пʼятниця, 14 січня 2011 12:26

Роботу власного мозку можна побачити на комп'ютері (ФОТО, ВІДЕО)

Інженери розробили прилад, який не тільки відображає рівень мозкової активності, але і дозволяє управляти об'єктами в іграх і графічних додатках за допомогою зусилля думки.

Принцип дії пристрою XWave відомий давно: на ньому заснована електроенцефалографія. У різних станах мозок людини випромінює електричні хвилі різної частоти (0-50 Гц). Чим активніша робота сірої субстанції, тим вища частота. Саме її і вимірює розробка компанії PLX Devices.

Головною перевагою XWave перед його професійним медичним "конкурентом" є простота конструкції. Замість цілого шолома, напханого електродами, прилад обходиться двома обідками, один з яких розташовується на лобі і обладнаний датчиком. Бічне відгалуження закінчується вушною кліпсою. Оскільки вухо не випускає хвиль, воно служить нульовою точкою відліку для головного сенсора. Харчується медгаджет від звичайної "мізинчикові" батарейки.

Щоб пристрій запрацював в базовому варіанті, його треба підключити до будь-якого гаджету Apple, керованого ОС iOS. Більш просунуті моделі можуть використовувати для з'єднання Wi-Fi або Bluetooth і взаємодіяти з програмною платформою Android і комп'ютером. Вартість XWave коливається від 100 до 300 північноамериканських доларів.

Графік мозкової активності відображений у вигляді кольорової кругової діаграми. Якщо частота хвиль становить 13-30 Гц, на екрані з'являється "рівень концентрації" за 100-бальною шкалою, якщо ж частота коливається в межах 7-12 Гц, це означає "рівнь медитації".

Використовувана технологія запатентована компанією NeuroSky, яка займається також розробкою програм під такі прилади. Зараз можливості XWave не надто великі. Наприклад, можна, концентруючись і розслабляючись, рухати віртуальну кульку. Однак творці кажуть про куди більш цікаві перспективи. Так, вони вважають, що в майбутньому можна застосовувати цю технологію для управління різної електронікою, що напевно полегшить життя людям з обмеженими фізичними здібностями.

За матеріалами Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Роботу власного мозку можна побачити на комп'ютері (ФОТО, ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути