субота, 28 травня 2016 01:35

Близько 200 велосипедистів з різних країн взяли участь у Київській багатоденці заради миру
40

Фото: Євген САВЧУК

Головною велоспортивною подією до дня Києва стала міжнародна багатоденна гонка Horizon Park Race for Peace — Гонка заради миру. Участь у перегонах, які стартували на околиці столиці, в смт Чабани, взяли 27 команд, 11 з них представляли Україну, 16 — іноземні. Зокрема, з Польщі, Білорусі, Швеції, Швейцарії, Іспанії, Азербайджану, Казахстану, США, Китаю та інші.

Вперше в історії змагань п'ятничний маршрут пройшов по так званому "Олімпійському кільцю". Це траса, яку було побудовано до Олімпіади 1980 року і відремонтовано спеціально для нинішніх змагань. За інформацією організаторів, на ремонт було витрачено близько 2 млн грн.

До старту гонки залишаються лічені хвилини. Спортсмени перевіряють наявність води у флягах, багато хто за інерцією прокручує педалі. Автомобілі технічної підтримки вже у повній готовності

- За традицією на час Олімпійських Ігор завжди припинялись війни, - говорить на церемонії відкриття змагань президент Федерації велоспорту України і голова оргкомітету гонки Олександр Башенко. - На жаль, заради нашої велогонки не припиняються військові дії в країні, але гонка п'ятниці має дуже символічну назву, вона присвячена миру. Бачите, в нас навіть пістолет на старті не вистрілив. Іноземні команди переконуються, що в Україні відбуваються не лише війни з революціями, але й спортивні змагання високого рівня.

- Природа і краєвиди Київської області створені для велопробігів: у нас є професійні траси для велосипедистів і чудові місця, якими можна насолодитися у перервах між дорогою, - відзначає перший заступник голови Київської облдержадміністрації Лев Парцхаладзе.

Голова місцевої сільради разом із хором у національних українських костюмах дарують Парцхаладзе й Башенку коровай. Хор співає "Зеленеє жито зелене." Гості пробують коровай, на обліччях задоволення.

Спортсмени тим часом долають дистанцію, їм треба проїхати 10 кіл, кожне з яких більше 16 км. Поки вони їздять, присутні на "базі", особливо діти, не нудьгують. Інструментальний ансамбль грає веселу музику, переважно шедеври світової рок-класики. Солодке життя у вигляді чаю та різних цукерок теж передбачено.

Трасса тим часом виявляється не такою простою. Зокрема, через падіння до карети швидкої допомоги перемістився український велосипедист Антон Зайченко. Після отримання першої допомоги гонщик знову сідає на велосипед.

Після перших двох кіл вимальовуються претенденти на подіум, зокрема, спортсмени з Азербайджану. Розмовляю з представником азербайджанської команди. Дуже в захваті від Києва. Втім, не можу не спитати про його ставлення до нинішніх політичних подій в нашій країні.

- Я тут був ще в грудні 2013 року, коли все розпочиналося, - говорить він. - . Ми по роботі зосередилися тоді в Броварах і нам порадили в Київ краще не їхати. Але не скажу, що було якось сильно страшно, в нас теж є Карабах, я ще добре пам'ятаю події в нас у Баку наприкінці 80-х років минулого століття. Щодо нинішньої ситуації, вважаю, що Україна права, мою думку розділяють чимало моїх земляків. Кому приємно, коли в тебе забирають території? Інша справа, чи потрібні ви Європі? Відповідь, здається, очевидна. Саакашвілі теж багато чого обіцяли свого часу, мовляв, давай вперед, ми за тобою. В результаті втратив Абхазію.

Деякі гонщики тим часом вже зійшли з дистанції і відпочивали біля штабів своїх команд. Декого приводять до тями, поливаючи водою прямо з бутелю: сонце ближче до опівдня припікає все сильніше, термометр показує + 26.

Тим часом фініш. Трійка призерів намалювалася така. Першим гонку завершив українець Віталій Буц, при цьому показав, як здалося декому з присутніх, неоднозначний жест, мовляв, нібито зробив їх як дітей. Все виявилося набагато приємніше і простіше: таким способом він передав привіт своїй дружині, яка днями народила йому дитину. Другим фінішував поляк Яцек Морайко. І, нарешті, володарем бронзи став представник Азербайджану Самір Джабраїлов. Крім грамот та квітів призери отримали також іменні годинники. Не обійшлося, звичайно, без душу з шампанського.

Нагадаємо, гонка Race Horizon Park-2016 триватиме 28 та 29 травня. У суботу вона пройде під знаком параду велолюбителів "Велодень". А в неділю відбудеться третя серія перегонів - аматорська чоловіча велогонка Horizon Masters Cup.

Зараз ви читаєте новину «Близько 200 велосипедистів з різних країн взяли участь у Київській багатоденці заради миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути