вівторок, 11 жовтня 2011 11:41

Шість естонських вчителів вимагали підвищити зарплату: репортаж з Таллінна

Шість естонських вчителів вимагали підвищити зарплату: репортаж з Таллінна

Сьогодні національна збірна України зіграє товариський матч з командою Естонії. Початок поєдинку о 20:00.

У талліннському аеропорту ми досить швидко пройшли необхідні митні формальності, щоб ступити на балтійську землю. До речі, тим колегам, які відкривали саме естонську візу, пощастило: посольство "вліпило" їм мультишенген на рік, до жовтня 2012 року.

Пресу у Таллінні зустрічає гід Ніна – одразу по прильоту вирушаємо на екскурсію Таллінном. Ніна миттєво бере слово і розповідає, що періодично приїжджає до Києва.

- Таллінн за масштабами з вашею столицею не порівняти, - каже. – В одному Києві мешкає більше людей, ніж у всій Естонії.

Це точно: Київ – чотиримільйонний, а у всій Естонії мешкає тільки 1 млн. 350 тисяч – російськомовних 200 тисяч. Переважна частина, природньо, у Таллінні – 400 тисяч. У Тарту – 100 тисяч, у Нарві – 70.

- Багато людей з Таллінна виїжджає жити у села, навіть в ліс, - каже гід. – Чому б і ні? Там є безпровідний вай-фай, тож можна спокійно працювати.

Інтернет – справді казка, кажу як фанат павутини. Жодних тобі паролів, безкоштовний, швидкий. Ловлю себе на думці, що непогано було б жити у Естонії – спокійно тут, море поруч. Дощ постійний? Так Київ також не сонцем проводжав.

- Люди їдуть у села, але власне сільським господарством не займаються, - веде далі Ніна. – Відпочивають спокійно, дерева різні там вирощують. Хіба що 5 відсотків населення працює у аграрному секторі.

Молоде покоління естонців російську мову не розуміє.

- Зовсім трошки, - посміхається білява офіціантка на вечері. – Давайте краще спілкуватися англійською.

Добре, що естонською не запропонувала, відзначаю про себе.

Старий Таллінн дуже красивий. Чимось нагадує Львів. Такі ж вузенькі вулички, достатньо церков. Жодної охорони перед будинком парламенту, а коли наш автобус мчав центром Таллінна, паралельно рухався кортеж президента Естонії. Можете повірити, через таку вельмишановну особу, транспортний рух зовсім не паралізувало.

З початку цього року Естонія перейшла на євро. Середня зарплата по країні – 857 євро, пенсія – 330 євро, квадратний метр житла у Таллінні – 1700 доларів. У країні 6 державних вишів. 4 з них розташовані в столиці.

- Страйкували вчителі недавно, - згадує гід. – Ну, прийшли шість чоловік до парламенту, покричали. Вимагали зарплату підвищити. Пообіцяли, тільки наступного року – поки усі чекають нової хвилі кризи.

Морський транспорт через географічне розташування тут дуже розвинений. Влітку Таллінн штурмують туристи. Місцевий порт, який майже не працював для пасажирів у радянські часи, приймає у сезон 374 кораблі – приїжджими стара частина міста заполонена.

Не проблема гайнути і до сусіднього Гельсінки на паромі. 22 євро, і 80 кілометрів долаються на паромі за півтори години. До Стокгольма далі – 450 км. Також пароми часто курсують на німецький Росток та Пітер.

Зараз ви читаєте новину «Шість естонських вчителів вимагали підвищити зарплату: репортаж з Таллінна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути