пʼятниця, 05 серпня 2016 18:00

У багатоповерхівках Ріо є басейни на балконах
14

11 годин у небі – і літак почав знижуватися. Підлітаючи до Ріо-де-Жанейро, всі пасажири спрямували погляди в ілюмінатори, щиро сподіваючись навіть крізь хмари побачити статую Христа-Спасителя. Острівки, гори – але жодної статуї.

  один із символів Ріо - статуя Христа-спасителя, яку одразу не побачиш
один із символів Ріо - статуя Христа-спасителя, яку одразу не побачиш

Перше, що кинулося в очі після приземлення, це навіть не відсутність яскравого сонця. Всі й так знали, що в Ріо зима і светр чи легка куртка зайвими у багажі точно не будуть. Не було ще й шостої вечора, а надворі вже сіріло. Поки вийшли з літака, стало і взагалі темно. "Це не лише взимку, у Бразилії завжди так", - пояснюють нам.

Оскільки аеропорт розташований на острові – острові Губернатора, – то шлях до готелю виявився не лише цікавим, а і тривалим. Особливо з огляду на затори, яких тут греблю гати. Порушувати правила і виїжджати на зелену олімпійську смугу наш водій не наважився, адже камери, які фіксують порушення, у Ріо всюди, а штрафи досить високі. За перевищення швидкості, приміром, можна заплатити 400 реалів, що в українських гривнях прирівнюється приблизно до 3000-3200.

Безпеку учасників Олімпійських ігор і туристів тут забезпечують поліція і військові. Останніх на авто і з автоматами у вечірній час доби особливо багато. "Вони вселяють у мене спокій", - зауважила колега. Але при цьому місцеві радять бути уважними. Телефони ховати, прикраси не одягати – одним словом, не виділятися.

 

"Ріо дуже гарне місто. Ось побачите! – запевняють нас у тому, у чому ми і так переконані. – Тут і океан, і гори, і пагорби, і різноманітна, дуже красива архітектура" "Особливо фавели", - жартую, саме дивлячись на них. "До речі, навіть з них зробили невеличкий витвір мистецтва, - відповідають. – Виклали фавелу з цеглин, пофарбували різними кольорами. Вийшло дуже навіть стильно!"

 

Як нам розповіли, у Ріо заборонено забудовувати пагорби. Тому там зводять собі житло ті, хто не дотримується правил. Самі підключають електроенергію, воду. Так і утворюються фавели. Де беруть гроші на будівельні матеріали? Хтось краде, хтось заробляє на продажі наркотиків, а хтось – більш чесним шляхом, наприклад, продаючи щось на кшталт кукурудзяних паличок прямо на дорозі водіям під час заторів або зупинок на світлофорах, або розважаючи їх, жонглюючи тенісними м'ячиками.

Ходити на екскурсії у фавели не радять. Кажуть, одного разу там навіть знайшли танк. А була і сумна історія, коли навігатор переплутав вулиці і вивів туди авто, у якому їхала сім'я з дитиною. Живим не залишився ніхто. "Їх відразу розстріляли. "Чужинців" там дуже не люблять", - пояснюють.

Автор: Фото з інтернету
  Так виглядають фавели в Ріо
Так виглядають фавели в Ріо
 
 

Дорогою бачимо нові багатоповерхівки. У деяких з них є навіть басейни на балконах. "Ті будинки, які ближче до олімпійського і медіа-селищ, зведені на місці колишніх дач, - розповідають нам. – Вони відносно близько до океану".

Дорога до медіа-селища тривала майже дві години. У ньому також живуть запасні атлети і тренери команд, спаринг-партнери спортсменів основної збірної. Тут є і їдальня, і невеличкий цілодобовий маркет, і басейн, і сауна. Все встигли, все зробили, як і обіцяли організатори. А те, що у деяких місцях доробляють тротуари, ще не готові офіси чи магазини на першому поверсі з боку вулиці, то, насправді, дрібниці, які зовсім не впливають ані на комфорт, ані на олімпійський настрій.

 
Зараз ви читаєте новину «У багатоповерхівках Ріо є басейни на балконах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути