четвер, 20 листопада 2008 16:32

У Європі жили гігантські кішки (ФОТО)

Голандські рибалки виловили з дна Північного моря фрагмент кістки гігантської кішки часів першого Льодовикового періоду. За оцінками науковців, вік знайденої скам"янілості - від одного до двох мільйонів років.

Шаблезуба кішка могла жити на території Європи в кінці першого Льодовикового періоду і мати вагу невеликого коня, - говорять палеонтологи.

Знахідки стародавніх скам"янілостей на дні Північного моря - не рідкість. Риболовецькі траулери за допомогою спеціального обладнання "промацують" морське дно у пошуках камбали, що залягає в піску. При цьому в сіті досить часто потрапляють предмети, що неглибоко лежать.

Але кістки такої кішки там виявили вперше. У Нідерландах рибалкам за такі знахідки платять до 100 євро.

Як говорить Дік Мол з Музею природної історії в Роттердамі, кістка, що потрапила в сіті рибалок, належала "величезному" котові вагою близько 400 кг.

Скам"янілість потрапила в рибальські сіті в південній частині Північного моря, відомій знахідками часів плейстоцену, - частині четвертинного періоду, що відрізнявся сильним похолоданням клімату Землі.

Вчений вважає, що гігантський предок сучасних котів мешкав на північному заході Європи в теплий період між континентальними заледеніннями.

"Ця кішка, швидше за все, жила в лісі недалеко від великої річки", - говорить Мол, повідомляє BBC

Зараз ви читаєте новину «У Європі жили гігантські кішки (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути