четвер, 12 лютого 2015 14:53

З космодрому Куру успішно запустили ракету Vega з українським двигуном
8

Фото: esa

Ракета-носій (РН) легкого класу Vega, оснащена українським двигуном, успішно стартувала з космодрому Куру у Французькій Гвіані (Південна Америка) з експериментальним космічним кораблем в рамках реалізації нової програми Європейського космічного агентства (ЄКА).

Черговий, четвертий, запуск РН Vega з космодрому Куру успішно здійснено 11 лютого о 5.40 по Києву, повідомляється в розміщеному в четвер на сайті уряду повідомленні українського космічного відомства (ДКАУ), пише Інтерфакс.

Як уточнюється в повідомленні, РН Vega вивела на орбіту експериментальний корабель, що отримав назву IXV (Intermediate eXperimental Vehicle (фр.) - експериментальний корабель проміжного класу), створений європейцями для відпрацювання технологій, які будуть використані при створенні нових космічних апаратів багаторазового використання.

РН Vega легкого класу призначена для виводу на сонячно-синхронну орбіту висотою 1200 км супутників масою до 1200 кг або на полярну орбіту заввишки 700 км супутників масою 1500 кг, і є спільною розробкою Італійського і Європейського космічних агентств.

Маршовий двигун РД-868P для 4-го ступеня європейської ракети-носія розроблений і виробляється в Україні: ДКБ "Південне" і ПО "Південмаш" (обидва - Дніпропетровськ) беруть участь у програмі Vega з 2004 року. Крім України, Італії і Франції, в програмі РН Vega беруть участь Бельгія, Нідерланди, Іспанія, Швеція і Швейцарія.

Зараз ви читаєте новину «З космодрому Куру успішно запустили ракету Vega з українським двигуном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути