пʼятниця, 15 листопада 2013 14:35

"Матч у Києві ключовий і про картки ніхто думати не буде" - Федорчук

"Матч у Києві ключовий і про картки ніхто думати не буде" - Федорчук
Олег Федорчук: "Командного духу у французів немає". Фото: sport-xl.net

Екс-наставник сімферопольської "Таврії" і футбольний експерт Олег Федорчук поділився з кореспондентом Gazeta.ua своїми очікуваннями від майбутнього матчу збірної України проти Франції. Нагадаємо, поєдинок відбудеться сьогодні на "Олімпійському" о 21:45.

- Нинішня збірна України відрізняється граничною ігровою дисципліною при високому рівні командної гри. Такому, який демонстрували українські колективи у союзні часи. І таку гру ми спостерігали в матчах з Польщею, Чорногорією, Англією зокрема. Це та козирна карта, на яку ми можемо розраховувати і чого бояться всі збірні, в тому числі Франції. Нівелювати перевагу французів в індивідуальній майстерності за рахунок командних дій нинішньої збірної України цілком реально.

- Відсутність Гармаша - серйозна втрата?

- Цю втрату команда може і повинна компенсувати так, як вона це вміє робити - швидкими атаками. У них беруть участь, як правило, від двох до чотирьох осіб. Гра йде як би блоками. Наприклад, блок ліворуч, де бере участь Коноплянка разом з одним із нападників і ще одним півзахисником. Відповідно, гостра необхідність в гравцеві з диспетчерськими функціями відпадає.

- Французи не приховують, що нашим фланговим гравцям - Коноплянці з Ярмоленком - приділять особливу увагу. За рахунок чого ще можна створити проблеми супернику?

- Тут дуже велике навантаження ляже на опорних півзахисників. Французи дуже швидконогі і за рахунок цього вони обіграли нас на Євро-2012. Від того, наскільки надійно українські опорники закриють свої зони, залежатиме швидкість наших контратак. Тут, як на війні: все буде виходити з того, де прорве і куди можна буде кинути резервні сили.

- В останніх матчах чемпіонату України форварди збірної забивають не сильно багато.

- У сучасному футболі нападники виконують більше чорнову роботу. Їх завдання не стільки забивати, скільки заважати захисникам, сковувати їх дії, створювати простір для атакуючих півзахисників. У "Шахтарі" таку роль виконує Луїс Адріано, в дортмундській "Боруссії" - Роберт Левандовські. У збірній України дана функція, як правило, лежить на Зозулі.

- Чи зможе суддівська бригада встояти перед авторитетом збірної Франції?

- Авторитет грандів тисне завжди - і у футболі, і в політиці, і в бізнесі, і навіть у суді. Це треба сприймати як звичайний порядок речей. У нас же вихід один - самим прагнути стати грандом. Разом з тим, в останніх іграх нашої збірної арбітри судили досить кваліфіковано.

- Відразу десять українських гравців "висять" на картках. Може це відбитися на грі команди?

- Звичайно, обережність буде присутня, але не надмірна. Київський матч буде ключовим, гравцям доведеться максимально викладатися на полі. Відповідно, часу не буде думати ні про наступну гру, ні, тим більше, про картки.

- Перша гра вдома на "Олімпійському". Для нас це плюс?

- Підтримка вболівальників буде колосальною, вони будуть змушувати команду шукати щастя біля чужих воріт. Але тут важливо не захопитися і пам'ятати про оборону. Для нас головне - не пропустити.

- Статистика матчів із Францією і в плей-офф може створити психологічний бар'єр?

- Це всього лише цифри, які грають підвищену роль для любителів статистики, тренерів, колишніх гравців. Для сьогоднішніх футболістів важливий конкретно сьогоднішній день, а тренерський штаб здатний налаштувати гравців на те, щоб не озиратися назад. Повторюся, ми сильні командним духом, якого немає у французів. Унаслідок того, що в командах часів Платіні, Блана, Бартеза грали переважно представники старої Франції. А у збірній нинішнього зразка, в основному, вихідці з колишніх колоній. Ця команда - ментально різношерста. І не раз вирішувала свої проблеми завдяки вдалому збігу обставин. Як, наприклад, у знаменитому матчі з ірландцями, коли Анрі забив рукою, завдяки чому команда потрапила на ЧС-2010. І ми всі пам'ятаємо, як "блискуче" вони там виступили.

- Рахунок спрогнозувати ризикнете?

- Думаю, що буде нульова нічия. Далеко не найгірший для нас варіант.

Зараз ви читаєте новину «"Матч у Києві ключовий і про картки ніхто думати не буде" - Федорчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути