вівторок, 21 жовтня 2014 11:48

Тутанхамон мав широкі стегна і неправильний прикус - вчені відтворили зовнішність фараона

У Великобританії вчені створили найдетальніший портрет єгипетського фараона Тутанхамона. Портрет фараона був відтворений шляхом віртуальної аутопсії - комп'ютерного моделювання зовнішності на підставі аналізу анатомічних особливостей мумії.

Варто зазначити, що остаточні результати дослідження будуть представлені у документальному фільмі "Тутанхамон: відкрита правда", який буде показаний в неділю на телеканалі BBC.

За даними вчених, зовнішність Тутанхамона, який помер в 19 років, була не дуже привабливою. У нього був неправильний прикус і виступаюча вперед нижня щелепа. Його ліва нога була сильно викривлена в районі щиколотки і ступні, так що через клишоногість він, швидше за все, пересувався з тростиною. Також зазначається, що у фараона були дуже широкі стегна і вузькі плечі.

Разом з тим вчені вважають, що, можливо, Тутанхамон страждав генетичними захворюваннями, причиною яких були близькоспоріднені шлюби, поширені в сім'ях єгипетських фараонів. Аргументом на користь версії про генетичні хвороби стали свідоцтва про ранні смерті членів династії, до якої належав Тутанхамон.

 
 

"Його безпосередні предки і нащадки вмирали рано і з кожним поколінням все більш молодими", - розповів викладач медицини в лондонському Імперському коледжі Хутан Ашрафьян.

Нагадаємо, Тутанхамон правив Єгиптом в 1332-1323 роках до н. е. Причини смерті фараона до кінця невідомі. За однією з версій, він помер від хвороби, за іншою - був убитий чи помер від ран після падіння з колісниці.

Гробниця Тутанхамона не була розграбована і збереглася в недоторканності до моменту її відкриття в 1922 році англійцями Говардом Картером і Гербертом Карнарвоном. Її виявлення вважається найбільшим археологічним відкриттям XX століття.

У гробниці були поховані мумії двох дітей фараона, які померли при народженні. У похоронній камері було знайдено безліч коштовностей, включаючи саркофаг з чистого золота вагою 110 кг. Зараз ці предмети виставлені в Каїрському музеї.

 

Зараз ви читаєте новину «Тутанхамон мав широкі стегна і неправильний прикус - вчені відтворили зовнішність фараона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути