пʼятниця, 10 квітня 2015 13:22

На прикладі "мишачого раю" вчений передбачив долю сучасного суспільства

 

У 1968 році науковець-етолог Джон Келхун, на базі Американського національного інституту психічного здоров'я, поставив вражаючий експеримент. Келхун, провів аналогію соціуму мишей з людським суспільством, і на цій подібності спробував передбачити майбутнє для всього людства. Для цього вчений створив так званий "рай" для білих мишей. В лабораторних умовах, був збудований квадратний загін 2х2 м і висотою - 1,5 м., звідки піддослідні не зуміли б вибратися. У конструкції підтримувалася сприятлива температура, були присутні удосталь корм і вода, постійно поповнювалися матеріали для будівництва гнізд. Гризуни перебували під безперервним контролем ветеринарів, які відстежували стан їх здоров'я. Були вжиті всі необхідні заходи безпеки: виключалося присутність хижаків і поширення масових інфекцій. Загін очищали раз на тиждень і підтримували в постійній чистоті. Тобто, для мишей було створено ідеальний життєзабезпечуючий простір. Вчений описував свою конструкцію як "мишачу утопію", а свій експеримент назвав "Всесвіт-25". Загін був розрахований на 3840 мишей, забіжимо наперед і відзначимо, що максимальна чисельність популяції під час досліду досягла рівня 2200 особин і тільки після скорочувалася.

Коли для експерименту було все підготовлено в мишачий рай запустили 4 пари гризунів. З цього моменту відраховується стадія А - період освоєння. Через 55 днів мишачі сім'ї почали давати потомство. З моменту появи перших дитинчат почалася фаза - В. Кожні наступні 55 днів, чисельність гризунів подвоювалася. Вже через 315 днів швидкість розмноження зменшилася, тепер кількість популяції множилася в двоє кожні 145 днів - фаза С. На цьому етапі в загоні стало значно менше місця, а кількість мишей перевалила за 600 штук. У них встигла сформуватися своя ієрархія і певне соціальна життя.

1) З'явилася каста "знедолених", що складалася в основному з молодих особин, вони були загнані в центр бака і постійно ставали жертвами агресії. Викликано це було тим, що в ідеальних умовах загороди миші довго жили і старіючі покоління не звільняли місця в соціальній ніші для молодих особин. Саме тому, агресія була спрямована в основному на молодих гризунів. Впізнати їх можна було по покусаним хвостам і видраній вовні. Після вигнання самці ламалися психологічно і не бажали захищати своїх вагітних самок.

2) Самки стали більш агресивними, оскільки їм самим доводилося захищати своє потомство. Пізніше, їх агресія перекинулася і на дитинчат, яких вони вбивали і перебиралися у верхні гнізда, стаючи відлюдниками і відмовляючись від розмноження.

В результаті народжуваність впала, а смертність молодняку досягла високих результатів. У фазу вступила стадія D - смерть мишачого раю. На цій стадії з'явилася нова категорія мишей - "красиві".

3) "Красивими" - назвали мишей, що виявляли не характерну для свого виду поведінку. Вони не вступали в боротьбу за самку і територію, не виявляли бажання до розмноження. Вони тільки їли, пили, спали і чистили свою шерсть.

Надалі "красиві" і самки-самітниці, стали більшістю. Середня тривалість життя мишей склала 776 днів, що на 200-ти днів перевищило межу репродуктивного віку. Кількість вагітностей в останній фазі "мишачого раю" дорівнювала нулю. Девіантна поведінка спровокувала у мишей гомосексуалізм. Також у мишачому соціумі, не дивлячись на достаток їжі процвітав канібалізм. Популяція вимирала і на 1780 день досліду помер останній мешканець "мишачого раю". Мишачий соціум самознищився. Рай перетворився в пекло.

Експеримент назвали "Всесвіт-25", тому що це була 25 (остання) спроба створити мишачий рай, результат якої був як всі попередні.

Таким чином, на прикладі мишачого соціуму, вченому вдалося відстежити поведінки "суспільства" в умовах ситого безпроблемного життя. Виявити прямий зв'язок з людьми не складе труднощів. Це тваринний приклад люмпенів, матерів-одиначок, насильства в сім'ї, безпричинної агресії, лінивих громадян, содомії та соціального виживання.

Зараз ви читаєте новину «На прикладі "мишачого раю" вчений передбачив долю сучасного суспільства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути