пʼятниця, 09 грудня 2016 16:48

Стадіон, вирубаний у скелі, вразив красою і незручностями
12

Фото: Ірина Козюпа

Донецький "Шахтар" завершив груповий етап Ліги Європи виїздом у Брагу. Учора "гірники" обіграли колишню команду наставника Паулу Фонсеки з рахунком 4:2.

Зустріч пройшла на Муніципальному стадіоні Браги. Арена відома тим, що вирубана у гірській скелі і має тільки дві трибуни, з'єднані паралельними сталевими канатами.

Стадіон побудували 2003 року до Євро-2004. Він вміщує 30 тис. глядачів і коштував Португалії €83 млн. Унікальна спортивна споруда прийняла два матчі групового етапу турніру - Болгарія - Данія (0:2) і Нідерланди - Латвія (3:0). Зараз це домашній стадіон футбольного клубу "Брага".

Арена є одним із символів міста. Кажуть, люди спеціально приїжджають, щоб подивитися на це диво у скелі. Колишній прес-аташе "Браги" розповів, що у стадіону чимало недоліків.

"Стадіон неймовірно красивий, але жахливо незручний для роботи. Його побудувала людина, яка ніколи до того не займалася стадіонами і яка ненавидить футбол (Едуарду Соуту де Моура). Мій кабінет був на мінус 2-му поверсі. Без вікон і без сонця. Щоб дістатися на 7-й поверх, потрібно скористатися трьома ліфтами, які весь час ламаються".

Слова португальця дуже близькі до істини. Арена вражає унікальною конструкцією. За одними воротами - скеля, на якій висить електронне табло. За іншими воротами - вид на місто. Якщо на полі не відбувається нічого цікавого, то можна милуватися скелею чи міським пейзажем.

Матч "Брага" - "Шахтар" розпочався о 16:00 за португальським часом (о 18:00 за українським). До кінця поєдинку денне світло змінилося сутінками, доки зовсім не стемніло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шахтар" виграв всі матчі групового етапу Ліги Європи

Тепер про мінуси. Дивитися футбол на арені не дуже зручно — надто гострий кут нахилу. Погано працює інтернет і освітлення. У ложі преси є лампи на столах, але не всі працюють. Взагалі з Євро-2004 арена трохи зносилася і занепала.

Але найбільший дискомфорт — це складна навігація. Щоб дістатися з медіа-трибуни у зал для прес-конференцій потрібно скористатися ліфтом або кілька поверхів пройтися сходами. А щоб піднятися на парковку, яка розміщена на даху стадіону, потрібні два ліфти з пересадкою.

У будь-якому разі плюсів в арени набагато більше, ніж мінусів. Це справді особливий стадіон. Не дарма він входить у різні підбірки найкрасивіших арен світу.

12 грудня "Шахтар" зіграє у Києві проти "Динамо" матч 18-го туру прем'єр-ліги. Цього ж дня пройде жеребкування 1/16 фіналу Ліги Європи. Матчі цієї стадії будуть зіграні 16 і 23 лютого 2017 року (прямий ефір на каналі "Україна").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фонсека назвав головну мету команди в сезоні

Зараз ви читаєте новину «Стадіон, вирубаний у скелі, вразив красою і незручностями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути