середа, 29 січня 2014 11:28

"Спорт має бути поза політикою, але зараз неможливо залишатися байдужим" - Нагорняк

"Спорт має бути поза політикою, але зараз неможливо залишатися байдужим" - Нагорняк
ФОТО: shahta.org

Спорт має бути поза політикою, але зараз Україна переживає такі події, що неможливо залишатися байдужим. Таку думку Gazeta.ua висловив колишній футболіст збірної України та відомий експерт Сергій Нагорняк.

"Підтримка футбольних "ультрас" Євромайдану — це нормальне явище. Фанати різних клубів майже одностайно виступили на боці народу. Мені важко сказати чи вони домовлялись між собою, але добре, що у них одна позиція.

Зараз українська міліція зовсім не захищає людей. Це роблять ультрас. Звичайно, є різні силовики. Одні виступають за народ, інші — за владу. Більшість простих міліціонерів підтримують Євромайдан."

Як футболісти реагують на події в Україні?

"Зараз наші футбольні команди проводять збори закордоном, але гравці у курсі всіх справ. Вони читають новини і дуже переживають. Повірте, там байдужих немає. У кожного є своя думка і своя позиція."

Чи повинні гравці висловити її публічно?

"Це кожен сам вирішує. Спорт має бути поза політикою, але зараз Україна переживає такі події, що неможливо залишатися байдужим."

Іспанська "Валенсія" боїться їхати у Київ на матч Ліги Європи з "Динамо". Яка ймовірність переносу поєдинку на нейтральну територію?

"Політична ситуація змінюється з кожним днем. Якщо у найближчий тиждень ситуація у нас стабілізується, то в УЄФА не буде підстав переносити матч "Динамо" проти "Валенсії" в інше місто чи країну. Але якщо продовжиться силове протистояння, то мені здається, що ніякого матчу тут не буде.

По суті, тоді на "Динамо" чекають два поєдинки на виїзді. У Києві гра з "Валенсією" може зібрати 50-60 тисяч глядачів на "Олімпійському". На нейтральному полі це може бути 100-200 фанатів. Фактор вболівальників відіграє дуже важливу роль."

Ходили на Майдан?

"Так. Перше враження — українська нація є і ніякі негаразди її не зламають. Це не просто високі слова, а дійсність. Люди стоять за ідею, а не за гроші."

Чимало людей скаржаться на незручності та зруйнований Київ.

"Я живу неподалік від центру, але нічого не можу сказати про незручності. Можливо якісь певні моменти і є, але не варто звертати на це увагу. Зараз вирішується доля країни, ми обираємо шлях по якому будемо йти і незручності це останнє про що треба зараз думати.

Коли закінчиться протистояння, то пам'ятник Валерію Лобановському та колонаду стадіону "Динамо" відремонтують і все буде як раніше."

Хто має стати лідером опозиції?

"Я не слідкую за політикою. Знаю її так само, як пересічний українець. На сьогоднішній день яскравим лідером опозиції є Віталій Кличко. Це моя особиста думка. Його спортивні досягнення викликають повагу. Також він фінансово незалежний. Мені здається, він все робить від щирого серця. Правильно чи не правильно, тут у кожного вже своя думка. Кличко хоче щось змінити в Україні.

Головне, щоб більше не пролилася людська кров і більше ніхто не загинув. Люди вийшли на вулиці висловити свій протест і смерті — це найгірше, що могло трапитися. Ніхто такого не очікував. Людям набридло терпіти. Кожен українець, незалежно із Західної він чи Східної України, хоче кращого життя і має на це право. Тут не стоїть питання Європи чи Росії. Політики так загралися, що забули про свій народ."

Самі ніколи не думали стати політиком?

"Політика у 25 разів брудніша за будь-яку іншу справу. У мене ніколи не було бажання нею займатися. І думаю, ніколи не буде."

Зараз ви читаєте новину «"Спорт має бути поза політикою, але зараз неможливо залишатися байдужим" - Нагорняк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути