пʼятниця, 25 вересня 2015 17:36

"Тоттенхем" міг би бути гарним варіантом для Ярмоленка" - Берг

"Тоттенхем" міг би бути гарним варіантом для Ярмоленка" - Берг
Хеннінг Берг вигравав Лігу чемпіонів з "МЮ" zw.lt

Наставник варшавської "Легії" Хенніг Берг відповів на питання Gazeta.ua після матчу віце-чемпіона Польщі проти луганської "Зорі" у Лізі Європи. Команда норвежця вибила луганчан з турніру, здобувши дві перемоги — 1:0 у Києві та 3:2 — у Варшаві.

Ви говорили, що чемпіонат України сильніший від польської Екстракласи, але "Легія" минулого року двічі обіграла "Металіст", а в цьому сезоні пройшла "Зорю".

"Ми дуже щасливі від цього, адже нам протистояли хороші команди. У кожному з матчів наша перевага над суперником була всього в один гол. Вдома від "Зорі" ми двічі пропустили після штрафних ударів. Це негативний момент для нас. На щастя, нам вдалося забити третій гол.

Також ми грали з "Динамо" і "Дніпром" у товариських матчах. Це був хороший досвід. Тепер я можу бути експертом з українського футболу", - жартує Берг.

Як ви будували свої стосунки з уболівальники "Легії"? Вони мають репутацію одних із найбільш жорстких в Європі.

"Старався бути природнім. Не загравав з ними і не говорив речей, щоб просто красиво виглядати в очах фанатів. Виявляв повагу до свого попередника — відомого польського наставника. Я фокусувався на роботі з командою. Наша гра і перемоги "говорили" за мене.

Якщо ми перемагаємо, то всі щасливі. Якщо програємо, то всі нещасні. У Польщі ніхто не ставиться байдуже до "Легії". Це робить мою роботу тут ще цікавішою".

Останнім часом чемпіонат України порівнюють з Екстракласою. Які особливості польського футболу?

"Фанати беруть участь в управлінні клубами. В деяких командах їх слово є досить вагомим. Доходить до конфліктів з приводу різних питань — як розвивати клуб, кого призначати на різні ключові посади. Це негативне явище.

Але тут добре організована ліга. Постійно з'являються нові стадіони, або реконструюються старі. Якщо вони будуть заповнюватися, то клуби почнуть більше заробляти і покращать своє фінансове становище. Я на 100% упевнений, що у наступні 10 років польська ліга розвиватиметься і підвищуватиме свій рівень.

Ми вже не будемо продавати футболістів за один мільйон євро клубам з Німеччини, Туреччини, Росії чи України. Ми зможемо їх тримати у команді довше і тоді продати за 10 мільйонів євро. Це набагато краще".

Який потенціал словака Ондрея Дуди — одного з найяскравіших гравців у складі "Легії"?

"Це один із найбільших молодих талантів в Європі. Він працює з нами півтора року. Після Різдва мав проблеми з коліном. Ця травма відкинула його назад у розвитку. У літнє трансферне вікно було чимало спекуляції на тему його можливого переходу в міланський "Інтер". Ми до останнього не знали чи залишиться Ондрей у команді. Він молодий хлопець і природньо, що його форма "стрибала". Безсумніву, Дуда — це топ-талант і ми дуже раді, що він є у нашій команді.

Матч із "Зорею" він розпочав на лавці запасних, але вийшов на заміну і забив гол з пенальті. Дуда допоміг нам виграти зустріч. Коли його не турбують травми і він готовий на 100%, то це один із наших найкращих гравців".

В Україні Дуду порівнювали з Русланом Малиновським. Яке він справив на вас враження?

"Вони грають на одній позиції, але є гравцями різного плану. У Малиновського чудова культура пасу і добре поставлений удар. Дуда може притримати м'яч і пройти з ним на дриблінгу. Обидва є топ-гравцями. Не сумніваюсь, що українця продадуть за великі гроші у сильний європейський клуб. І Дуда, і Малиновський мають потенціал, щоб грати у чемпіонаті високого рівня".

Скільки Малиновський коштує зараз?

"Важко сказати. Ціна залежить від того, скільки і які клуби зацікавлені у придбані футболіста. Навіть середняки та аутсайдери англійської прем'єр-ліги можуть дозволити собі купувати гравців за 10-15 мільйонів. Клуби в Іспанії та Франції також не бідні, але найбільше грошей зараз в чемпіонаті Англії.

Правда, не впевнений, чи саме ця ліга підійде Руслану. Він сильний, має чудову ліву ногу і в хорошій команді гратиме ще краще".

Ви згадали Англію. Чому тамтешня прем'єр-ліга домінує у футболі?

"Це не італійська Серія А, де на першому місці стоїть захист і тактика. В Іспанії позиційний футбол і не так багато голів. У Ла Лізі всього 2-3 команди, які змагаються за чемпіонство.

В Англії останні 10-20 років грають у "розважальний" футбол. На перший план виходять "фізика", високий темп та інтенсивність. Тактика на рівні, хоча не така хороша, як в Італії та Іспанії. Але це робить чемпіонат цікавішим.

Все більше іноземних тренерів та гравців їдуть в Англію. Клуби заробляють на телевізійних правах, отримують гроші від спонсорів і власників. Вони можуть купувати найкращих футболістів з усього світу. І від цього популярність ліги тільки росте.

Але останнім часом в Англії почастішали матчі із рахунками 0:0 та 1:0. Стало більше "тактичних" поєдинків. Потрібно бути обережним, щоб чемпіонат не став схожим на інші ліги. Важливо показувати хороший футбол, а не тільки скуповувати класних гравців".

Наставник бременського "Вердера" Віктор Скрипник каже, що краще виграти матч з рахунком 5:4, ніж 1:0. Згодні?

"Так. Найважливіша річ у футболі — це забивати голи. На поле завжди потрібно виходити з таким бажанням. Якщо у вас буде більше результативних ударів, то ви виграєте матч".

Чому схема 4-2-3-1 зараз переважає у футболі?

"Ми так не граємо, - сміється Берг. - Вона стала популярною 5-6 років тому. Деякі команди були дуже успішними, граючи в такий спосіб. У найближчі три роки нею користуватимуться все менше. Деякі італійські клуби надають перевагу схемі 4-4-2. Також вони можуть грати 5-3-2 або 5-2-3. У минулому сезоні в єврокубках ми діяли за схемами 5-2-3 і 5-4-1. Надалі ми бачитимемо команди, які за матч мінятимуть кілька варіантів ведення гри. Якщо ви здатні таке робити, то це дасть вам перевагу".

Для цього наставнику потрібні футболісти-універсали?

"Так. Гравці мають розуміти різні схеми і позиції на полі, свою роль у команді і як їм грати разом. Це найважливіше. Також, у футболістів мають бути розвинені базові навики — тактичні, технічні, фізичні, ментальні. Якщо все це є, то у гравців буде впевненість і віра в те, що вони роблять.

Моя робота, як тренера полягає у тому, щоб з різних особистостей сформувати команду. Зрозуміти, кому з ким краще грати і хто з гравців краще підходить під цей стиль гри. Іноді треба міняти систему, іноді — гравців".

Сер Алекс Фергюсон, з яким ви працювали в "Манчестер Юнайтед", у своїй автобіографії пише, що потрібно позбуватися від гравця, якщо він ставить себе вище за команду.

"Згоден з ним. Кожен футболіст має розуміти, що йому потрібен колектив. Немає гравця важливішого за команду. Щоб забивати голи Кріштіану Роналду потрібні Бензема, Бейл, Модрич та інші. Те саме стосується Ліонеля Мессі. Йому також потрібна допомога партнерів. Найкращі гравці це знають.

Що стосується Фергюсона, то він суперлідер і чудовий менеджер. Сер Алекс виконав в "МЮ" фанстастичну роботу — побудував чотири різні команди в одному клубі і постійно підтримував менталітет переможця".

Яким футбол буде у майбутньому?

"Гра стане швидшою. 20 років тому футбол був повільнішим. Футболісти бігатимуть не більше, а швидше. У них будуть кращі навики. Наприклад, швидше пасуватимуть м'яч. У тактичному плані гравці будуть гнучкішими і більш інтегрованими у командну гру. Думаю, футбол стане ближчим до гандболу, хокею та баскетболу".

Як би ви змінили правила футболу?

"Я б хотів мати тайм-аут. Вистачить одного у другому таймі. Це зробить гру цікавішою. Також я б запровадив "чистий" час. Коли м'яч виходить з гри — годинник зупиняється. Інколи через затримку часу матч триває не 90, а 80 хвилин".

Що потрібно, щоб перемогти суперника?

"Хороший план на гру і якісний підбір гравців. Також потрібно знати, як грає твій опонент. Тоді ти будеш впевненим, що зможеш скористатися з його слабких сторін і протистояти сильним. У нас, як у команди, є своя філософія і стиль гри. Треба старатися перевести матч у таке русло, щоб задіяти свої сильні якості і приховати слабкості".

Скільки матчів противника ви переглядаєте, щоб зрозуміти, як йому протидіяти?

"Залежить від суперника. Є команди, які весь час грають в одному стилі. Вистачить подивитися один чи два матчі. Клуби, які мають кілька варіантів ведення гри, треба розбирати детальніше. Вони не показують все, що можуть, в одній зустрічі. У "Легії" чудовий відділ аналізу, який робить левову частину роботи. Я особисто переглядаю кілька матчів суперника, щоб переконатися, що ми все правильно робимо".

У міжсезоння англійські клуби цікавилися Андрієм Ярмоленком. Прем'єр-ліга підійде українцеві?

"Бачив Ярмоленка у матчах за збірну України. Також він грав проти нас влітку. У нього є якості необхідні для того, щоб заграти в Англії чи іншому топ-чемпіонаті Європи. Іспанія та Італія також йому підійдуть. "Тоттенхем" міг би бути гарним варіантом для Андрія. Команда показує хороший футбол. Але треба врахувати, що у прем'єр-лізі треба бути добре готовим фізично.

Хлопець, який перейшов з "Дніпра" у "Севілью", - супергравець з неймовірними навиками. Коноплянка фантастично відіграв у Суперкубку УЄФА проти "Барселони". Він мені дуже подобається. Це висококласний футболіст, але інколи складається враження, що він не викладається на повну. Коли він отримує м'яч і справді старається, то все завершується голом у ворота суперника.

Спостерігав за Коноплянкою у фіналі Ліги Європи. Він відіграв нормально. Але йому треба частіше робити так, як у матчі проти "Барселони", коли він забив гол. Тоді Євген може стати великою зіркою.

Сподіваюсь, в українських гравців правильний менталітет. Не так просто з цієї частини Європи звикнути до Західної. Чимало польських футболістів губляться там. Одна з причин — вони йдуть занадто рано. У 18-20 років гравці ще не готові.

Ми продали в "Арсенал" 16-річного Крістіана Беліка. Він мав залишитися з нами ще на рік-півтора і грати за першу команду. Тоді ми б продали його утричі дорожче, а хлопець став би гравцем першої команди. Зараз він грає за резерв "канонірів". Думаю, оптимальний вік для переїзду зі Східної Європи у західні клуби — 23-25 років".

Насамкінець Берг розповів про свою кар'єру в "МЮ". Норвежський захисник грав за "червоних дияволів" у 1997-2000 рр.

"Сезон 1998/99 — це мій найкращий час у Манчестері. Я вже грав за команду три роки, але не завжди проходив в основний склад. У період з січня по травень 1999-го року я зіграв чимало матчів. У півфіналі проти "Ювентуса" отримав травму і випав на місяць. Пропустив кінець сезону — матчі прем'єр-ліги, фінал Кубка Англії і фінал Ліги чемпіонів. Не дивлячись на це, я був щасливий. "МЮ" тоді виграв требл".

Зараз ви читаєте новину «"Тоттенхем" міг би бути гарним варіантом для Ярмоленка" - Берг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути