пʼятниця, 25 березня 2016 11:00

Вчені розкрили секрет смаку кави та шоколаду

Вчені розкрили секрет смаку кави та шоколаду

Вчені з Тихоокеанського північно-західного науково-дослідного інституту діабету в Сієтлі виявили велике біорізноманіття дріжджів, що застосовуються в обробці бобів кави і какао. Саме вони визначають багатство смаків напоїв. Стаття опублікована в журналі Current Biology.

Дріжджі застосовуються в процесі ферментації, який необхідний для виробництва кави або какао. Після відбору зерна завантажують у спеціальні контейнери, де вони утримуються протягом декількох днів, що дозволяє очистити зерна від м'якоті. Цей процес також впливає на смак і аромат бобів.

Мета вчених полягала в з'ясуванні походження дріжджів. Вчені досліджували, те чи вони поширені разом з рослинами по всьому світу, або окремі райони земної кулі мали свої популяції дріжджів.

Дослідники придбали несмажених зерна какао і кави з Південної і Центральної Америки, Африки, Індонезії та Близького Сходу. У лабораторних умовах вони виділили різні штами дріжджів і провели їх генетичний аналіз. Результати показали, що штами одноклітинних грибів згруповані в залежності від географічного походження бобів. За словами вчених, можна визначити, звідки зерна родом, за одним лише ДНК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кава дорожчає через можливий неврожай

При цьому штами дріжджів мали незалежне походження. Деякі з дріжджів, які знайдені в певних куточках світу, представляли собою гібриди, отримані в результаті змішування штамів з різних географічних місць планети. Крім того, виявилося, що один з типів дріжджів застосовується у виноробстві.

Дослідники стверджують, що їх дослідження може допомогти поліпшити якість шоколаду і кави.

Нагадаємо, стало відомо, які продукти українці купували найбільше в лютому.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розкрили секрет смаку кави та шоколаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути