четвер, 25 лютого 2016 15:48

Після того, як нас із Платіні усунули, ми запитали один одного: за що? - Блаттер

Після того, як нас із Платіні усунули, ми запитали один одного: за що? - Блаттер
Йозеф Блаттер. Фото: ap.org

Зовсім скоро ми дізнаємося, хто очолить ФІФА. Ім'я нового керівника світового футболу стане відомо 26 лютого, під час позачергового конгресу асоціації. А поки дізнаємося, що говорив Йозеф Блаттер, її вже майже колишній президент, в своїй, по суті, прощальній промові, майже годину відповідаючи на запитання ведучих програми "Luis Attaque" на Радіо Монте-Карло (RMC). А він розповів, зокрема, про...

ПРО РОЗГЛЯД ЙОГО СПРАВИ АПЕЛЯЦІЙНОЮ КОМІСІЄЮ ФІФА

Слухання у вівторок (16 лютого) в достатній мірі відрізнятися від попередніх в комісії з етики. Апеляційна комісія ФІФА складається виключно з людей ФІФА. Я відчував себе з ними невимушено.

ПРО ЗРОСТАННЯ ЧИСЛА СПРАВ ПРО КОРУПЦІЮ

Я перший з тих, кого розчарував цей корупційний скандал. Кажуть, що це Блаттер у всьому винний. На жаль, панове, це занадто просто! Американське правосуддя дотяглося до ФІФА, її членів. Але ті, хто допустили правопорушення в своїх конфедерациях - люди з Америки Північної і Південної. У ФІФА немає права контролю за діяльністю Конфедерацій. Я не можу бути совістю цих персон.

ПРО ЗАКІНЧЕННЯ ЙОГО ЕРИ У ФІФА

Мені сумно йти з поста президента ФІФА. Потрібно поглянути на все, що зроблено для футболу. Ніколи футбол не був у такому хорошому стані, як зараз. У футбол грають скрізь. Відхід, який мені готують. Сумно! Бувають ситуації, проти яких ви безсилі. І ви раптом опиняєтеся без друзів.

Я задоволений, що мої обов'язки наближаються до закінчення. 41 рік це багато. Але я не можу відокремити себе від футболу і від ФІФА. Не можу сказати, що все це закінчено і що далі я буду бити байдики. Будемо розвивати футбол за допомогою телебачення. Інших обов'язків у футболі я більше виконувати не можу. Але я б дуже хотів, щоб ця ФІФА існувала, як і раніше. Незважаючи на всі скандали, ФІФА це ще й понад сорок службовців. ФІФА продовжує працювати.

ПРО УДАР ПО РЕПУТАЦІЇ

Те, що сталося не знищило репутацію ФІФА! Футбол продовжує існувати. Він став явищем настільки потужним, що труднощі йому не заважають. У найбільших світових корпораціях час від часу з'являються ті, хто чимось завинив, - їх змінюють. Це нині Й відбувається. Я несу відповідальність, але не я один.

І не треба забувати, що футбол це спорт пристрасті та емоцій.

ПРО ДИСКВАЛІФІКАЦІЮ ЖЕРОМА ВАЛЬКЕ, ЙОГО КОЛИШНЬОЇ ПРАВОЇ РУКИ

Ми тут не в суді. Ви можете нападати на мене, я можу захищатися. Але ви не можете нападати на Вальке. Немає доказів того, що його докоряють! Історія з його приватним літаком - питання не моралі, а витрачання бюджету. Хіба він продавав квитки на Кубок світу-2014? Ніхто про це нічого не знає. Його засудження може бути виправдане в якомусь іншому плані, але не в плані моралі.

ПРО НЕЧЕСНУ ГРУ З БОКУ АМЕРИКАНЦІВ?

Американці вирішили взяти ФІФА під контроль. Адже була ця знаменита прес-конференція, коли вони заявили, що ФІФА - мафіозна організація, яку слід було б знищити.

ПРО ПІДТРИМКУ САРКОЗІ НА КОРИСТЬ КАТАРУ

Нічого не маю проти Саркозі особисто. Абсолютно. Але рішення про проведення Кубків світу приймаються під впливом політики. І саме політичне втручання Франції порушило той мовчазний договір. Були б обрані Сполучені Штати - не було б усіх цих проблем. Особисто я не підтримував проведення Кубка світу.

ПРО СТОСУНКИ З ПЛАТІНІ

Стосовно Платіні я не кажу про зраду. Він просто змінив свою думку. Він подзвонив мені після зустрічі з Саркозі, щоб попередити. Я не вважаю, що ми з Платіні - вороги. Судячи з його останньою заявою, ми співчуваємо один одному. У вересні, після виконкому ФІФА (коли обидва були відсторонені від футболу на 90 днів. - Прим.), Ми запитали один одного: за що?! З цього дня я не спілкувався з Платіні. Ні по телефону, ні письмово.

ПРО СПІРНІ ПЛАТЕЖІ

Була усна угода (про платіж в 1,8 млн. євро Платіні в 2011-му), яке також є контрактом. Це відповідає швейцарському закону і правилам функціонування ФІФА. Контракт може бути укладений усно! Платіні не винний! Як і я. Все це взагалі нічого не варто. Це питання бухгалтерії, але не питання моралі. Був діючий контракт. І необхідно було його дотримати. Така моя філософія.

ПРО ВЛАСНЕ ЗБАГАЧЕННЯ З ДОПОМОГОЮ ФІФА

Просто так, заради інтриги, ми не будемо називати цифру моєї зарплати. Але я особисто я ніколи жодних вимог по зарплаті не висував. Я завжди брав лише те, що мені пропонували. Я ніколи не брав гроші, які не запрацював. Я - не багата людина. Живу з комфортом. Маю квартиру в своєму рідному містечку і ще одну, де проводжу відпустку. Це все. Я служу футболу. І я як і раніше залишуся на цьому шляху. Моє життя відзначене ФІФА, і життя ФІФА відзначене мною.

ПРО МАЙБУТНІ ВИБОРИ У ФІФА

Четверо з п'яти кандидатів зустрічалися зі мною. Я не можу прийняти чиюсь сторону, це неможливо! Багато національних федерацій зверталися до мене, щоб дізнатися, за кого вони повинні голосувати. Я їм казав, щоб діяли відповідно до своїх переконань і совісті. Новому президенту буде нелегко провести реформи, про які я оголосив. Про це я шкодую найбільше. Мене дискваліфікували, і тому я не можу займатися цим. Моєю особистою дискваліфікацією, дискваліфікацією Жерома Вальке та Мішеля Платіні ФІФА обезголовили в один день, потім було дуже примітивне розслідування, коли трибунал (судова палата комісії з етики - Прим.) навіть не слухав.

ПРО ТЕРОРИЗМ

Футбол набагато сильніший за будь-які труднощі, з якими стикаються його керівники. Тому як футбол це школа життя. Це пристрасть! Він об'єднує народи. У сьогоднішньому світі стільки безладу. Тому залиште футбол в спокої. Я був по-справжньому вражений і стурбований у той день, коли напали на "Стад де Франс", просто терористи досі не чіпали футбол.

footclub.com.ua за матеріалами журналу "Футбол"

Зараз ви читаєте новину «Після того, як нас із Платіні усунули, ми запитали один одного: за що? - Блаттер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути