пʼятниця, 12 жовтня 2018 12:10

Назвали вражаючу статистику куріння

Назвали вражаючу статистику куріння
Частка тих, хто ніколи не пробував тютюнової продукції, незначна — лише 24,3%. Фото:jwoman.in.ua

Понад 20% українців курять цигарки, а серед молоді зловживає тютюном майже кожен 7-й.

Ініціатива U-Report за підтримки UNICEF опитала українську молодь щодо куріння, зазначають у Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України.

"Майже 21% опитаних U-репортерів зазначили, що курять. Серед опитаних віком 14–17 років тютюн уживає 14,6%", – йдеться у підсумках опитування.
Серед молоді у віці 18-19 років цигарки курять 21%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згубний вплив куріння показали на прикладі близнюків: переконливі фото

"Частка тих, хто ніколи не пробував тютюнової продукції, незначна — лише 24,3%", – додали дослідники.

Окрім того, серед тих, хто нині не курить, близько половини пробувало курити кальяни — 49,2%. Звичайні цигарки дегустували 44,2% опитаних некурців, папіроси зі смаковими добавками — 23,7%, вейпи — 19,4%.Також результати опитування продемонстрували, що 60,4% молоді бачили рекламу цигарок, попри те що реклама тютюну в Україні заборонена ще з 2012-го. У МОЗ зазначили, що тютюнові компанії знайшли лазівки в законодавстві й використовують вітрини магазинів як рекламні щити.

"Основна проблема полягає в тому, що всі точки продажу перетворилися на місця реклами тютюну. Якщо ми розглянемо цю проблему з точки зору захисту прав дітей, - це пряме порушення права на здоров'я. Діти не можуть обирати, дивитися чи не дивитися на рекламу цигарок, оскільки вони проходять повз кіоски, купують різні продукти і наражаються таким чином на рекламу. З точки зору громадського здоров'я, потрібно заборонити видиме розміщення цигарок у місцях продажів, щоб попередити дитяче куріння", - наголосив заступник генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ України Владислав Збанацький.

Дослідження тривало впродож 5-7 вересня 2018-го за допомогою СМС, FB, Telegram та інших каналів; у ньому брали участь 12 276 U-репортерів віком 14-34 роки.

У парламенті зареєстровано законопроект №9065, який передбачає 100-кратне збільшення штрафів за продаж тютюну та алкоголю неповнолітнім і запровадження кримінальної відповідальності за втягнення малолітніх у п'янство.

Також документ пропонує запровадити заборону на продаж тютюну та алкоголю у торгових точках менше від 40 кв. м, якщо вони розташовані ближче, ніж 200 м до шкільних подвір'їв.

2-річний Рапі Ананда Памунгкас із Індонезії викурює по 2 пачки сигарет на день.Батьки хлопчика безсилі перед його залежністю.

Зараз ви читаєте новину «Назвали вражаючу статистику куріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути