четвер, 04 жовтня 2012 06:08

Шотландське село і район на Марсі стануть "побратимами"

Шотландське село і район на Марсі стануть "побратимами"
Гленелг. Фото з сайту lodgekyle.co.uk

Шотландське село Гленелг збирається побрататися з однойменною марсіанською місцевістю, пише The Scotsman. Урочиста церемонія, присвячена налагодженню "родинних" зв'язків між земною і космічною областями, відбудеться в жовтні 2012 року, коли марсохід "Кьюріосіті" добереться до Гленелга на Червоній планеті.

Жителі Гленелга сподіваються, що на церемонію "Космос, зірки і Марс" приїде астронавт Бонні Данбар. Вона повинна взяти участь в ході зі свічками та у вечірці з піснями і танцями. Крім того, 63-річну Данбар вирішили попросити урочисто відкрити табличку, яка говорить, що шотландський Гленелг є побратимом марсіанської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вінниці продають землю на Марсі по 990 гривень за 40 соток

Очікується, що "Кьюріосіті" приїде в Гленелг 20 жовтня. На цей день і призначено святковий захід в Шотландії. Як в NASA поставилися до ідеї жителів шотландського села, не уточнюється.

Марсіанський Гленелг є районом кратера Гейла. На території Гленелга знаходяться три різні види грунту. Вчені вирішили назвати область Гленелгом з двох причин: по-перше, їм хотілося, щоб марсіанський топонім був паліндромом (словом, читається однаково зліва направо і справа наліво), оскільки "Кьюріосіті" побуває там двічі, по-друге, всі точки в досліджуваному районі було вирішено називати на честь об'єктів, розташованих поруч або в самому місті Йеллоунайф (він знаходиться на півночі Канади).

У Йеллоунайф Гленелгом названий геологічний об'єкт. Таким чином, марсіанський Гленелг, по суті, не має ніякого відношення до шотландської селі. Тим не менш, це не бентежить її жителів, які вирішили відзначити прибуття марсохода в Гленелг.

Зараз ви читаєте новину «Шотландське село і район на Марсі стануть "побратимами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути