пʼятниця, 09 серпня 2013 11:33

Російський бізнес витіснив єдину українську книгарню в Луганську

В Луганську закрилась єдина українська книгарня "Східна Брама". Її власник Дмитро Снєгирьов розповів, що керівництво торгового комплексу "Центральний", де вна діяла, попросило його звільнити приміщення.

  Дмитро Снєгирьов у книгарні "Східна Брама".
Фото: vsiknygy.net.ua
Дмитро Снєгирьов у книгарні "Східна Брама". Фото: vsiknygy.net.ua

"Мені сказали, що на це місце в'їде російський бізнесмен і відкриє тут спортивний магазин. Нам же запропонували приміщення на першому поверсі комплексу, але воно дуже велике для нас, і оренда там - у два рази вища нинішньої. А наш магазин неприбутковий", - пояснив Снєгирьов газеті Сегодня.

"Східна Брама" відкрилась у березні 2013 року. Асортимент був широким: книги, диски, національна символіка, футболки та сувеніри. Можна було взяти книгу в обмінному фонді в обмін на свою. При цьому всіляко підкреслювалася аполітичність магазину.

"Міф про те, що українські книги на Сході України не сприймаються, був нами розвіяний, - підкреслює власник. - Бестселерами були книги Василя Шкляра, Сергія Жадана, Оксани Забужко, Юрія Андруховича. Був великий попит на футболки з національною символікою, українську класичну музику й українські мультфільми".

Хоч власник називає магазин неприбутковим, справжня причина його закриття, стверджує, - у політиці. Каже, що це наслідок того, що тижнем раніше суд заборонив проросійським організаціям пікетувати приїзд Патріарха Філарета, якому сприяв Снєгирьов.

Є жорсткий тиск на мене як підприємця і громадського діяча, а не економічний конфлікт між власником приміщення та орендарем, як це намагаються представити ЗМІ.

"За останні два місяці спочатку закрили кав'ярню, потім мені не дали відкрити спортзал, тепер змусіли закрити книгарню. ... В книгарню зайшла людина в цивільному і повідомила, що за тиждень закриють і книгарню, і мене, тому що я набрид їм своєю діяльністю. Є жорсткий тиск на мене як підприємця і громадського діяча, а не економічний конфлікт між власником приміщення та орендарем, як це намагаються представити ЗМІ. На сьогодні вирішується питання щодо відкриття книгарні на території Луганської єпархії УПЦ(КП)", - написав Снєгирьов у своєму фейсбуці.

Незалежно від причини, з якої закрився український магазин, дехто з керівників луганських патріотичних організацій називає Дмитра Снєгирьова схильним до кар'єризму і здатним перебільшувати факти.

Ужовтні 2012 року Дмитро Снєгирьов як самовисуваанець балотувався до Верховної ради, однак не в себе на батьківщині. На 118 виборчому окрузі у Львові він зайняв 10 місце. Переміг там "свободівець" Юрій Михальчишин.

Зараз ви читаєте новину «Російський бізнес витіснив єдину українську книгарню в Луганську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути