понеділок, 30 листопада 2015 17:03

ТОП-10 українських винаходів, які стали відомими на весь світ
7

Багато українських винаходів, дали поштовх у розвитку науки та технологій людства. Серед українських винаходів є й вертоліт, й компакт-диск, тому Gazeta.ua пропонує ознайомитися з десяткою найважливіших винаходів українців.

1. Вертоліт. Вертоліт винайшов київський авіаконструктор Ігор Сікорський. Щоправда Сікорський емігрував до США. Винахідник у 1931 році запатентовантував проект літальної машини з двома пропелерами - горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. Перший вертоліт VS-300 піднявся в небо в 1939 році. Пізніше на його основі VS-300 був створений перший у світі вертоліт-амфібія на поплавковому шасі, який міг злітати з води і сідати на суші.

Автор: ukraviaforum.com
  VS 300
VS 300

2. Гасова лампа. Гасову лампу винайшли у Львові два аптекарі. Ігнатій Лукасевич і Ян Зех у 1853 році в аптеці Під золотою зіркою винайшли лампу, яка світить завдяки горінню гасу. Одночасно з лампою винайшли і новий спосіб отримання гасу шляхом дистиляції і очищення нафти.

Автор: redigo.ru
  гасова лампа
гасова лампа

3. Ракетний двигун. Сергій Корольов, який народився у Житомирі, у 1931 році разом з колегою Фрідріхом Цандером домоглися створення громадської організації з вивчення реактивного руху, яка згодом стала державною науково-конструкторської лабораторією з розробки ракетних літальних апаратів. У 1957 році Корольов запустив на навколоземну орбіту перший в історії штучний супутник Землі.

Автор: savok.name
  Ракетний двигун
Ракетний двигун

4. Зварювання живих тканин. Ідея зварювання живих тканин з'явилася серед вчених інституту електрозварювання ім. Євгена Патона. Ще в 1993 році під керівництвом Бориса Патона - сина винахідника різних методів електрозварювання, провели експерименти, які довели можливість отримання зварного з'єднання різних м'яких тканин тварин способом біполярної коагуляції. Пізніше розпочали експерименти зі зварювання тканин видалених органів людини.

5. Рідкий струменевий скальпель. Наукові співробітники Аерокосмічного інституту та Національного авіаційного університету створили рідкий струменевий скальпель, який не пошкоджує судинну систему при проведенні операцій на внутрішніх орагнах людини. Високий тиск при роботі апарату дозволяє видаляти нем'язові тканини з мінімальною крововтратою. Скальпель не має аналогів на Заході і є інструментом багаторазового використання.

6. Опріснення морської води. Технологію опріснення морської води для пиття розробив професор Одеської державної академії холоду Леонард Смирнов. Заморожена особливим чином морська вода перетворюється в кристали, з поверхні яких можна видалити солі, шкідливі речовини, а також важкі ізотопи водню, які негативно впливають на гени і нервову систему людини.

7. Найшвидший автомобіль. Харків'янин Володимир Нікітін спроектував найшвидший автомобіль, який оснастили вертолітним газотурбінним двигуном ГТД-350 потужністю 400 кінських сил. Розрахункова швидкість машини становила 400 км/год, але її не досягли через відсутність відповідної траси. Однак під час заїзду на Чугуївській трасі ХАДІ-7, стартувавши з місця, зміг розвинути швидкість 320 км/год на дистанції 1 км.

Автор: users.livejournal.com
  ХАДІ 7
ХАДІ 7

8. Кінескоп. Йосип Тимченко - людина, яка за два роки до відкриття братів Люм'єр, спільно з фізиком Миколою Любимовим розробив скачковий механізм "равлик". Його принцип дії поклали в основу створення кінескопа. У 1893 році в Одесі показали два фільми, які зняли за допомогою першого кінескопа. Тимченко випередив західних винахідників кінематографу, однак його пристрій не був запатентований.

Автор: wlamp.ru
  Кінескоп
Кінескоп

9. Рентген. Українець Іван Пулюй за 14 років до німця Вільгельма Рентгена сконструював трубку, яка згодом стала прообразом сучасних рентгенівських апаратів.
Він набагато глибше, ніж Рентген проаналізував природу і механізми виникнення променів, а також на прикладах продемонстрував їх суть. Саме Іван Пулюй першим у світі зробив рентгеновский знімок людського скелета.

Автор: vitaportal.ru
  рентген
рентген

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 найбезглуздіших винаходів ХХ століття

10. Компакт-диск. Мало хто знає, що прообраз компакт-диска в кінці 1960-х винайшов аспірант Київського інституту кібернетики В'ячеслав Петров. Тоді розробка носила науковий характер і не мала нічого спільного з музикою. Оптичний диск створили для супер ЕОМ.

Автор: factsforyou.com.ua
  Компатк-диск
Компатк-диск
Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 українських винаходів, які стали відомими на весь світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути