субота, 01 серпня 2015 22:50

"Аннушка разлила масло", а Саакашвілі не з'явився на відкриття Odessa Grand Prix
36

Фото: Команди представляють на сцені

В Одесі в перший день серпня вперше стартувала міжнародна велогонка Odessa Grand Prix - 2015, презентація якої відбулася напередодні. 7 іноземних і 9 українських команд з'їхалися колесити по дорогах вулиць Південної Пальміри і частково шосе Одеса - Київ. Місцем старту першого етапу протяжністю 168 км стала знаменита вулиця Дерибасівська, в районі Міського саду.

Гонщики проводять останній огляд велосипедів, перевіряють наявність води у флягах. Екіпірування. Нечисленна публіка прогулюється Міським садом. "А що це таке буде?" - цікавляться деякі. Більше ж людей зосередилося в черзі до пам'ятника Леоніду Утьосову, для фото- селфі сесії. Поруч з пам'ятником - сцена, на якій ведучий заходу, срібний призер першої одеської гонки 1995 Ігор Шафігулін заманює перехожих, заодно змагаючись у дотепності зі своїм напарником.

Перед самим стартом розпорядник просить спортсменів бути уважнішими: на найближчому перехресті недавно сталося ДТП, і на дорогу витекло масло.

"Аннушка разлила масло", - немов по команді одночасно виголошують знамениту фразу з Булгакова поруч присутні журналісти. Гонщиків повідомлення теж не сильно лякає, настрій у всіх веселий.

"Вірю, що завдяки цим змаганням Одеса стане центром міжнародного велосипедного руху", - прокоментував старт гонки президент Федерації велоспорту України Олександр Башенко. Торкнувся також порушеної ним раніше ситуації навколо готовності ДАІ забезпечити безпеку змагань.

"Станом на вчорашній ранок у мене навіть не було документа від керівництва Одеської області про те, що гонку взагалі хтось збирається супроводжувати. Слава богу, питання вдалося вирішити чи не в останній момент. Взагалі ж у нас є максимальна підтримка керівництва міста і зокрема мера Одеси і при цьому станом знову ж на вчорашній ранок абсолютно дивним було ставлення до гонки з боку Одеської обласної адміністрації. Тому крім автомобілів ДАІ, які знаходяться в супроводі, я поставив у кінець гонки своїх два особистих авто зі своїми водіями. Один з них - мій син. Їхнє завдання - їхати і створювати затор ззаду. Адже якщо хоча б одна фура обжене групу на трасі, комісар онулює гонку. Допустити цього не можна", - додав він.

Башенко відзначив те, що на відкриття гонки не з'явився ні сам губернатор області Михайло Саакашвілі, ні хто-небудь з його представників.

"Михайла Саакашвалі велосипедний спорт, мабуть, не цікавить. І це незважаючи на те, що ми разом вчилися. Якщо буде таке ставлення до велосипедного руху, я привезу йому велосипеди під офіс, і він буде їздити на них кожен день, на роботу й з роботи", - запевнив Олександр Борисович.

Хвилин за сорок до фінішу проїжджа частина Дерибасівської заповнена людьми. "Народ хоч вчасно встигнуть прибрати?", - задаються питанням колеги. Побоювання марні - за три хвилини до фінішу дорога чиста, в цьому переконується проїжджаюча спецмашина.

Переможцем стає гонщик команди "Кольц" Олександр Поливода, другим фінішує словенський спортсмен з Баку Матей Мугерлі, третім - Артем Топчанюк з Миколаєва. Відзначимо, що перемога Поливоди не обійшлася без скандалу: на одній з ділянок групу дезорієнтував мотоцикл, і вона звернула з маршруту, що дозволило майбутньому переможцю без шансів для переслідувачів вирватися в лідери.

"Щоб не заважати, організатори поїхали прямо, а група трохи розгубилася. Ситуація двояка, але в моєму випадку велику роль зіграло те, що я не полінувався і перед змаганнями поїхав і подивився останні три кілометри. Є, звичайно, велика частка везіння, але разом із тим наша команда заслужила на цю перемогу, враховуючи, як ми весь день працювали", - прокоментував свій результат Олександр Поливода.

"У мене немає жодних претензій. Але в будь-якому випадку, коли гонка йде не в тому напрямку, це дуже небезпечно, і я радий, що нічого не сталося", - зазначив Матей.

Нагадаємо, 2 серпня відбудеться другий етап гонки протяжністю 142 км. Стартує і фінішує він у центрі міста, на цей раз - в районі Думської площі.

Зараз ви читаєте новину «"Аннушка разлила масло", а Саакашвілі не з'явився на відкриття Odessa Grand Prix». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути