Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2014 18:48

"Колліна сварить нас за помилки. Це він тільки перед вами нас захищає"
9

Фото: Ірина КОЗЮПА

19 серпня у Будинку футболу П'єрлуїджі Колліна, куратор системи арбітражу в українському футболі, зустрівся з журналістами. Вперше у сезоні. Зрозуміло, що темою №1 прес-клубу стала відмова від послуг додаткових асистентів арбітрів за воротами на матчах прем'єр-ліги.

Так вирішили власники клубів. Виконком Федерації футболу України їх підтримав. У стартових турах чемпіонату не зарахували два чистих м'ячі. У пресі відразу піднялося питання "А чи варто було позбавлятися від додаткових пар очей за воротами?" На початку тижня президент ФФУ Анатолій Коньков заявив, що до цього питання повернуться після першого кола.

"Комітет арбітрів є частиною ФФУ і має виконувати рішення виконкому - каже італієць. - Ми будемо працювати таким чином, щоб арбітри виконували свою роботу якомога краще. Навіть без додаткових асистентів.

Варто знати деякі цифри. Робота додаткових арбітрів у сезоні 2014/15 коштувала б кожному клубу 79 870 гривень. Це за теперішнім курсом гривні до євро. Звідки взялася ця цифра? Від загальної вартості арбітражу віднімається фінансова допомога від УЄФА, залишок розподіляється по клубам. Це варто знати, щоб надалі обговорювати це питання.

У перших чотирьох турах трапилися ситуації, в яких додаткові арбітри, можливо, могли б допомогти головному судді прийняти правильне рішення. Зокрема, були три ситуації "пересік м'яч лінію воріт чи не пересік". Виникали й інші моменти, в яких додатковий арбітр займав би кращу позицію, ніж головний.

Це просто констатація факту. Хочу повторитися - українські арбітри зроблять все можливе, щоб судити добре навіть без використання додаткових асистентів за воротами."

***

Самі арбітри вважають рішення виконкому ФФУ і власників клубів кроком назад. Колліна не став переривати традицію і прийшов на прес-клуб у супроводі двох діючих суддів прем'єр-ліги — Сергієм Лисенчуком та Юрієм Мосейчуком. Раніше з пресою спілкувалися Бойко, Арановський, Березка та Абдула. Цікаво, хто буде наступним.

Також італійця супроводжували помічник Лучано Лучі та голова Комітету арбітрів Федерації футболу України Василь Мельничук.

"Відмова від додаткових асистентів арбітра — це крок назад у суддівстві, - вважає Мосейчук. - Дві додаткові пари очей допомагають контролювати процес на футбольному полі. Якщо система дає збій, то це не означає, що система неправильна. Проблема в особистостях, які працюють у ній. Помилки — це нормально.

Наведу приклад. Я був додатковим асистентом у матчі "Зоря"- "Динамо" і допустив похибку. У полі працював Абдула. Проблема полягала у тому, що бракувало навиків роботи за воротами. Але з часом нам вдалося перебудуватися.

У минулому сезоні робота додаткових арбітрів значно покращилася. В деяких епізодах я отримував неоціненну допомогу. Не знаю, якби я вчинив без підказки асистента за воротами."

Лисенчук висловив солідарність з колегою. І додав, що у майбутньому українські судді зроблять три кроки уперед.

"Футбол — це динаміка і високі швидкості. Фізіологічно наші очі не встигають за всіма моментами. Тому людина, яка перебувала у "мертвій зоні" для арбітрів, ця пара очей, дійсно була необхідною.

Арбітр завжди був об'єктом критики. Зі всіх людей, які задіяні у цьому прекрасному спектаклі під назвою "футбол", саме рефері отримував найбільше критичних стріл у свій бік.

Ми розуміємо, що додаткові арбітри — це додаткове фінансування для клубів. Але ми готові зробити цей крок назад і почекати, коли ситуація в країні стане кращою і тоді зробити три кроки вперед. Будемо робити все, щоб без додаткових асистентів арбітра, виконувати свою роботу якісно, надійно і впевнено. Тобто, так як нас вчили."

***
Якби за підсумками прес-клубу роздавали індивідуальні нагороди, то "Man of the press-club" став би Сергій Лисенчук. Тут без варіантів. Він за раз зруйнував всі міфи про закритість арбітрів.

"Нас запросили на прес-клуб, а всі питання адресуються П'єрлуїджі. Я хочу, щоб ви його поберегли, адже сьогодні він ще буде спілкуватися з нами в рамках семінару. Сваритиме нас за помилки. Повірте, це він тільки перед вами нас захищає, а в індивідуальних бесідах ми відчуваємо, який він може бути жорсткий.

Ми відкриті. Єдине, що ми не зможемо прокоментувати — це те, що відбулося на футбольному полі. Не тому, що нам це хтось забороняє. Це просто некоректно по відношенню до колег.

Навіть питання фінансів є доступним. Ви всі знаєте скільки ми отримуємо. Повірте, що 60-65 % від зарплати йде на переїзди, перельоти, підготовку, медицину і так далі.

Пані та панове, я ще раз закликаю вас до спілкування. Задавайте нам питання на будь-яку тему. Ми не поспішаємо. У нас є час до 16:00 (прес-клуб розпочався о 12:00)."

Тут відразу зреагував Колліна: "Наступного разу візьму арбітра, який не так багато говорить".

***

Перчинки прес-клубу також додала присутність колишнього арбітра ФІФА Сергія Шебека, який часто виступає з критикою Колліни та методів його роботи у пресі. Їх діалоги — це майже завжди словесні батли. Наведемо один із них.

Шебек висловив думку, що від додаткових асистентів арбітра відмовилися не через фінанси. Причина криється в їх неефективності.

Шебек: "Матч чемпіонату Росії ЦСКА — "Спартак". Арбітр поставив пенальті аналогічний до того, який призначив Жабченко у поєдинку "Металіст" — "Динамо". Тобто, там була симуляція, така як в Ярмоленка. У підсумку "Спартак" переміг 1:0. Колишній арбітр Хусаїнов чітко сказав: "Для чого там додатковий арбітр?"

Колліна: "Хусаїнов? Надіюсь, це не той арбітр, якого УЄФА відсторонив від обслуговування матчів? Він прибув в аеропорт на один з єврокубкових поєдинків абсолютно п'яним. Разом з таким же асистентом. Думаю, я можу обійтися без думки Хусаїнова."

***

2 тур. "Карпати" - "Металург" Д - 0:2. Арбітр Сергій Березка не зарахував гол Чечера

3 тур. "Чорноморець" - "Волинь" - 1:0 Арбітр Юрій Вакс не зарахував гол Матея

Колліна демонструє на екрані відео з матчу "Чорноморець" - "Волинь"

"Я бачу те саме, що ви. У мене немає іншого телевізора. Треба врахувати позицію арбітра та асистента. Вони перебували на відстані не менше 14 метрів від епізоду. Важко у цій ситуації вішати всю відповідальність на арбітра та асистента.

Які можуть бути варіанти? Технологія визначення голів. Але там є нюанси. У першу чергу, це висока вартість.

Інший варіант — присутність додаткових арбітрів за воротами. Коштують вони менше, ніж технології. Також вони допомагають головному арбітру в інших моментах. Технології відповідають лише за лінію воріт.

Або можна просто прийняти помилку і сподіватися, що надалі їх не буде. За чотири тури чемпіонату ми маємо три моменти. Це забагато.

Суддівство Віталія Романова у матчі "Ворскла" - "Металург" Д? На жаль, у цьому поєдинку були помилки. Їх допустив як головний арбітр так і його асистент. Зокрема, йдеться про гол "Ворскли", забитий з офсайду. Тепер Романов та асистент будуть більше працювати. Коли допускаються помилки, то арбітри першими про це шкодують. Це навіть не обговорюється".

***

Мінус два

Колліна: "На матчах прем'єр-ліги не працюють Юрій Фощій та Андрій Кузьмін. Вони обслуговують поєдинки першої ліги.

У нас є сім матчів у турі. Тому ротація рефері — це дійсно проблема. Ще більше скорочувати штат ми також не могли.

Сергій Даньковський тренується, набирає форму. Коли він це зробить, то судитиме так само як інші. Анатолій Жабченко? Я його побачу після обіду. На полі ви його побачите, коли це буде правильно.

Епізод з пенальті за симуляцію Ярмоленка трапився у такій точці, де арбітру було дуже важко прийняти рішення. З додатковим асистентом арбітра, можливо, було б простіше. Але їх немає. Інколи навіть найкращі судді помиляються. Концентрація постійно має бути на найвищому рівні. Ми над цим працюємо."

***
"Йо-йо" тест

Колліна: "Коли я приїхав в Україну, то окремо переговорив з кожним арбітром. Я запитував: "Як ти тренуєшся? Яка в тебе система підготовки?" Знаєте, що мені відповідали? Один арбітр сказав, що за 14 днів ходив п'ять разів поплавати. Я знаю, що в Україні часто падає дощ, але навіщо стільки плавати, щоб судити? Інший сказав, що з вівторка перестає тренуватися, щоб зберегти енергію на матч.

Деякі арбітри ходили пішки полем. Мені не хочеться переходити на особистості, але один суддя при зрості 1,72 см важив 90 кг.

"Йо-йо" — це біговий тест. 20 метрів треба бігти в одному напрямі до конуса, потім повернутися. Арбітру дається пауза. Міняється час, за який треба подолати відстань від одного конуса до іншого. Час постійно скорочується. Арбітр починає рухатися при подачі сигналу. До наступного сигналу він вже має перебувати біля іншого конуса."

Лисенчук: "Я впевнений, що кожен арбітр пройде цей тест."

***

В Англії нещодавно трапився цікавий епізод - арбітр бризнув в обличчя футболісту зникаючим спреєм. В Україні гравцям таке поки не загрожує.

Колліна: "Ви всі бачили використання спрею на матчах Кубка світу. УЄФА прийняла рішення застосовувати його на іграх Ліги чемпіонів.

Федерації самі приймають рішення, щодо використання спрею. Англія, Італія, Іспанія та Німеччина вже висловилися "за". Щоб він з'явився в Україні, потрібна велика кількість дозволів. Щоб їх отримати нам потрібно було б витратити місяці. До старту чемпіонату ми б не встигли цього зробити.

Вважаю, що використання спрею в Україні було б корисним. Треба вирішити проблеми із завезенням.

Виробник один — Аргентина. Балончик коштує 6 доларів. Ще 10 доларів потрібно на пластмасовий тримач. На матч потрібно близько трьох балончиків."

***
Не прем'єр-лігою єдиною. Крім вищого дивізіону у нас є ще перша та друга ліги.

Колліна: "Ситуація досить хороша."

Мельничук: "Система підготовки у всіх лігах в нас однакова. Але у нижчих дивізіонах є свої проблеми. Не вистачає матчів. І в першій, і в другій лігах зменшилася кількість команд. Щоб прогресувати арбітрам потрібно працювати. У другій лізі в турі всього 5 поєдинків. Минулого року їх було 9. У першій лізі ситуація трохи краща. Якщо говорити про якість роботи арбітрів, то вона прийнятна. Скандали? Ви б про них чули."

***
І ще трохи гумору.

Журналіст: Італійська розвідка донесла, що ви є основним претендентом на посаду президента Федерації футболу Італії.

Колліна: Ваша розвідка дала вам не повну інформацію. Вибори пройшли 11 серпня. Там президента вже обрали. Я поки тут. Тому не хвилюйтеся. До 30 червня ми ще побачимося.

А потім, можливо... Хотів пожартувати, але краще не буду.

Журналіст: Мова випадково не про вибори президента ФІФА?

Колліна: (сміється) Я занадто люблю Україну.

***

P.S. Згодом читайте на нашому сайті розгорнуте інтерв'ю з арбітром прем'єр-ліги Юрієм Мосейчуком.

Зараз ви читаєте новину «"Колліна сварить нас за помилки. Це він тільки перед вами нас захищає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути