вівторок, 26 березня 2024 20:53

Від кого з батьків діти успадковують інтелект: дослідження науковців

Від кого з батьків діти успадковують інтелект: дослідження науковців
Науковці відповіли, від кого діти успадковують інтелект Фото: pinterest

Інтелект дитини визначається спадковими факторами лише на 40–60%. Решта залежить від впливу середовища. Науковці з'ясували, що в цих відсотках головна - мама.

Х-хромосома, яка відповідає за дівочу стать, несе інтелектуальний ген. Тата Х-хромосома теж, але ген дезактивується: працює тільки той, що походить від мами. Вчені це з'ясували, експериментуючи на мишах, пише pixelinform.

Виявилося, якщо миша отримує подвійну дозу маминих інтелектуальних генів, вона народжується з маленькою тушкою, зате великим мозком. А от якщо батьківських генів удвічі більше, то мозок буде маленьким, а тушка - великою.

Більше того, з'ясувалося, що батьківські гени здебільшого відповідають за сексуальну поведінку, ступінь агресивності, харчову поведінку. А ось за когнітивні функції відповідають мамині гени: мислення, аналітичні здібності, прогнозування і т.д., залежать саме від жінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що впливає на характер дитини - вчені здивували

Інша група науковців вирішила застосувати більш людяний підхід і протягом кількох років опитували молодих людей віком від 14 до 22 років. Загалом у дослідженні взяли участь 12 686 осіб. Усі належали до різних соціально-економічних груп, у всіх була різна освіта, раса, національність, але висновки були схожими: інтелект опитаних відрізнявся від IQ мам максимум на 15 пунктів.

В наш час ще є батьки, які заохочують своїх доньок поводитися як ніжні принцеси, що приїде чарівний принц і зробить їх щасливими. Та ці думки лише шкодять їхньому майбутньому, заважаючи їм повністю реалізувати свій потенціал, мрії та процвітати.

Експерти виділили ефективні методи навчання як донькам стати сильними жінками.

Зараз ви читаєте новину «Від кого з батьків діти успадковують інтелект: дослідження науковців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути