четвер, 19 жовтня 2017 11:58

Чому ми не можемо подолати футбольну корупцію

Чому ми не можемо подолати футбольну корупцію
Микола Несенюк: "Знайли спосіб, аби заткнути Баранці рота"

Наближається до завершення спортивний рік. На його початку керівником комітету із чесної гри Федерації футболу України було призначено італійця Франческо Баранку. Перед цим він кілька місяців поспіль регулярно з'являвся в ефірах однієї із футбольних телепередач, де розповідав про страшну кількість договірних матчів в українському футболі. Мовляв, ледь не кожен другий результат купується тими, хто поставив велику суму на тоталізаторі. Свої слова експресивний італієць підкріплював моніторингом ставок на той чи інший матч.

І ось цю принципову, непідкупні і безкомпромісну людинку і призначили, аби побороти страшне зло, яке за його ж словами, роз'їдало український футбол зсередини. Пройшла весна, минуло літо, маємо середину осені. І не маємо жодного доведеного до завершення розслідування договірного матчу. Ігри юнацьких команд не пропонувати. Розслідування скандального матчу команди із Маріуполя у першій лізі, у якому навіть сліпий би обачив гру "на контору", затягнулося на невизначений час, а про нові і не чути. Що сталося із принциповим Франческо Баранкою?

Юрій Луценко, коли його призначили у 2005-му міністром внутрішніх справ, спочатку полював на Рината Ахметова? А потім збагнув, що Ахметов – патріот України, яких ще пошукати

Історія проста. Пригадуєте як Юрій Луценко, коли його призначили у 2005-му міністром внутрішніх справ, спочатку полював на Рината Ахметова? А потім збагнув, що Ахметов – патріот України, яких ще пошукати, і з нього усім варто брати приклад.

Та повернімося до футболу. До Пьєрлуїджі Колліни, який очолив українських футбольних арбітрів, аби побороти серед них корупцію. Досить швидко пан Колліна переконався, що українські арбітри насправді високопрофесійні, об'єктивні та непідкупні. І почав активно захищати їх від "нападок преси". Думаю, що це ж саме сталося і з Франческо Баранкою. Це йому збоку здалося, що наш футбол просяк "договірняками". А коли італієць став частиною цього футболу, усі договірні матчі як корова язиком злизала. Ніби і не було їх ніколи і немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відповідальний за чистоту українського футболу не побачив проблем з "договорняками" в УПЛ

Історія Франческо Баранки не нова. Найкращий спосіб закрити рот принциповому опоненту – взяти його на роботу. На якій він швидко зрозуміє, що був неправий. На жаль, це діє не лише стосовно наших співвітчизників. Із іноземцями стається це саме. І тому усяка спроба побороти корупцію завершується у нас нічим. Нулем. Баранкою.

Франческо Баранка - генеральний секретар міжнародної компанії "Федербет", яка займається виявленням матчів з фіксованими результатами. Юрист, спеціалізується на карному праву.

Зараз ви читаєте новину «Чому ми не можемо подолати футбольну корупцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути