середа, 20 серпня 2014 14:55

Потужні баси в музиці допомагають людині відчувати себе сильнішою

Потужні баси в музиці допомагають людині відчувати себе сильнішою

Вчені з Північно-Західного Університету пояснюють, чому спортсмени часто перед змаганням слухають музику.

Дослідники вважають, що музика передає особливий заряд енергії, налаштовуючи на перемогу. Щоб глибше вивчити вплив музичних композицій на психічний стан слухачів був проведений спеціальний експеримент. За інформацією видання Business Standard, було відібрано для дослідження 31 трек. Усі композиції "нарізали" на 30-секундні фрагменти і розподілили по потужності. Приміром, серед більш потужних виявилися підбадьорливі пісні We Will Rock You гурту Queen і 2 Unlimited Get Ready for This гурту 2 Unlimited, до менш потужним віднесли розслаблюючі композиції Because We Can музиканта Fatboy Slim та Who Let the Dogs Out колективу Baha Men.

Відібрані треки віддавалися на прослуховування, потім вчені вивчали психологічний стан учасників експерименту. Виявилося, що при прослуховуванні більш потужних композицій учасники частіше бачили ліс замість дерев (схильність до абстрактного мислення) і відчували почуття контролю над соціальними подіями, а також бажання і впевненість перемоги над конкурентами.

Щоб визначити вплив саме музики, текст виключили з композицій. Тоді стало зрозуміло, що слухачі музики з потужними басами відчували себе сильнішими. Такі учасники при проходженні певного тесту вибирали більше слів, пов'язаних з силою.

Таким чином, вчені визначили вплив музичних творів на три загальновизнаних індикатора почуття могутності: бажання першими стартувати у змаганнях, абстрактне мислення, а також почуття контролю над поточними подіями.

Вчені пояснюють цю закономірність "теорією заразливості". Згідно з її принципом, при прослуховуванні певної музики виникають відчуття і переживання, які "імпонують" цій музиці.

Зараз ви читаєте новину «Потужні баси в музиці допомагають людині відчувати себе сильнішою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути