субота, 31 грудня 2011 10:00

Шість поясів братів Кличків, Блохін повернувся в збірну, жеребкування Євро-2012 - топ-10 подій українського спорту в 2011 році

Шість поясів братів Кличків, Блохін повернувся в збірну, жеребкування Євро-2012 - топ-10 подій українського спорту в 2011 році

ТОП спортивних подій 2011 року в Україні - версія Gazeta.ua

"Шахтар" дійшов до чвертьфіналу Ліги Чемпіонів

У сезоні 2010/2011 донецький "Шахтар" вперше в історії вийшов у плей-офф Ліги Чемпіонів. Жеребкування звело донеччан з тодішнім віце-чемпіоном Італії "Ромою". Перша гра відбулася у Вічному місті 16 лютого. Гірники першими пропустили, але відігралися через хвилину і в кінцевому підсумку здобули вольову перемогу (3:2). У другому поєдинку, який відбувся в Донецьку в Міжнародний жіночий день, "Шахтар" упевнено розгромив римлян і вийшов у чвертьфінал.

На цій стадії жереб визначив у суперники донеччанам, як виявилося, майбутнього переможця турніру - іспанську "Барселону". Досвід і клас каталонців дали про себе знати - пропустивши на "Камп Ноу" вже на другій хвилині, "Шахтар" потім ще 4 рази починав з центру поля. Підсолодив розгромну поразку своєї команди лише точний удар Ракицького. В поєдинку-відповіді на "Донбас Арені" контрольний постріл по гірникам завдав Мессі.

Українські клуби провалили осінню частину єврокубків

Три з чотирьох українських клубів припинили боротьбу в єврокубках сезону 2011/2012 вже на стадії групового турніру.

У Лізі Чемпіонів "Шахтар" виступав у групі G в компанії з кіпрським АПОЕЛем, російським "Зенітом" і португальським "Порту". Будучи спочатку фаворитом квартету, "гірники" в результаті набрали 5 очок і посіли останнє місце. На рахунку "Шахтаря" 3 поразки, 2 нічиї та 1 перемога над АПОЕЛем, яка в турнірному плані вже нічого не вирішувала. Переможцем групи сенсаційно стали кіпріоти, слідом за ними розташувався "Зеніт". До Ліги Європи кваліфікувався "Порту".

Київське "Динамо" не потрапило у весняну частину Ліги Європи, набравши 7 очок і посівши третє місце в групі Е. Суперниками киян були турецький "Бешикташ", англійський "Сток Сіті" та ізраїльський "Маккабі". Підопічні Юрія Сьоміна здобули одну перемогу і одну поразку. Ще чотири матчі були зіграні внічию. Для виходу у весняну частину турніру динамівцям потрібно було в останній грі перемагати "Маккабі" з різницею в 4 м'ячі, при цьому сподіватися на поразку "Бешикташа" від "Сток Сіті". Гра в Києві завершилася внічию (3:3), причому догравали динамівці в меншості: червоні картки у другому таймі були показані Алмейді і Хачеріді. У паралельному матчі перемогу здобули турки (3:1). "Бешикташ" і "Сток Сіті" вийшли до плей-офф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За виплачені Хачеріді штрафи ми могли б купити нового захисника" - Суркіс

Уперше вийшовши до групового турніру Ліги Європи, "Ворскла" не змогла створити диво і зайняла останнє місце в квартеті В, набравши 2 очки. Конкурентами полтавчан були бельгійський "Стандарт", німецький "Ганновер" і данський "Копенгаген". Підопічні Миколи Павлова зазнали 4 поразки і ще 2 матчі зіграли внічию. У весняну частину турніру кваліфікувалися "Стандарт" і "Ганновер".

Єдиним Україну навесні на євроарені представить "Металіст". Команда Мирона Маркевича кваліфікувалася в плей-офф Ліги Європи, набравши 14 очок і посівши перше місце в групі G. Харків'яни здобули 4 перемоги, ще 2 матчі були зіграні внічию. Суперниками "Металіста" були голландський АЗ, австрійська "Аустрія" і шведський "Мальме". В останньому матчі проти АЗ харків'яни на виїзді "подарували" голландцям другу путівку в 1/16 фіналу турніру, зігравши внічию 1:1.

Олег Блохін вдруге очолив збірну

Олег Блохін вдруге очолив національну збірну України. За його призначення проголосували 19 з 27 членів виконкому ФФУ. Перед тренером була поставлена задача - перемога на домашньому Євро-2012. Блохін дав згоду, уточнивши при цьому, що першочергове завдання - вихід з групи. У тренерський штаб Блохіна увійшли Андрій Баль, Юрій Калитвинцев, Юрій Роменський і Семен Альтман. Останній незабаром залишив команду, вирішивши зосередитися на роботі в сімферопольській "Таврії".

Під керівництвом Блохіна збірна в 2011 році зіграла 9 матчів, здобувши перемоги над Узбекистаном (2:0), Болгарією (3:0), Естонією (2:0) і Австрією (2:1); програвши Франції (1:4), Швеції (0:1), Уругваю (2:3) і Чехії (0:4) і розігравши результативну нічию з командою Німеччини (3:3).

"Молодіжка" провалила виступи на Євро-2011

Молодіжна збірна України під керівництвом Павла Яковенка зазнала фіаско на Євро-2011, який проходив у Данії. Перший же матч проти чехів синьо-жовті розпочали з поразки 1:2, голом у складі українців відзначився Максим Білий. Примарну надію подарувала нульова нічия з родоначальниками футболу англійцями. Але всі ілюзії в останньому матчі безжально розвіяла команди Іспанії, розгромивши українців з рахунком 3:0. До того ж цей матч українці завершували в меншості: за фол останньої надії червоне світло побачив перед собою Денис Гармаш. Набравши в трьох іграх одне очко і зайнявши останнє місце в групі В, України залишилася без півфіналу.

Легкоатлетка Ольга Саладуха стала чемпіонкою світу в потрійному стрибку

28-річна донеччанка Ольга Саладуха завоювала єдину для України золоту медаль на чемпіонаті світу з легкої атлетики, який проходив в південнокорейському Тегу. У секторі потрійного стрибка українка приземлилася на позначці 14,94 м уже з першої спроби. Конкурентками Саладухи були Ольга Рипакова з Казахстану і колумбійка Катерин Ібарген. Але вони не зуміли перевершити результат українки, приземлившись на відмітках відповідно 14,89 і 14,84 м.

Нагадаємо, світовий рекорд у потрійному стрибку - 15,50 м - вже 16 років належить ще одній українській легкоатлеці Інесі Кравець. Вона його встановила на ЧС-1995 у шведському Гетеборзі.

Брати Клички зібрали всі пояси професійного боксу

Віталій і Володимир Клички втілили в життя 15-річну мрію, ставши володарями всіх чемпіонських поясів у суперважкій вазі. Це трапилося після того, як Володимир 2 липня завоював титул чемпіона світу за версією WBA (Всесвітня боксерська асоціація). Кличко-молодший здобув перемогу над британцем Девідом Хеєм за очками за підсумками 12 раундів. Таким чином, Володимир Кличко - чемпіон світу за версіями IBF, WBO, IBO і WBA. Крім того, він є володарем поясу за версією журналу The Ring. Віталію Кличку належить пояс WBC.

Українські боксери встановили світовий рекорд

На чемпіонаті світу з боксу, який проходив у жовтні в Баку (Азербайджан), українці Василь Ломаченко, Тарас Шелестюк, Євген Хітров і Олександр Усик завоювали золоті медалі. Таким чином, спортсмени побили світовий рекорд за кількістю золотих нагород, встановлений в 1974 році командою Куби - 3 медалі. Ще один представник України - Денис Берінчік - завоював срібло. З 5 медалями наша команда зайняла перше місце в загальнокомандному заліку.

Нові стадіони в Києві, Львові та Одесі

Протягом осені 2011 року в Україну було відкрито відразу три стадіони - у Києві, Одесі та Львові.

Реконструйований НСК "Олімпійський" урочисто відкрили 8 жовтня. На церемонію були запрошені 58 тис гостей з України та країн світу. Церемонія відкриття запам'яталася проривом на поле активісток FEMEN, які протестують проти проведення в Україні Євро-2012, освистуванням Віктора Януковича, загорянням поліетиленового софіта через влучання піротехнічного пристрою. Для гостей заходу заспівали Гайтана, Таїсія Повалій, Ані Лорак. Завершилася церемонія 40-хвилинним виступом всесвітньо відомої співачки Шакіри і піротехнічним шоу. НСК "Олімпійський" прийме 5 матчів Євро-2012, у тому числі фінал, який відбудеться 1 липня 2012 року. Місткість арени - 70 050 глядачів. Вартість реконструкції за словами віце-прем'єра Бориса Колеснікова обійшлася в $ 560-585 млн.

Наприкінці жовтня у Львові був відкритий стадіон "Арена Львів". Нову арену відкрили лазерним шоу. Як і в Києві, не обійшлося без активісток FEMEN і освистуванням Віктора Януковича. На цей раз - присвяченого йому відеоролика, самого президента на відкритті не було. Крім того, будівельники не встигли за останню ніч повністю накрити дах стадіону. Перед глядачами майже годину виступали американська співачка Анастейша, ще одну пісню виконала Руслана. Концерт завершився феєрверком. На "Арені Львів" відбудуться 3 матчі групового етапу Євро-2012: Німеччина-Португалія, Данія-Португалія та Данія-Німеччина. Місткість стадіону - 34 915 глядачів, вартість будівництва - 2 млд 287 млн грн.

ВІДЕО: За традицією, Януковича освистали на відкритті стадіону в Одесі

Відкриття нового стадіону ФК "Чорноморець" відбулося 19 листопада в рамках поєдинку одеситів з львівськими "Карпатами". Матч завершився з рахунком 2:2. Як і в двох попередніх випадках, згадка про Віктора Януковича супроводжувалося свистом глядачів. Як і до Львова, до Одеси Президент також не приїхав. Місткість нової арени - 34164 глядачів. Вартість будівництва стадіону за даними ЗМІ склала 4,4 млд грн, 1,1 з яких були надані з держскарбниці, ще 20 мільйонів - з обласного бюджету. Нагадаємо, раніше Одеса була виключена зі списку міст, що приймають Євро-2012.

Збірна України дізналася суперників на Євро-2012

Під час жеребкування фінальної частини Євро-2012, яка відбулася 2 грудня в столичному палаці "Україна", команда Олега Блохіна дізналася суперників по групі D. Синьо-жовтим належить зіграти зі збірними Швеції, Франції та Англії.

Перший матч українці зіграють 11 червня зі Швецією на "Олімпійському". Початок матчу о 21:45 за київським часом. Поєдинки з Францією і Англією пройдуть в Донецьку на "Донбас Арені" відповідно 15 червня і 19 червня. Початок зустрічі з французами в 19:00, з родоначальниками футболу - о 21:45.

Україна отримала право провести Євробаскет-2015

Фінальна частина чемпіонату Європи з баскетболу 2015 відбудеться в Україні. Про це офіційно було оголошено 18 грудня на виконкомі європейської баскетбольної федерації. Єдиним конкурентом України була спільна заявка Франції, Італії, Німеччини та Хорватії, яку ті відкликали 14 грудня.

Турнір планується провести в 6 містах - Києві, Харкові, Львові, Донецьку, Одесі та Дніпропетровську. За словами президента Федерації баскетболу України (ФБУ) Олександра Волкова, єдина серйозна проблема для України - відсутність сучасних арен, здатних приймати матчі фінальної частини турніру. Вони повинні вміщувати щонайменше 10 тисяч глядачів. Спорудити такі за час, що залишився, цілком реально, вважає президент ФБУ.

Зараз ви читаєте новину «Шість поясів братів Кличків, Блохін повернувся в збірну, жеребкування Євро-2012 - топ-10 подій українського спорту в 2011 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути