Ексклюзиви
четвер, 12 травня 2016 17:36

Міносвіти вирішує, якою буде кримськотатарська мова, а літературу впроваджує в шкільний курс

Автор: cidct.org.ua
 

У Міністерстві освіти України обговорюють, якою буде офіційна азбука для кримськотатарської мови.

Цьому питанню присвятили громадські слухання на тему "Відродження і розвиток кримськотатарської мови та літератури в Україні", - повідомляє Gazeta.ua.

"1993 року Курултай кримськотатарського народу своєю постановою схвалив нову абетку кримськотатарської мови на основі латинської графіки, а 1997-го Верховна Рада Криму ухвалила рішення ввести алфавіт кримськотатарської мови, базований на латинській графіці, проте необхідні заходи, на жаль, не були виконані", – зазначив Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Присутні на слуханнях кримськотатарські філологи погоджуються, що латинка краще відображає фонетичний склад кримськотатарської мови, ніж кирилиця, і заміна абетки сприятиме розвитку мови. Проте застерігають, що це довготривалий процес, що потребуватиме вироблення стратегії підтримки мови і культури кримськотатарського народу на рівні держави.

Зміна абетки також дозволить налагодити зв'язки з діаспорою, вважає Джемілєв. Він нагадав, що в самій Туреччині проживає 5 млн кримських татар.

Раніше в Міністерстві освіти України вирішили у загальний шкільний курс додати вивчення кримськотатарської літератури. Її викладатимуть у рамках української.

"Одна-дві години вивчення кримськотатарської літератури будуть впроваджені в курс української літератури. Сьогодні ця група майже закінчила складання списку творів, які увійдуть в шкільну програму", - зазначав 29 березня директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки Юрій Кононенко.

Тодішній міністр Сергій Квіт пообіцяв, що на офіційному сайті МОН незабаром з'являться розділи кримськотатарською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому по всій Україні варто запровадити вивчення кримськотатарської мови

Зараз ви читаєте новину «Міносвіти вирішує, якою буде кримськотатарська мова, а літературу впроваджує в шкільний курс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути