субота, 20 квітня 2024 05:50

Не байдикуйте та уникайте конфліктів: головні заборони та прикмети дня

Не байдикуйте та уникайте конфліктів: головні заборони та прикмети дня
20 квітня не можна байдикувати Фото: pinterest

20 квітня церква святкує Похвалу Пресвятої Богородиці.

Це свято традиційно відзначають у суботу, на п'ятому тижні Великого посту.

Історія цього свята почалася у VII столітті. За церковним переказом, у той час на Константинополь напали перси та скіфи, а греки не змогли їм дати відсіч. Тоді патріарх Сергій, після служби перед іконою Божої Матері "Одигітрії", взяв образ і ризу Пресвятої Богородиці, що зберігалася у Влахернському храмі, і обійшов із ними Константинополь. Ризу навіть занурили в Босфорську затоку - сталося неймовірне: здійнялася буря і потопила ворожий флот. Тієї ночі вдячні жителі, які перебували у Влахернському храмі, оспівали Богородиці і Захисниці граду переможну пісню (акафіст). Спочатку це свято відбувалося тільки в Константинополі, у Влахернському храмі. Пізніше його внесли до статутів монастирів, а потім зробили загальним для всієї Церкви.

Похвалу Пресвятої Богородиці називають ще Суботою Акафіста. Цього дня славлять Богородицю, вірять у те, що Пресвята і зараз захистить і допоможе боротися з ворогами видимими і невидимими.

Прикмети

перший грім цього дня - буде хороший урожай;

погода дощова - меду буде мало;

зацвіла мати-й-мачуха - до потепління;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що не можна робити у Великодній тиждень: головні традиції та заборони на кожний день

ніч ясна - будуть заморозки;

багато ялинових шишок - до врожаю хліба.

20 квітня вже можна сіяти гарбуз, огірки і квасолю.

Що можна робити

Цього дня добре піти до церкви або можна помолитися Богородиці вдома, подякувати Їй. У Божої Матері просять заступництва і захисту від ворогів відомих і невідомих, до Богоматері можна звертатися з будь-якою скорботою, головне - щоб молитва була щирою.

Що не можна робити

Не сваріться. Уникайте скандалів, не лайтесь, не лихословте.

Не відмовляйте в допомозі та не лінуйтесь.

Заборонено влаштовувати галасливі розваги. Триває Великий піст 2024 року - для тих, хто постує, м'ясо, риба, яйця, молоко - під забороною, але дозволяється варена і тушкована їжа з олією.

Цього дня не радять турбувати воду, зокрема ловити рибу.

Цьогоріч православні в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня. Перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар жодним чином не вплинув на святкування Великодня. Адже православні християни вираховують дату Світлого Христового Воскресіння іншим способом, аніж католики.

Насамперед у це велике світле свято віряни йдуть до церкви на всеношну службу, де освячують паски, фарбовані яйця (крашанки, писанки), м'ясо та інші частування, які потім стоятимуть на святковому столі.

На Великдень заведено вітати одне одного фразою "Христос Воскрес!", на яку відповідають "Воістину Воскрес!".Вся родина збирається за святковим столом і обов'язково "міряється силою" шляхом розбивання крашанок. Той, чия крашанка розіб'є всі інші, вважається найсильнішим. Крім варених яєць, на святковому столі обов'язково стоїть холодець, домашні ковбаси, гусак, сало, пироги з різними начинками, а також паска - солодка випічка з родзинками.

Зараз ви читаєте новину «Не байдикуйте та уникайте конфліктів: головні заборони та прикмети дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути