понеділок, 18 вересня 2017 20:11

"Ваші і мої таргани мають рухатися в одному напрямку": тренер, який відібрав очки в "Шахтаря"

Одеський "Чорноморець" відібрав очки в чемпіона України донецького "Шахтаря" в матчі 9-го туру прем'єр-ліги. Команди в Одесі зіграли внічию — 0:0.

Автор: shakhtar.com
  Олег Дулуб підписав з "Чорноморцем" короткостроковий контракт на 1 рік
Олег Дулуб підписав з "Чорноморцем" короткостроковий контракт на 1 рік

Це був другий матч "моряків" під керівництвом білоруського наставника Олега Дубула, який у минулому сезоні працював з львівськими "Карпатами".

Тренер привів із собою в "Чорноморець" воротаря Аляксандра Гутора. Голкіпер має досвід виступів у Лізі чемпіонів за БАТЕ. У вчорашньому матчі Гутор потягнув кілька "мертвих" м'ячів.

У грудні минулого року Дулуб дав Gazeta.ua велике інтерв'ю, в якому розповів про свої принципи роботи і погляди на футбол. Наводимо ключові фрази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тренер має бути другим після Бога для гравців" - наставник "Карпат" Олег Дулуб

Фарт присутній у будь-якій грі. Але якщо розраховувати тільки на нього, то результат буде тільки на короткому відрізку. На перший план виходять якість тренувального процесу та підбір виконавців. УЄФА вивів свою формулу успіху команди: президент — наставник — гравці — тренерський штаб — обслуговуючий персонал. Відсоткове співвідношення залежить від традицій клубу і від особистостей, які займають ці посади. Будь-яка організація сильна людьми. А вже потім полями та кабінетами.

Футболіст має вміти думати і самостійно приймати рішення. Тренер може дати напрям руху, фундамент хорошої фізичної готовності, пояснити, як грає команда суперника, як діє конкретний опонент, але за виконання відповідають гравці.

У країнах Західної Європи роблять ставку на виконавців з футбольним інтелектом. Раніше мені здавалося, що можна грати у футбол, навчаючись на двійки. Зараз я розумію, що це дуже важко. У хороших академіях вимагають, щоб гравці були успішними і у футболі, і в навчанні. Якщо у чомусь футболіст не встигає, то його відраховують.

Також гравець має бути швидким, технічним і мати сформовану особистість. Я розумію, що, чим вищий рівень футболіста, тим більше у нього своєї думки. Я кажу гравцям: "У вас свої таргани у голові, а в мене — свої. Наше завдання — змусити цих тарганів марширувати в одному напрямі".

Аргентинський наставник Марсело Б'єлса сказав: "Як тренер ви можете мотивувати гравців, але тільки їх ставлення визначатиме значення цієї мотивації для них. Якщо ви знайдете гравців з внутрішньою мотивацією і з правильним ставленням, то ця команда буде непереможна".

Якщо ви знайдете гравців з внутрішньою мотивацією і з правильним ставленням, то ця команда буде непереможна

У тебе є два гравця — один сильний, а другий дуже сильний. Дивишся, як вони взаємодіють у колективі. Я віддам перевагу першому, якщо він готовий грати на команду. Такий футболіст може бути менш обдарованим, але створюватиме навколо себе ауру, закриє спину товаришу і рано чи пізно навчиться грати у футбол.

Молоді гравці — нестабільні. Через 3-4 матчі треба чекати на спад. Потрібно просто вгадати, бо немає ніяких передумов, що завтра він зіграє погано. Багато тренерів люблять працювати з досвідченими гравцями. Вони стабільні і тримають планку, нижче якої не опускаються. Молодий гравець, ніби баян, може зіграти, як вгору так і вниз. А в команді в тебе 6 баянів, які потрібно налаштувати. Бувають ситуації, коли ти просто вгадуєш, як у лотереї.

Найважливіше у переході з юнацького у дорослий футбол — це психологічна готовність гравця. Це залежить від системи підготовки. Також футболіст має бути фізично готовим і розуміти, що свої інтереси потрібно підчинити загальнокомандним. Без цього нічого не буде. Десь потрібно наступити на горло власній пісні, щоб інтегруватися у команду і, щоб тебе прийняли за свого. Потрібно бути готовим, що за мрію доведеться боротися і вигравати конфлікти на свою користь.

Мені подобається фраза англійських моряків: "Хто такий капітан коробля? Другий після Бога". Якщо команда об'єднана спільною метою, то ти маєш бути для гравців другим після Бога. Стосунки "футболіст — тренер" дуже важливі, якщо ти хочеш створити колектив.

Слідкував за чемпіонатом Іспанії, коли там домінувала "Барселона" Хосепа Гвардіоли. Це була команда, в якої я не бачив стелі. Я збирав всі їх матчі та аналізував. Кожен раз вони грали за новою розстановкою і з новими ідеями. В цій команді все з'єднали: пресинг, контроль м'яча і швидкісні атаки. Коли в "Реал" прийшов Жозе Моуріньйо, я зрозумів, що буде щось нове. Так і вийшло. У мадридців була чітко налагоджена гра у захисті і блискавичні, найкращі, на той момент у світі, контратаки. На основі взаємодії "Барселони" і "Реала" з'явилася третя команда - "Атлетико" Мадрид. Це говорить про те, що весь чемпіонат прогресує, якщо є сильні команди.

У 2012-му році "Гомель" грав з "Ліверпулем" у кваліфікації Ліги Європи. Я відразу закохався в Англію. Мене вразили вболівальники, їх манера вболівання, шанобливе ставлення персоналу команди суперника. Повага була зі всіх сторін. Ти розумієш, що ти тут для того, щоб зробити шоу. Не для того, щоб воювати між собою, як це прийнято у країнах пострадянського простору. Там немає такого. Команди створюють шоу. Гравці, тренери і судді це розуміють. Я думаю, що навіть скандали між тренерами — це теж елемент програми. Якийсь режисер все розписує і визначає, що сьогодні Моуріньйо посвариться з Венгером.

Зараз основне — це створення чисельної переваги на окремих ділянках поля.

У футбол грають із суперником. Треба розуміти, що там теж є тренерський штаб, який аналізує інформацію, шукає сильні і слабкі сторони і розуміє, як їх зламувати. 4-4-2 — хороша схема для навчання. Але вона не підходить для проходження довгої дистанції у сильних чемпіонатах, європейських чи світових турнірах. Дуже мало команд використовують цю систему.

Схему 4-2-3-1 інтерпретують, як 4-4-2, але з вертикальним розташуванням нападників. "Шахтар" грає у класичні 4-2-3-1. Це більш атакувальний варіант, ніж 4-4-2.

Зараз набирають популярність інші системи. Все повертається, тільки піраміди розвертаються в інший бік. Якщо раніше грали 1 захисник і 9 нападників, то зараз, навпаки, є 1 нападник і 9 гравців захисного плану.

Раніше у футбол грали 11 на 11. Зараз все зводиться до гри на окремих ділянках поля. Схиляюсь до того, що у майбутньому футбол більше нагадуватиме гандбол і футзал. Можливо, навіть хокей. На перший план вийдуть п'ятірки гравців — нижня і верхня, права і ліва та їх взаємодія. Зараз основне — це створення чисельної переваги на окремих ділянках поля.

У баскетболі дуже багато награних схем. В атаці їх може бути 20 варіантів гри. Розігруючий підняв палець вгору і його партнери вже знають, що робити. Думаю, з часом так само буде і у футболі. Але все одно індивідуальна майстерність та особистість гравця залишаться на першому місці. Люди ходять на футболістів, а вже потім на схеми.

Дуже люблю читати книги і дивитися хороші фільми. Іноді можу піти у театр чи кіно. На жаль, дуже рідко випадає така можливість. Можливо, коли стану старшим, то з'явиться більше вільного часу. Хоча, сумніваюсь.

10 років тому мені здавалося, що я все знаю. А зараз я розумію, що я нічого не знаю. Потрібно цінувати час, який у тебе є.

У наступному турі "Чорноморець" зіграє на виїзді проти "Карпат" - колишньої команди Дулуба.

Зараз ви читаєте новину «"Ваші і мої таргани мають рухатися в одному напрямку": тренер, який відібрав очки в "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути