вівторок, 14 серпня 2012 00:45

"Точаться дискусії, кого посилати на Марс — роботів чи людей"

 

Американський марсохід "К'юріосіті" 6 серпня здійснив посадку на Марсі. З летючої платформи на поверхню планети він опустився за допомогою нейлонових тросів. Раніші американські апарати "Спіріт" та "Оппотьюніті" падали на Марс у м'якому захисному коконі з надувних мішків.

"К'юріосіті" перекладається як "Цікавість". Завбільшки з легковик. За кілька місяців проїде планетою 20 км. Проведе комплексний аналіз ґрунтів і компонентів атмосфери. Мета місії — вивчення геологічної історії планети, пошук запасів води та слідів життя. Учені хочуть дістати відповідь: чи можна населити її людьми?

— Відвідування інших планет, зокрема Марса і Венери, є пріоритетом у міжнародній програмі "Експлорейшн", яку просувають американці, — розповідає директор Інституту космічних досліджень Олег Федоров, 59 років. — Для науковців Марс є привабливим. Він близький до Землі. Має структуру атмосфери, близьку до нашої.

Вивчення Марса потрібне для розуміння загальних закономірностей утворення Сонячної системи. Скільки нам іще існувати? Яка доля Всесвіту? Відповіді неможливі без дослідження передусім планет Сонячної системи.

Є й прикладні речі. Шукають причин кліматичних змін на Землі. На Марсі також помітили потепління. Отже, до земних проблем призвели зовнішні чинники. Непрямі ознаки  наявності життя й води на Марсі вже знайшли. Далі треба збагнути, що відбувається з живими організмами за зміни температури, хімічного складу атмосфери. Це може дати відповіді на запитання, як вижити майбутнім поколінням землян.

Фотознімки, що надходять із Марса, вражають. Досі складно повірити, що людина може на пряму отримувати інформацію з Марсу. Фотографії можуть підтвердити теорію, що на Марсі такі ж тектонічні рухи, як і на Землі. Та це тільки допоміжна складова досліджень. На марсоході працює хімічна лабораторія, що пересилає результати на Землю. Стратегія НАСА передбачає висадку людини на Червону планету 2025 року. Точаться дискусії, кого посилати — роботів чи людей. Плюси автоматизованої місії в тому, що це дешевше і її можна повторювати кілька разів з урахуванням недоліків. А політ людини, заходи безпеки, здорожчує ціну марсоходу на порядок.  Хоча ніякий робот не замінить людину, коли треба приймати рішення у критичних ситуаціях, — говорить Олег Федоров.

Вартість проекту "К'юріосіті" понад $2,5 млрд. До порівняння, реконструкція стадіону "Олімпійський" обійшлася українському бюджету в $600 млн.

Зараз ви читаєте новину «"Точаться дискусії, кого посилати на Марс — роботів чи людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути