Ексклюзиви
понеділок, 19 жовтня 2015 13:52

Росіяни підшуковують курси української мови в інтернеті - москвич

- Тату, терміново розробляй курси з вивчення української мови в інтернеті, — каже син скайпом із Москви. — Для дітей і дорослих, бізнесменів, росіян. Люди вже напитують такі курси в соцмережах. Українська мова стає трендом. Пам'ятаєш Андрія Мухіна? Я з ним недавно спілкувався. Він став великою людиною, капітаном далекого плавання. Живе у Херсоні, має шикарну квартиру, круту тачку, дачу. Каже: "Якби не твій батько, я б ніколи не вступив до мореходки".

 

Звісно, Андрія добре пам'ятаю. Це був мій перший учень, коли я зайнявся репетиторством. Наприкінці 1994-го мене звільнили з роботи редактора міської газети. Начальник податкової інспекції — мій добрий знайомий — запросив провести з його підлеглими двомісячні курси ділового мовлення. Тоді всі державні й місцеві органи переходили на українську. Мені розробити план курсів, було нескладно, адже мав 10-річний досвід викладання української у школі. Щодня проводив із податківцями по два уроки, решту часу був вільний, тому дав оголошення в газету про репетиторство.

Мати Андрія відгукнулася першою. Хлопець закінчував восьмий клас, мав писати випускний диктант, але українську вивчав перший рік. Виріс у Сибіру, де довгі роки працювали його батьки. Крім нього, до мене на уроки ходили дві дівчини-подружки, які збиралися вступити до технікуму. З ними було легше, бо виросли на Херсонщині, українську вчили з другого класу. А от Андрій взагалі не мав поняття про український правопис і граматику. Його довелося вчити практично з нуля, тобто з абетки.

Утім, хлопець був тямущим і вже через місяць наших занять написав у школі диктант на трійку - тоді ще була п'ятибальна система. Ще через місяць отримав "4".

У той час суд відновив мене на роботі, але на прохання батьків я продовжував займатися зі своїми учнями до кінця навчального року. Учив не за формально-граматичним методом, популярним у шкільній освіті й досі, а за логіко-семантичним. Кожному з вихованців підбирав індивідуальні коригувальні вправи. Дівчата потім успішно вступили в технікум, отримавши на іспиті з української четвірки. Андрій здивував найбільше. Диктант за восьмий клас написав на "5". Причому єдиний з усього класу. Його товариші, вчителі і батьки були шоковані. Мені, звичайно, було приємно, що обрав правильний план навчання.

Про те, що Андрій закінчив Одеське вище морехідне училище, я раніше не здогадувався. Та виявляється, що саме знання української мови допомогло йому туди вступити, вивчитись і зробити кар'єру.

У те, що рано чи пізно українська стане трендом, я вірив уже тоді, коли вчив своїх учнів правил уживання апострофа та м'якого знака. Без цієї віри я б не став філологом.

  На запит доби передбачливі люди вже встигли випустити цілий підручник
На запит доби передбачливі люди вже встигли випустити цілий підручник
 
Публічна сторінка "Мова для чайников" - приклад того, як пропозиція відгукується на попит. Останнім часом невідомий розпорядник групи кудись загув, але залишених ним дотепних уроків іще на якийсь час вистачає:

У нас тут дождь, так вот не то, чтобы крик души, а такой легкий взвизг: Граждане! У погоды нету множини! Погода всегда ...

Posted by Мова для чайников on 30 квітня 2015 р.
Зараз ви читаєте новину «Росіяни підшуковують курси української мови в інтернеті - москвич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути