неділя, 17 грудня 2017 20:11

"Козел" серед "джмелів": що треба знати про нового тренера Ярмоленка
5

Секрет успіху Петера Штегер - його відкритість і товариськість
Фото: google.com.ua
Секрет успіху Петера Штегер - його відкритість і товариськість
Секрет успіху Петера Штегер - його відкритість і товариськість
Секрет успіху Петера Штегер - його відкритість і товариськість
Секрет успіху Петера Штегер - його відкритість і товариськість

У Андрія Ярмоленка новий тренер. Керівництво дортмундської "Боруссії" звільнило нідерландського фахівця Петера Боса. Терпець господарів клубу увірвався після поразки від "Вердера", 1:2: серія без перемог в Бундеслізі досягла 8 матчів. Крім того, команда вилетіла з Ліги чемпіонів.

Бос не мав бути в Дортмунді. Після звільнення Томаса Тухеля, який через свій складний характер не знайшов спільної мови ні з керівництвом, ні з головним скаутом, основним кандидатом на заміну розглядався швейцарський наставник "Ніцци" Люсьєн Фавр. Але з останнім не склалося: керівники "Боруссії" пізно спохватилися, а французький клуб починав сезон з кваліфікації Ліги чемпіонів і не встигав знайти заміну Фавру.

Захисна лінія команд Боса грає дуже високо. А тренер вперто не хотів від цієї моделі відмовлятися, незважаючи на те, що з серйозними командами вона почала давати збій

Здавалося б, що не робиться - на краще. Петер Бос, який намалювався на обрії, вміє працювати з молодими гравцями. Саме з ними в складі "Аякса" дійшов до фіналу Ліги Європи, де поступився "МЮ" (0:2). При ньому зіркою атаки став Пулішіч, а нашого Ярмоленка авторитетне видання Kicker за перший місяць перебування в Дортмунді відразу визнало своїм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Всі сидять у спортивному. А я в краватці" - Ярмоленко розповів про своє життя в Німеччині

Але давні проблеми, які були в "Аяксі", швидко перейшли і в "Боруссію". Головна з них - захисна лінія команд Боса грає дуже високо. А тренер вперто не хотів від цієї моделі відмовлятися, незважаючи на те, що з серйозними командами вона почала давати збій. Як в Бундеслізі, так і в єврокубках. 4 голи дортмундці пропустили від "Реала", "Ганновера" і "Шальке", три - від "Лейпцига", по два - від "Айнтрахта" та "Штутгарта". Результат - "Боруссія" зараз в Бундеслізі п'ята з кінця за пропущеними м'ячами.

Наступником Петера Боса став 51-річний австрійський фахівець Петер Штегер, якого за термінами майже одночасно з Босом звільнили з іншого німецького клубу - "Кельна". Контракт зі Штегером підписаний до кінця червня 2018 року.

Будучи гравцем, Штегер не хапав зірок з неба, всю свою кар'єру провів у австрійських клубах, один з них - "Форвертс", куди в 1988 році перейшов з "Динамо" Олег Блохін. Правда, разом вони не зіграли.

Зірковий час Штегера пробив вже з початком тренерської діяльності. Спочатку він став "пожежником" в "Аустрії", очоливши клуб в кінці сезону і через місяць обігравши "Рапід" в фіналі Кубка Австрії. Але потім передав клуб асистентові, оскільки важко було поєднувати роботу тренера з навчанням: Штегер готувався стати дипломованим журналістом. Але з клубу не пішов, перейшовши на посаду спортдиректора. Того року команда виграла чемпіонат, але в наступному сезоні господарі скоротили кошторис витрат, і Штегер з асистентом пішли.

Штегер всю свою кар'єру провів у австрійських клубах, один з них - "Форвертс", куди в 1988 році перейшов з "Динамо" Олег Блохін. Правда, разом вони не зіграли

Штегер далі працював з такими клубами, як "Ферст Вієнна", "Грацер", "Вінер Нойштадт", які або піднімав з небуття, або міцно утримував високі позиції. Особливо значущим виявилося чемпіонство "Аустрії" в 2013 році і вихід у Лігу чемпіонів, які помпезно святкували на Ратушній площі Відня разом із мером міста. Але Штегер одночасно успішно провів переговори з "Кельном", який на той момент виступав у другій Бундеслізі (команду ще називають "козли"). Німецький клуб виклав за австрійця компенсацію в розмірі 700 тис. євро. Ще 300 тис. євро додавалися в разі виходу команди у вищий дивізіон. При цьому тренер навіть пішов на скорочення в "Кельні" своєї зарплати, а частину відступних виплатив з власної кишені. В процесі відмови "Аустрії" вимовив фразу, що стала крилатою. "Ми тільки й говоримо про мораль, коли, незважаючи на діючий контракт, хороші люди хочуть стати краще. Однак, ми не говоримо про мораль, коли тренера звільняють, не дивлячись на діючий контракт", - сказав він.

У "Кельні" стало зрозуміло, в чому секрет успіху Штегера. Це - відкритість, товариськість. Він зробив відкритими майже всі тренування, часто їздив на роботу на трамваї, відвідував паби і пивбари і ніколи не відмовляв уболівальникам у фотографії або автографі. "Це забирає у мене не більше десяти секунд, а уболівальник потім щасливий цілий день", - сказав він. А тренерський штаб і працівників клубу за свій рахунок зводив у ресторан і кабаре. Нікому з журналістів не відмовляв у номері свого телефону, але при цьому попереджав, у який час його не турбувати.

У перший же рік роботи "Кельн" повернувся в еліту німецького футболу, без надзусиль зберіг там місце. А потім команда зайняла 5-й рядок і вийшла в єврокубки, де не грала цілих 25 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гольова передача Ярмоленка допомогла "Боруссії" розгромити "Кельн"

Але нинішній сезон у Шгегера не задався. Після 14 турів в активі у "Кельна" було тільки 3 очки, і керівництво попросило тренера на вихід. Однак без роботи австрійський фахівець сидів недовго: дуже швидко пролунав дзвінок з Дортмунда, і тепер у "джмелів", в складі яких наш Андрій Ярмоленко, новий наставник. Зі Штегером "Боруссія" провела в Бундеслізі два матчі. Обидва виграла: спочатку в гостях у "Майнца" (2:0), потім - вдома у "Хоффенхайма" (2:1). Ні за складом, ні за тактичним схемам новий наставник не став робити жодних змін. Як і раніше, акцент робиться на тотальний контроль м'яча і стрімкі флангові атаки. Може "Боруссія" і стане тим клубом, де Штегер виявиться трохи більше, ніж просто "пожежником", а дортмундський "вулик" прийме його як свого? Мабуть, чекати відповіді на це питання довго не доведеться.

У Рурському дербі проти "Шальке" Євгена Коноплянки "Боруссія" не втримала переможний рахунок, виграючи після першого тайму 4:0. Дві результативні передачі в складі "Шальке" записав на свій рахунок Євген Коноплянка.

Зараз ви читаєте новину «"Козел" серед "джмелів": що треба знати про нового тренера Ярмоленка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути