пʼятниця, 19 серпня 2016 18:32

ТОП-8 спортсменів незалежної України

ТОП-8 спортсменів незалежної України
Фото: klitschko-brothers.com

За 25 років незалежності Україна має 40 олімпійських чемпіонів, володаря "Золотого м'яча" з футболу та боксера, який 12 років панував у надважкій вазі в професійному боксі.

Андрій Шевченко

Найтитулованіший український футболіст. Володар "Золотого м'яча-2004", переможець Ліги Чемпіонів-2003, чемпіон Італії-2004. Тричі ставав найкращим бомбардиром Ліги Чемпіонів.

У "Динамо" дебютував в 1994 році.

Зоряний час у "Динамо" настав із приходом Лобановського. Забив три м'ячі "Барселоні" на "Камп Ноу", дійшов із командою до півфіналу турніру. Проданий у "Мілан" за 25 мільйонів доларів 1999-го.

У перший же рік виступів в Італії став найкращим бомбардиром чемпіонату. Всього за "Мілан" забив 175 голів – другий показник в історії клубу.

У 35 років завершив кар'єру. Перед тим двічі забив шведам у переможному матчі Євро-2012. 15 липня цього року призначений головним тренером збірної України.

Володимир Кличко

Почав займатися боксом у 13 років. Має унікальні дані для боксера-надважковаговика. Високий, під два метри, й атлетичний. У 1996 році виграв срібло чемпіонату світу. Того ж року став олімпійським чемпіоном в Атланті й перейшов у професіонали. Титул чемпіона світу за версією IBF вперше здобув у 2000 році, після перемоги над Крісом Бердом.
Згодом мав титули за версіями IBF, WBO та WBA. Програв минулого року британцю Тайсону Ф'юрі рішенням суддів. До цього не знав поразок 12 років поспіль. Загалом повів на професійному ринзі 68 боїв, у яких здобув 64 перемоги. З них 53 – нокаутом. Разом із братом володіли всіма чотирма поясами чемпіонів світу.

Готується до матчу-реваншу проти Ф'юрі

Яна Клочкова

Почала займатися плаванням у 7 років. Чотириразова Олімпійська чемпіонка й 19-разова чемпіонка світу. Мала по дві золоті нагороди під час Олімпійських Ігор 2000 та 2004 років. Тріумфувала на дистанціях 200 і 400 метрів комплексним плаванням. Виграла срібло на дистанції 800 метрів у Сіднеї. Автор рекорду світу на дистанції 400 метрів та рекорду Європи на дистанції 200 метрів. 50-разова рекордсменка України. У 2009 закінчила професійну кар'єру.

Лілія Подкопаєва

Почала займатися спортивною гімнастикою з 5 років. У зал її привела бабуся. Загалом здобула 45 нагород. На Олімпіаді-1996 стала дворазовою олімпійською чемпіонкою. Тріумфувала в абсолютній першості та вільних вправах. Один із елементів – подвійне сальто з поворотом на 180 градусів досі ніхто не може повторити. Перемогу на Олімпіаді присвятила покійній бабусі, яка померла за кілька тижнів до початку Ігор.

Василь Ломаченко

У 1988 році майбутнього чемпіона привезли з пологового і батько відразу одяг на нього боксерські рукавички. Перший бій провів у 6 років. У 2007 здобув путівку на Олімпіаду в Пекіні. Там провів 5 поєдинків і всі виграв. Здобув золото й приз Вела Баркера, який вручають найтехнічнішому спортсмену. За чотири роки Василь повторив свій успіх у Лондоні. Звідти пішов у напівпрофесійну команду "Українські отамани". Виграв усі поєдинки в світовій серії. В 2013 році перейшов у професіонали. Став чемпіоном світу.

Юрій Чебан

Веслувальник-каноїст. Немало перехвилювався напередодні фіналу одиночного каное на дистанції 200 метрів в Ріо-де-Жанейро. Спочатку помилилася система, яка помилково не зарахувала його до фінального заїзду. Лише останньої миті несправедливість усунули. Розізлившись, Юрій захопив лідерство у фіналі із самого старту. Конкуренцію йому намагався створити колишній українець, а нині азербайджанець Валентин Дем'яненко. Ближче до фінішу їхні каное зрівнялися, однак Чебан фінішним ривком таки виборов "золото" для України.

Ця перемога зробила Юрія дворазовим олімпійським чемпіоном, адже він мав в активі "золото" Лондона, а ще раніше – "бронзу" Пекіна.

Олег Верняєв

Гімнаст із Донецька вважався основним претендентом на олімпійське золото 2016-го в багатоборстві. Однак в останній вправі поступився японцю Утімурі й здобув срібло.
На розминці перед фіналом на брусах в Олега нічого не виходило. Спортсмен тішив себе думкою, що срібну нагороду він уже виборов. Заспокоївшись, хлопець виступив просто відмінно. Ніхто не ставив під сумнів його перемогу. Відтак Олег став найтитулованішим українським спортсменом на Іграх-2016, здобувши "золото" й "срібло". А ще Верняєв – чемпіон світу та Європи.

Богдан Бондаренко

Харків'янин - рекордсмен України в стрибках у висоту . Має 2, 42 м. Попередній рекорд, 2, 36 м, тримався з 1985 року. Зоряний час українця припав на 2013 рік, коли він виграв чемпіонат світу в Москві з результатом 2, 41 м і ледь не побив світовий рекорд кубинця Сотомайора, встановлений 1993-го. Наступного року стрибнув на сантиметр вище. На Олімпіаді-2012 Богдан був сьомим, а за чотири роки в Ріо виборов бронзову нагороду. Стрибнути вище завадила хвороба. Бондаренко застудився і вимушений був стрибати з температурою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 подій в українському спорті часів незалежності

Зараз ви читаєте новину «ТОП-8 спортсменів незалежної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути