четвер, 12 травня 2016 16:21

Німецькі вітряні електростанції генерують більше енергії, ніж у нас атомні - експерт

Німецькі вітряні електростанції генерують більше енергії, ніж у нас атомні - експерт

Відновлювані джерела виробляють не більше 4 відсотків електроенергії в Україні.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Святослав Павлюк, керівник європейської ініціативи "Угода Мерів-Схід".

Німеччині вдалося нарешті практично повністю покрити свої потреби в електроенергії за рахунок відновлюваних джерел. В чому полягає секрет такого успіху?

- Німеччина рухається шляхом переходу до поновлюваних джерел енергії ще з 1990-х років. Вона відмовилася від ядерної енергетики і досягла вражаючих результатів. Саме німці були піонерами в масовому будівництві вітропарків, встановленні сонячних генераторів на дахах будинків, і їх намагання увінчалися успіхом. На сьогодні ситуація є такою, що німецькі вітряні електростанції генерують більше енергії, ніж у нас атомні.

Поновлювані джерела енергії - це безумовний прогрес?

- Не можна забувати пор те, що будь-яка енергія, яка видобувається нами в той чи інший спосіб, є законсервованою формою енергії Сонця. І у нас просто немає іншого шляху, окрім як поступово перейти на пряме отримання енергії від головного джерела життя. Сонце - це невичерпна чиста енергія, яка не забруднює середовище нашого проживання. І чим раніше ми перейдемо до поновлюваних джерел, тим у кращому стані ми залишимо нашу землю нащадкам. Тому провідні країни світу і рухаються цим шляхом. В останні роки технології "зеленої енергії" значно подешевшали, тому, наприклад, Китай вкладає колосальні кошти в цю галузь, виходить на лідерські позиції у виробництві сонячних панелей. За останні роки вартість інфраструктури для виробництва відновлюваної енергії знизилася в десятки разів.

Як можна оцінювати процес впровадження "чистої енергії" в нашій країні?

- Наразі поновлювані джерела виробляють не більше 3.5-4 відсотків всього обсягу електроенергії в Україні. Однак, згідно з "Національним планом дій з відновлюваної енергетики", ми повинні до 2020 року збільшити цей показник до 11%. В принципі, процес йде, проте його темпи залишають бажати багато кращого.

Що заважає Україні також переходити на поновлювані джерела?

- Такий складний процес в першу чергу вимагає колосальних інвестицій і чіткої стратегії на державному рівні, чого в Україні не спостерігається. Крім того, не слід забувати і про те, що за цей дорогий перехід доведеться заплатити саме споживачам. Багато сонячної енергії спричинять великі витрати, адже вартість одного кіловату "чистої" електрики в десятки разів дорожче атомних джерел. Чи готові ми сьогодні до цього, з огляду на те, що наші ціни набагато нижче європейського рівня - гарне питання.

Зараз ви читаєте новину «Німецькі вітряні електростанції генерують більше енергії, ніж у нас атомні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути