовжити контракт з П'єрлуїджі Колліною. Це важливе рішення. Переконаний, що за підсумками роботи ми побачимо не тільки наших дівчат-арбітрів у фінальних матчах Кубка світу, але й чоловіків, які працюватимуть на змаганнях найвищого рівня. Радий, що Лучіано Лучі прийняв пропозицію очолити комітет арбітрів. Упевнений, що на нього тиснути ніхто не буде", - сказав Павелко.

Колліна зізнався, що обрання Андрія Васильовича президентом ФФУ стало вирішальним у його рішенні.

"Важливу роль зіграв Павелко. Він був одним з перших людей, з якими я познайомився в Україні. Він тоді очолював Дніпропетровську федерацію футболу. За цей час у нас склалися хороші особисті стосунки.

А той факт, що федерація ухвалила рішення призначити Лучіано Лучі главою комітету арбітрів - це ні в якому разі не неповага до українських фахівців. Це дозволить домогтися максимальної відповідальності. У даній ситуації це дуже правильний крок", - пояснив Колліна. 

Куратор повідомив, що матчі прем'єр-ліги обслуговуватимуть 20 арбітрів та 36 асистентів.

"Маємо дві заміни - замість Швецова, який завершив кар'єру, та Скрипака, який судитиме матчі першої ліги, в еліту переїжджають Микола Балакін та Ігор Пасхал. Вони добре себе проявили і заслужили на підвищення", - сказав Колліна.

Винагорода арбітрам за матч змін не зазнала - як і раніше гонорар становить 12 тисяч гривень. 

"Чи буде арбітр з України на Євро-2016? Давайте почекаємо до грудня, коли складуть списки суддів. Тоді поговоримо. Україна має перспективних рефері. Але, щоб досягти успіху в Європі треба багато працювати. А ще потрібна допомога ззовні. Не зовсім правильно помічати лише помилки в їх роботі, акцентувати на них увагу і весь час тиснути. Доведено, що футболісти краще грають, коли на них не чиниться тиск. Тут те саме", - Колліна натякнув журналістам, що арбітрів можна не лише критикувати, але і відзначати позитивні моменти в їх роботі. 

Насамкінець італієць зазначив, що тоталізатор - це ракова пухлина футболу. І з цим треба боротися інакше смерть. Нікому не цікавий матч з фіксованим результатом. 

У свою чергу Павелко поінформував, що в парламенті вже зареєстрований законопроект, який покликаний боротися з негативними явищами у футболі. Наступного тижня президент ФФУ хоче його презентувати і розповісти про всі деталі. Сьогодні ж зазначив, що за футбольну нечистоплотність передбачена кримінальна відповідальність і позбавлення волі терміном до п'ять років. Всі учасники порушення будуть покарані. 

Щодо нового сезону в Україні, то Павелко вірить, що чемпіонат пройде на хорошому рівні. Головне - це зберегти футбольну географію. 

"В еліті гратиме 14 команд. У першій лізі - 16. Щодо місця донецького "Металурга", то його займе "Сталь" або "Іллічівець". Обидва клуби відповідають критеріям. Вони заявили один стадіон для домашніх матчів - "Метеор" у Дніпропетровську. 14 липня відбудуться збори членів УПЛ. Якщо буде голосування, я брати участь у ньому не буду. Щоб не було конфлікту інтересів, так як "Сталь" активно виступала під час моєї роботи у Дніпропетровську", - зазначив президент ФФУ.

Додамо, що 17 липня матчем запорізького "Металурга" та луганської "Зорі" стартує перший тур прем'єр-ліги. 

Також Павелко зазначив, що Полтава та Дніпропетровськ можуть побачити єврокубки. Є великі шанси на те, що УЄФА дасть добро на проведення в цих містах матчів Ліги Європи. У полтавчан є проблеми з логістикою, а на "Дніпро Арені" - з системою турнікетів. У будь-якому разі "Дніпро" перший матч грає при порожніх трибунах. 

Після завершення спілкування з журналістами Колліна та Павелко влаштували фотосесію з арбітрами фіналу Кубка світу. 

"Коли побачимо Монзуль у матчах прем'єр-ліги? Тільки поле та її робота дадуть відповідь на це питання. Всі необхідні якості для цього в Катерини є, - каже Колліна. - Зараз роботу Рачинської в матчах прем'єр-ліги оцінюють досить високо, а спочатку у багатьох були певні сумніви. Правда?"

Наталя схвально киває.

"Колліна сварить нас за помилки. Це він тільки перед вами нас захищає"

"Виходиш на поле, а навколо – самі мільйонери. І ними треба управляти"

"Одним із найбільших симулянтів був Артем Мілевський"

Зараз ви читаєте новину «"Важливу роль зіграв Павелко" - Колліна розповів, чому продовжив роботу в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути