вівторок, 04 квітня 2006 16:10

Рак вбиває за расовою ознакою

Чорношкірі жителі США страждають онкологічними захворюваннями і вмирають від них набагато частіше, ніж представники інших расових і етнічних груп. Наприклад, смертність серед чоловіків-афроамериканців на 40% вища, ніж серед білих жителів країни, а серед чорношкірих американок – на 14% вища, ніж серед білих американок. Це можна пояснити не біологічними, а соціальними і культурологічними факторами – бідністю, культурним і язиковим бар"єрами, недостатнім доступом до гарного медичного обслуговування. Такі дані оприлюднено в доповіді на щорічній зустрічі членів Американської асоціації дослідження раку.

Так, наприклад, чорним пацієнтам з раком кишечнику рекомендують додаткову хіміотерапію на 20% рідше, ніж білим пацієнтам. Про це свідчать результати семирічного дослідження, у якому взяли участь майже 20 тисяч чорних і білих пацієнтів з раком кишечнику.

– Медики не рекомендують пацієнтам ефективні лікарські препарати від раку кишечнику, і ми не знаємо чому! - заявив один з авторів доповіді, доктор Ханаа С. Елефні. – Якщо ви вирішуєте призначити хіміотерапію білому, то чорному потрібно також призначити її.

Раніше повідомлялося, що в представників білої раси імовірність виникнення рака легень на 55% нижча, ніж в афроамериканців. Найнижча схильність до онкологічних захворювань внаслідок паління була зафіксована в жителів США японського походження, а також у вихідців з Латинської Америки. У цих етнічних групах вона приблизно удвічі нижча, ніж у білошкірих.

За матеріалам UPІ та REUTERS

Зараз ви читаєте новину «Рак вбиває за расовою ознакою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути