четвер, 26 листопада 2015 13:16

В Естонії розпочали тестувати технологію, швидшу за Wi-Fi у 100 разів

В Естонії розпочали тестувати технологію, швидшу за Wi-Fi у 100 разів
фото: telekomza.ru

В Естонії приступили до польових випробувань технології, яка у сто разів швидша за Wi-Fi . Про це повідомляє Telekomza.

Velmenni вже вдалося досягти певних результатів: швидкість обміну даними досягає 1 ГБ/сек, що в 100 разів швидше, ніж середня швидкість Wi-Fi. На відміну від Wi-Fi, сигнал Li-Fi не може долати стіни і вимагає прямої видимості, тому діапазон його дії обмеженіший. Але це як мінус, так і плюс. Адже це робить Li-Fi безпечнішим: до нього не зможе підключитися ваш сусід, хакери не зможуть через нього вас прослуховувати і т.д.

Li-Fi також має цікаві застосування в побутовій техніці. У майбутньому звичайні світлодіодні лампочки, які висвітлюють приміщення, зможуть виконувати дві функції: висвітлювати кімнату і створювати бездротову комунікаційну мережу, за допомогою якої можна виходити в Інтернет або підключатися до пристроїв. Зараз для цієї мети використовуються спеціальні лампочки, але фахівці кажуть, що модифікувати для Li-Fi звичайну побутову лампочку дуже просто.

Технологія Li-Fi залежна від світла. Інформація передається за допомогою світлових сигналів, випромінюваних звичайними світлодіодними лампами, які дуже швидко блимають, кілька разів за кілька наносекунд. Людині розрізнити таке миготіння неможливо, тому нам буде здаватися, що лампочка просто рівно горить. У лабораторних умовах вдавалося досягти нечуваних швидкостей в 224 ГБ/сек, хоча поки в польових швидкість значно нижча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, коли в Україні з'явиться 4G

Крім Velmenni, над Li-Fi працюють і інші компанії, такі як pureLiFi і Oledcomm. Перша створена самим винахідником Li-Fi Гаральдом Хаасом (Harald Haas), професором з Единбурзького університету. Обидві ці компанії вже пропонують набори для установки Li-Fi вдома або в офісі, але швидкості поки невисокі - до 10 Мбіт/с.

За оцінкою Velmenni, перші комерційні рішення Li-Fi, які можна буде придбати в магазині, з'являться протягом 3-4 років. Дослідники впевнені, що Li-Fi не зможе повністю витіснити Wi-Fi, але ці технології можуть працювати разом і доповнювати одна одну.

Зараз ви читаєте новину «В Естонії розпочали тестувати технологію, швидшу за Wi-Fi у 100 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути