пʼятниця, 19 лютого 2016 10:18

NASA продовжить створення телескопа, що замінить Hubble

NASA продовжить створення телескопа, що замінить Hubble

NASA продовжить проект створення нового космічного телескопа. Він замінить знаменитий Hubble і стане важливим доповненням до телескопа імені Джеймса Вебба, який готують до відправки на орбіту 2018-го.

Як повідомляє NASA, наукова рада відомства схвалила програму, що передбачає будівництво апарата під назвою Ширококутний інфрачервоний дослідний телескоп.

"Він допоможе нам побачити чудеса Всесвіту так само, як це робить Hubble, - заявив помічник директора NASA з наукових питань Джон Грансфелд. За його словами, вчені розраховують за допомогою цієї обсерваторії отримати нові дані не тільки про зірки і екзопланети, потенційно придатні для існування біологічного життя, але і "про загадкові темні матерії і темну енергію".

Новий апарат створять на основі телескопа діаметром 2,4 м, що Національне управління військово-космічної розвідки США передало в користування NASA. Він має набагато ширший огляд, ніж Hubble, а іншою його важливою перевагою стане наявність коронографа, завдяки якому яскраве світло зірок не буде заважати спостереженню за планетами, що обертаються навколо них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп "Хаббл" виявив суперземлю з атмосферою

"Цей телескоп дасть можливість бачити окремі зображення такої ж глибини і такої ж якості, як і Hubble, але він буде охоплювати ділянку простору в 100 разів ширше", - заявив начальник астрофізичного управління NASA Пол Герц. Він розраховує, що "обсерваторія дозволить вести спостереження за великими ділянками неба в діапазоні, близькому до інфрачервоного, і відповісти на фундаментальні питання з приводу будови і еволюції Всесвіту".

Передбачається, що новий телескоп відправиться на орбіту в середині 2020-х років. Як повідомило NASA, він буде перебувати у другій точці Лагранжа у системі Сонце-Земля, яка вважається ідеальною для розташування космічних телескопів. Саме там вже працюють кілька американських і європейських апаратів, туди ж буде запущений телескоп імені Джеймса Вебба.

Точна вартість проекту поки не відома. У поточному бюджеті NASA на нього виділено $90 млн, причому Конгрес асигнував навіть більше, ніж запитувало саме космічне відомство. Займатися ним буде Центр космічних польотів імені Годдарда в Гринбелті (штат Меріленд) за участю Інституту космічних телескопів у Балтіморі і Лабораторії реактивного руху в Пасадені (штат Каліфорнія).

Нагадаємо, NASA вмістило рік життя Сонця у 6-хвилинне відео.

Зараз ви читаєте новину «NASA продовжить створення телескопа, що замінить Hubble». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути