Ексклюзиви
понеділок, 11 квітня 2016 09:45

Рік у форматі 3G: на що готові українські оператори у боротьбі за користувача

Минув рік з того часу, як вітчизняні мобільні оператори отримали ліцензії на надання послуг стільникового зв'язку в стандарті UMTS (так званого третього покоління 3G). У жорсткій гонці за користувача оператори почали розгортати мережу досить швидкими темпами, використовуючи карти покриттів в якості конкурентної переваги. Боротьба за абонента часто почала виливатися в завищені обіцянки.

Гостре бажання бути першим найсильніше висловила компанія Lifecell (раніше - Life). Саме вони придбали на аукціоні найдорожчу 3G частоту і першими запустили послугу у Львові. Трохи пізніше, в червні, також зі Львова запуск своєї мережі почав "Київстар". Vodafone Україна останнім вступив в гру і запустив свою 3G-мережу тільки у вересні в Одесі. Але Lifecell'у не вдалося довго протриматися в лідерах і на сьогоднішній день, згідно з офіційними даними, вони мають найменші показники.

Таблиця можливостей трьох найбільших українських операторів стільникового зв'язку *

 

* За даними прес-служб мобільних операторів

За оцінками експертів, українська 3G-мережа розвивається досить повільними темпами. Багато в чому це залежить від об'єктивних причин - складна економічна ситуація і нестабільність гривні. А оператори ще не встигли розгорнути 3G-мережі в багатьох містах, а користувачеві важливо отримати послугу там, де вона йому потрібна.

"Важка економічна криза призвела до того, що доходи операторів мобільного зв'язку, якщо і росли, то тільки в національній валюті. Тобто в валюті доходи весь час скорочувалися, і оператори не мають можливості витрачати значні кошти на розвиток зв'язку. Це очевидний факт. І дива з запуском 3G не сталося. Абоненти не стали купувати послуг значно більше. Якщо подивитися звіти всіх операторів за минулий рік, то побачимо, що доходи впали. 3G не стала фактором достатнього зростання прибутку", - говорить експерт ринку мобільного зв'язку Роман Хімич.

За його словами, в нинішній ситуації ніхто не буде займатися будівництвом загальнонаціонального покриття. "Це занадто дорого і не забезпечить повернення інвестицій в прийнятні для оператора терміни. Те, що на сьогоднішній день є - це максимум можливого".

У боротьбі за споживача деякі мобільні оператори вдалися до того, що почали перебільшувати факти щодо покриття 3G. Зокрема, оператор Lifecell показує на своїй карті покриття, де дана послуга не надається. Так, на офіційному сайті компанії розміщено інформацію про те, що мережа 3G присутня в одному з т.зв., конверсійних міст - Черкасах (конверсійний місто - це місто, поблизу якого розміщені підприємства оборонної промисловості - Авт.).

У прес-службі оператора невідповідність інформації пояснюють тестовим режимом роботи. Хоча, за словами користувачів Lifecell в Черкасах, 3G там просто немає. Тобто, видає бажане за дійсне. "У цих містах, ймовірно, можна користуватися послугою в тестовому режимі, тому така інформація може бути на сайті, але про офіційний запуск в Черкасах і Житомирі ми не оголошували. По Миколаєву ми заявили про запуск 3G мережі тому, що офіційно оголошувати про покриття можна, коли воно досягає певного рівня - ближче до 80% -100%. Якщо покриття охоплює 20% міста, ми не афішуємо його", - заявили в прес-службі Lifecell.

"Оператор зайнявся гонкою обіцянок: Досвід навчив мене критично ставиться до таких декларацій як – "Ми швидше за всіх!", "У нас найбільше базових станцій!", "У нас найкраще покриття!". Зокрема, що стосується Lifecell, то я досить часто стикався з думками, що фактичне покриття оператора дуже відрізняється від задекларованого", - відзначає Хімич.

Варто відзначити, що і в мережі Інтернет є безліч скарг на оператора щодо карти покриття мережі 3G.

"З огляду на той факт, що всі оператори отримали частоту в одному діапазоні, для якого характерне високе згасання, заява про те, що Lifecell міг отримати ідентичне покриття при вдвічі меншій кількості базових станцій - вельми сумнівно. Я був в Черкасах два дні тому і можу сказати, що 3G від Lifecell якщо там і є, то вона недоступна для підключення", - відзначає експерт.

Примітно, що поки готувався матеріал, з сайту компанії Lifecell зникла карта покриття в конверсійних містах. Проте, ці показники залишилися на http://3g.multitest.ua.

Але оператори самі кажуть, що до цього ресурсу є ряд питань. "Даний ресурс дає некоректну інформацію. Наприклад, вказує, що оператор Lifecell покрив зв'язком 3G Житомир, а це не так. Актуальне покриття Київстар можна подивитися на нашому сайті", - відзначили в прес-службі компанії Київстар.

Ще одним способом маніпуляцій операторів з цифрами покриття часто виступає запуск мінімальних потужностей мережі при високих потребах населення. Так в Києві, за оцінками користувачів, у Lifecell'а зафіксовані випадки, коли з 3G мережу викидає в формат EDGE. У сервісних центрах цю розповсюджену скаргу пояснюють перевантаженням мережі в зв'язку з великою кількістю користувачів і обіцяють найближчим часом проблему усунути. На думку експертів, оператори іноді не зіставляють кількість користувачів і потужності базових станцій, і, відповідно, апаратура не може обслужити належну кількість абонентів.

На сьогоднішній день 3G ще не дав можливість українцям використовувати швидкісний Інтернет в будь-якому місці і в будь-який час. І все ж найбільшим інвестиційним проектом 2015 року в українській IT-галузі став запуск саме 3G. Ця подія дає зелене світло розвитку цілої платформи технологічних послуг, адже Україна впроваджує 3G на готовому ринку - з достатньою кількістю пристроїв, зрілим обладнанням і широкою пропозицією сервісів.

Зараз ви читаєте новину «Рік у форматі 3G: на що готові українські оператори у боротьбі за користувача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути