пʼятниця, 12 вересня 2014 15:24

"Ми недооцінили російську пропаганду" - засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз

"Ми недооцінили російську пропаганду" - засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз

Українська та російська Вікіпедії мають діяти спільно, незважаючи на потужний вплив і контроль з боку російського уряду.

Таку думку висловив засновник Вікіпедії та фонду Вікімедіа Джиммі Вейлз під час робочого обіду "Медіа та цифрові комунікації як інструмент у революціях і війнах: інформація/дезінформація" на 11-тій щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії у п'ятницю в Києві, - повідомляє сайт YES.

"Ми закликаємо українських вікіпедистів, щоб вони працювали в онлайні і фізичному просторі з російськомовною громадою Вікіпедії, щоб можна було діяти спільно…щоб Вікіпедія залишилася дорогою альтернативних поглядів, альтернативних висловлювань", - підкреслив Вейлз.

Засновник Вікіпедії зазначив, що російська пропаганда, керована владною верхівкою РФ, виявляється набагато дієвішою, аніж могла очікувати світова спільнота.

"Бачимо слабкість моделі російської. Там дуже потужний вплив і контроль з боку уряду російського, дуже багатьом закрили рота, добрим журналістам і незалежним ЗМІ. Пропаганда йде згори і виявляється дієвішою, ніж ми сподівалися", - зізнався Вейлз.

Ялтинська Європейська Стратегія (YES) – є найбільшою на Сході Європи платформою публічної дипломатії з розробки стратегії розвитку України та Широкої Європи і сприяння євроінтеграції України. В Наглядовау Раду YES входять, зокрема, Президент Польщі (1995-2005) Александр Кваснєвський, екс-Генеральний Секретар НАТО (1995-1999) та Верховний представник Європейського Союзу із загальної зовнішньої політики і політики безпеки (1999-2009) Хав'єр Солана.

Про історію створення українського розділу Вікіпедії та про редакторські війни читайте в інтерв'ю з багаторічним виконавчим директором громадської організації "Вікімедіа Україна" Юрієм Пероганичем.

Зараз ви читаєте новину «"Ми недооцінили російську пропаганду" - засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути