вівторок, 22 липня 2014 16:22

У Варшаві показують речі з революції на Майдані
42

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

З початку квітня у Варшаві працює центр "Український світ", де надають допомогу громадянам України в Польщі. Кожен громадянин може розраховувати на психологічну і юридичну допомогу. Тут розповідають, де і як шукати роботу, як записати дитину до школи та дитсадка. Також в цьому приміщенні відкрили філію Музею Майдану. Тут кожен бажаючий може ознайомитись зі знаковими експонатами, зібраними під час революційних подій в Україні наприкінці 2013 й на початку 2014 років. Музей знаходиться у центрі Варшави за адресою ul. Nowy Świat 63.

В музеї Майдану кожен експонат підкріплений детальним описом польською. Тут можна дізнатись також про Майдан 2004 року і про революційні події в різних країнах. "Музей - прекрасний шанс розповісти полякам про революцію гідності і про те, як все було насправді", - каже Андрій Подгурський, координатор проектів фундації "Otwarty Dialog", показуючи експонати.

На вході — два великі прапори: український та польський. "От хто наші справжні брати", - каже Андрій. Навпроти — інсталяція барикад на Майдані: шини, бити, каски і дерево для розпалювання вогнища. Поряд — пляшки, стилізовані під коктейлі молотова. Показують також виставку карикатур рівненського художника Юрія Журавля.

В музей Майдану кожен може принести речі для біженців, які живуть у Польщі. "Ми ці речі потім розвозимо по осередках, де біженці живуть. Наразі опікуємося десятьма родинами".

В окремій залі — символічні клітки для Путіна і Януковича. Портрет президента Росії висить перевернутим. Відведене місце і для харківських "артефактів": георгіївські стрічки, пропагандистські газети, які брехливо дискредитують Майдан серед жителів східних регіонів України.

Поляки цікавляться революційними подіями більше, ніж інші іноземці, каже Андрій.

"Заходять, задають різні питання: як усе на Майдані відбувалося, коли саме. Хоча інтерес поляків до цих подій — і так річ очевидна. Буває, заходять "поговорити". Починають сперечатись, згадують про "бандерівців". Бо серед поляків цей міф теж є. Питають, чому це у раптом нас висить червоно-чорний прапор. У них він асоціюється зі вбивствами поляків українцями. Намагаємось пояснити, як все було насправді".

"Перед президентськими виборами в Україні до нас приїздили представники Порошенка, "Правого Сектору". З того часу лишилися агітаційні газети. Були і візитки Яроша, але їх швидко розібрали", - посміхається Андрій і запрошує прийти до них знову.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві показують речі з революції на Майдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути