четвер, 12 квітня 2012 13:10

Вінницький майстер робить картини із риб'ячих кісток
12

Фото: Фото: з архіву Василя Рябоконя

52-річний Василь Рябоконь із села Красносілка Бершадського району Вінниччини захоплюється рідкісним видом мистецтва фіш-арт: робить картини із кісток риби. В Україні подібних майстрів не більше десятка.

"Чотири роки тому побачив статтю в газеті про київську майстриню цього напрямку, захопився сам. Я живу біля Бугу, завзятий рибалка. Раніше кістки викидав, а тепер зберігаю", - розповів він Gazeta.ua.

Кістки для картин чоловік спочатку миє та чистить.

"Найкраще брати кістки із вареної риби. Зі смаженої чи тушкованої не підходять, бо пересмажуються і втрачають колір. А з вареної риби вони білі. Після того, як вибрав кістки, я їх сортую — більші до більших, менші до менших, мию. Кожну кістку треба вичистити, інакше залишаться неприємні запахи, роблю це зубною щіткою. Треба бути обережним, кістки дуже крихкі, ламаються", - каже про нюанси роботи Рябоконь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картини Ірини Торської мають "одеську говірку"

Візерунок із риб'ячих кісток Василь Рябоконь викладає на чорному оксамиті, прикріплює клеєм, зверху покриває лаком. Ефект виходить за рахунок контрасту чорного та білого кольорів.

"Техніку я опанував самотужки. Секретами ділитися ніхто не спішить: як обробити кістку, яким клеєм приклеювати. Кожен доходить до цього по своєму. На одну невелику картину може піти чотири, а то й п'ять рибин по 4-5 кг. Найкраще підходять короп, товстолоб і сом. У мене є картина "Дзвіночки", де я використав цілий 30-сантиметровий кістяк сома. Можу зробити одну картину за вечір, а можу сидіти над нею кілька днів. Це від музи залежить. Роблю їх вночі, починаю з десятої години. Це дуже кропітка робота. Вимагає точності та терпіння. Поклав одну кістку не туди, як забереш, то вже пляма на оксамиті. Все, картина зіпсована", - зазначає майстер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник малює олівцем картини дивовижної точності

Рябоконь 27 років працює у сільській школі вчителем трудового навчання. Крім фіш-арту навчає дітей різьбленню по дереву.

"Моя учениця мала їхати до Вінниці зі своїми роботами на виставку. Але організатори сказали, що у них немає експертів, які могли б оцінити цю роботу. Тепер дівчинка не поїде".

Своїх робіт Рябоконь не продає.

"У мене замовляли роботи для презентів, але грошей я за них не беру, просто дарую. Я не ремісник, який торгує своєю продукцією. Роблю картини від душі, як хочу подарувати - просто віддаю".

Зараз ви читаєте новину «Вінницький майстер робить картини із риб'ячих кісток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути